Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kysy eläinlääkäriltä: Hiivaa korvissa – Mikä neuvoksi?

Peruskurssi
Peruskurssi

Kysymys: Hiivaa korvissa

Meillä 4-vuotias kultainennoutaja narttu Wilma. Ongelmana on toistuvasti hiiva korvissa. Mitkä olisivat parhaat itsehoitokeinot hoitaa korvia ja ehkäistä hiivaa? Mitkä puhdistusaineet sopivat parhaiten hiivaisille korville? Nina

Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio vastaa

Hei Nina,

tämä onkin vähän laajempi kysymys. Hiiva korvissa on yleinen ongelma, jonka taustalla kolmessa tapauksessa neljästä on jokin allerginen ihosairaus. Kyseessä voi olla atopia tai paljon harvinaisempi ruoka-aineallergia tai näiden yhdistelmä. Korvakäytävä on osa ihoa, ja kapeana putkimaisena rakenteena tarjoaa hyvät olosuhteet hiivoille ja bakteereille, mikäli korvakäytävän ihon vastustuskyky on heikentynyt allergisen ihosairauden johdosta.

Paras tapa lähestyä asiaa olisi tietysti hoitaa perussairaus, eli atopian kyseessä ollessa selvittää mille koirasi on allerginen, ja hoitaa sen mukaisesti. Atopian hoitoon käytetään mm. siedätyshoitoa, rasvahappovalmisteita, pesuja ja korvahuuhteita, syklosporiinia, kortisonia ja muita lääkkeitä tarpeen ja vasteen mukaisesti.

Allergikkokoiran korviin hyvä puhdiste sisältää bakteereita ja hiivoja tuohovia ainesosia. Nämä puhdisteet ovat reseptilääkkeitä. Korviin voidaan myös ennaltaehkäisevästi annostella kortisonia esim. kerran viikossa.

Allergeenia voidaan myös yrittää poistaa koiran lähiympäristöstä, mutta tämä saattaa olla vaikeaa käytännössä toteuttaa. Yleisin allergianaiheuttaja koirilla on pölypunkki ja pölypunkkiallergikkojen elämää voi helpottaa ahkeralla siivouksella ja pitämällä lemmikin poissa makuuhuoneesta, jossa pölypunkkia on yleensä eniten.

Atopiadiagnoosi tehdään oireiden perusteella, ja allergiatestauksella voidaan varmistaa mille allergeeneille koira on herkkä, ja tarvittaessa teettää siedätyshoito jokaiselle koiralle yksilöllisesti.

Ruoka-aineallergiat eivät ole yhtä yleisiä, mutta koska niiden hoito on helpompaa, kannattaa ruoka-aineallergian mahdollisuus aina poissulkea. Ensin pitää hoitaa korvista mahdollinen infektio asianmukaisella lääkityksellä. Koiralle aloitetaan ns. eliminaatiodieetti, jossa koiralle syötetään hyvin rajoitettuja ruoka-aineita, jotka mielellään vielä olisivat koiralle täysin uusia.  Eli valitaan vain yksi hiilihydraattilähde ja yksi proteiinilähde, ja näitä syötetään vähintään kahden kuukauden ajan. On myös olemassa valmisruokia, joilla testaus voidaan suorittaa. Näitä myyvät vain eläinlääkäriasemat. Jos koira vastaa ruokavalioon, aloitetaan ns. haastevaihe, eli ruokaan lisätään yksi ruoka-aine kerrallaan sellaisia ruokia, joiden oletetaan aiheuttavan koiralle oireita. Kutakin uutta ruoka-ainetta annetaan kahden viikon ajan, ja mikäli koiran oireet eivät palaa, lisätään seuraava ruoka-aine. Yleisimpiä ruoka-aineallergian aiheuttajia ovat mm. naudanliha, kana, lammas, kala, kananmuna, maissi, vehnä ja soija.
Jos koira kutiaa tai korvat tulehtuvat myös eliminaatiodieetin aikana, kyseessä ei luultavimmin ole ruoka-aineallergia. Eliminaatiodieetin aikana koiralle ei saa antaa mitään muita ruoka-aineita, kun tähän tarkoitukseen sovitut ruoat. Eli puruluut ja makupalat on joko jätettävä kokonaan pois tai annettava esimerkiksi poronlihakokeilulla olevalle koiralle vain poronluita.
Suosittelen lämpimästi kääntymään ihosairauksiin perehtyneen eläinlääkärin puoleen, mikäli koirallasi on toistuvasti hiivaa korvissa. Vaiva saattaa tuntua pieneltä, mutta korvakäytävän ahtaasta rakenteesta johtuen krooniset muutokset korvakäytävässä altistavat yhä pahemmille tulehduksille, ja lopulta korvakäytäviin voi tulla parantumattomia muutoksia.<

Kysy Johannalta:

Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio
Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio

Kuonon eläinlääkäri Johanna Vaurio on Klaukkalassa sijaitsevan Eläinlääkäriasema Taikatassun toimitusjohtaja. Hän on valmistunut Eläinlääketieteellisestä Korkeakoulusta vuonna 1987, toimi Helsingin Yliopiston Eläinlääketieteen laitoksen assistenttina ja kunnaneläinlääkärinä vuosina 1987-1991 ja yksityisenä pieneläinpraktikkona vuodesta 1992. Harrastuksena mm. valokuvaus, ponikasvatus, ratsastus, puutarhanhoito.

Eläinlääkäriasema Taikatassu on Klaukkalassa toimiva kolmen eläinlääkärin ja kuuden hoitajan hyvin varustettu, yksityinen pieneläinklinikka jossa hoidetaan koiria, kissoja ja pikkujyrsijöitä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top