Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Kysy eläinlääkäriltä: Madotusfaktat kuntoon

Madotuksesta satelee Kuonon toimitukseen kysymyksiä viikottain. Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio kokosi muutaman madotusfaktan yhteen kaikille lukijoille.

* Suolinkainen on kehittänyt huippuunsa tavat, joilla se pitää huolta, että suolinkaiset jatkavat sukuaan.
* Suolinkainen, Toxocara canis, on epäilemättä maamme oloissa koiralla esiintyvistä suolistoloisista merkittävin. Ohutsuolessa elävät suolinkaiset ovat lähinnä pentujen ja nuorten koirien vaiva.
* Koiran on mahdollista saada tartunta syömällä suolinkaisen munia, mutta tavallisin reitti on suoraan emästä pentuihin.
* Emässä lepotilassa olevat toukat (joita lepotilassa ei pysty lääkitsemään) aktivoituvat tiineyden aikana, noin 42 tiineysvuorokauden kohdalla, ja siirtyvät sikiöihin istukan kautta, sekä pentuihin maidon välityksellä. Suolinkaisen toukkavaiheet siirtyvät pennussa verenkierron kautta sisäelimiin, mm. keuhkoihin, ja sieltä pennun nielun kautta jälleen suolistoon, jossa ne kehittyvät aikuisiksi madoiksi 5-7 viikossa. Keuhkokierto tapahtuu vain alle 3 kk ikäisissä koiranpennuissa.
* Useimmat suolinkaistartunnat ovat oireettomia. Oireita esiintyy, mikäli matoja on todella paljon. Tyypillisiä oireita ovat mm. laihtuminen, yleiskunnon lasku, vatsan pömpöttäminen, oksentelu, ripuli, huono karvapeite ja yskä.
* Mikäli pentujen emä on jo pentuaikana saanut huolelliset loishäädöt, ja myös kantoaikana loishäätöjä tehdään ohjeen mukaan, voidaan pennut madottaa esim. kolmeen kertaan kasvattajan toimesta, ja vielä 12- ja 16-viikkoisena. On kuitenkin helppo ymmärtää, että jos emää ei ole pentuaikana säännöllisesti lääkitty, on melko varma, että sillä on lepovaiheen toukkia elimistössä, ja nämä siis aktivoituvat kun narttu tiinehtyy.
* Eräässä tutkimuksessa arvioitiin, että suolinkaisia on  n. 30%lla koiranpennuista, mutta toisissa tutkimuksissa arvioidaan lähes kaikilla koiranpennuilla olevan suolinkaistartunta. Myös narttu voi saada pennuiltaan tartunnan uudelleen.
Suolinkaisen elinkierto on 2-4 viikkoa, ja madotus tulee toistaa tällä intervallilla jotta suolinkaiset eivät pääsisi kasvamaan aikuisiksi ja munimaan lisää munia. Jos kierteen haluaa katkaista, kantava emä ja vastasyntyneet pennut on lääkittävä todella tunnollisesti, kahden viikon välein.

Suolinkaiset voivat myös aiheuttaa ihmisessä ns. larva migrans -sairauden.

Kysy Johannalta:

Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio
Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio

Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio on Klaukkalassa sijaitsevan Eläinlääkäriasema Taikatassun toimitusjohtaja. Hän on valmistunut Eläinlääketieteellisestä Korkeakoulusta vuonna 1987, toimi Helsingin Yliopiston Eläinlääketieteen laitoksen assistenttina ja kunnaneläinlääkärinä vuosina 1987-1991 ja yksityisenä pieneläinpraktikkona vuodesta 1992. Harrastuksena mm. valokuvaus, ponikasvatus, ratsastus, puutarhanhoito.

Eläinlääkäriasema Taikatassu on Klaukkalassa toimiva kolmen eläinlääkärin ja kuuden hoitajan hyvin varustettu, yksityinen pieneläinklinikka jossa hoidetaan koiria, kissoja ja pikkujyrsijöitä.

[gravityform id=”2″ name=”Kysy Johannalta”]

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top