Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kysy koirakouluttajalta: Pissaongelmia

Meillä on piakkoin kahdeksan kuukautta täyttävä westieuros Juno. Juno on tähän mennessä ollut melkein sisäsiisti, paitsi silloin kun on joutunut työpäiviemme takia olemaan yksin kotona yli seitsemän tuntia.

Nyt taas ongelma on alkanut, kun Juno on ruvennut nostamaan jalkaa. Käymme Junon kanssa yleensä 30-60 minuuttia pitkillä lenkeillä, mutta silti vähintään parin tunnin päästä Junosta tulee kovin levoton ja tuntuu, että hän etsii pissapaikkaa.

No nyt on muutaman kerran käynyt niin, että olemme yhdessä olleet kaikki olohuoneessa ja Juno on kadonnut hetkeksi keittiöön ja palannut sieltä sitten piakkoin takaisin. Ajattelimme, että Juno käy vain juomassa ja jatkaa uniaan/omia touhujaan lelujensa kanssa. Toisin kuitenkin kävi. Juno oli pissannut keskelle keittiömme lattiaa, mihin hän on useamminkin pissannut. Olemme yrittäneet poistaa pissan hajua kokeilemalla erilaisia pesuaineita ja nyt vuorossa on valkopippuri.

Tähän mennessä Junon kanssa on voinut touhuta iloisesti sisällä neljä tuntia  ja sen jälkeen ollaan menty käymään ulkona. Viimeisin oli, että oltiin kotona kaikki taas jälleen olohuoneessa ja kerkesin juuri ja juuri kieltämään Junoa, ei saa pissata sisälle, kun näin miten Juno aikoi nostaa jalkaansa treenikassini kulmalle, joka oli olohuoneessa lattialla.

Kaipailisin nyt pikaisesti neuvoa siitä, mitä voin tehdä asian suhteen.

Ongelma ei ole enää pieni, sillä laminaattilattiammekin on jo  kärsinyt tästä sisälle pissailusta. Ja oma pinnani ei enää kestä ainaista mattojen kuurausta tai kuivuneiden pissojen kuurausta lattialta, kun tulen kotiin.

– Viivi Järvelä

Eläintenkouluttaja Lotta Vihtonen vastaa:

Hei Viivi!

Sisälle pissailu on monitahoinen, ja omistajaa aivan takuuvarmasti ärsyttävä ongelma. Kun sisäsiisteysongelmaa lähdetään ratkaisemaan, tulee huomioida muutama perusasia. Ensiksi täytyy varmistua siitä, että koiralle tosiaankin on opetettu riittävästi sisäsiisteyttä. Sisälle tekemisestä ei koskaan pidä rankaista tai torua koiraa, vaan huomio kannattaa kiinnittää siihen kun koira tekee tarpeensa ulos ja kehua sitä siitä. Jos koiraa kovasti toruu sisälle tekemisestä, voi vahingossa saada aikaan tilanteen, jossa koira yhdistääkin torut siihen että tekee tarpeitaan omistajan nähden, ja alkaa vältellä sitä. Jos koiralle käy sisällä vahinko, siihen on hyvä suhtautua ihan neutraalisti ja vaan siivota jäljet ilman sen kummempia seremonioita.

Toinen huomioitava kysymys on, tekeekö koira ulos. Joskus voi käydä niin että pentuaikana opittu pissapaikka kotona on koiran mielestä se ainoa oikea, ja se saattaa jopa pidätellä lenkin ajan päästäkseen pissalle omaan paikkaansa. Tällöin pitkäkään lenkki ei välttämättä auta sisälle tekemisen ongelmia. Jos kysymys on tästä, kannattaa ulkoilurutiini rakentaa siten, että vasta pissaamisen jälkeen lähdetään lenkille. Aluksi siinä nurmikon laidalla voi joutua odottelemaan kohtalaisen tovin, mutta kun koira alkaa yhdistää pissaamisen avaimeksi lenkille pääsyyn, tilanne helpottuu paljon.

Kotona voi kokeilla ympäristön muuttamista siten, että suositun pissapaikan kohdalle laitetaan esimerkiksi joku huonekalu, joka estää koiran pääsyn paikkaan. Pissalänttien huolellinen puhdistaminen on tärkeää, ja sitähän olet jo tehnytkin. Pesuaineena kannattaa käyttää ainetta, joka hajottaa hajun biologisesti.

Koiralle tulee myös tarjota mahdollisuuksia käydä ulkona tarpeillaan riittävän usein. Aikuiselle koiralle 3-4 ulkoilukertaa päivässä riittävät, mutta nuoren, vielä pentuiässä olevan koiran kanssa voi etenkin ilta-aikaan olla tarvetta jopa tunnin parin välein ulkoilulle.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, on terveydentilan tarkistaminen. Aina kun koiran käyttäytyminen muuttuu nopeasti, on syytä epäillä terveydellistä seikkaa. Pissaongelmien taustalta löytyy usein virtsatietulehduksia ja uroskoiralla laajentuneen eturauhasen aiheuttamia ongelmia. Kannattaa siis käyttää koiraa eläinlääkärillä tarkistettavana, ihan varmuuden vuoksi.

Jos tuntuu, että näillä vinkeillä ei ongelma lähde ratkeamaan, suosittelen sinua ottamaan yhteyttä ammattitaitoiseen eläintenkouluttajaan. Sopivia kouluttajia löydät esimerkiksi Suomen Eläintenkouluttajat ry:n kautta (www.elaintenkouluttajat.com/kouluttajat).

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top