Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Kymmenettuhannet vaativat: koirien käyttö koe-eläiminä lopetettava

Jo lähes 85 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen beaglejen koe-eläinkäytön lopettamiseksi rodun kotimaassa Iso-Britanniassa.

Valtakunnallinen RUN FREE -kampanja sai alkunsa vuonna 2013 ja sitä tukevat Englannin Kennelklubi sekä lukuisat Iso-Britannian perinteiset beaglejärjestöt kuten The Beagle Club.

RUN FREE -liittouman (The Run Free Alliance) mukaan Iso-Britanniassa käytettiin vuonna 2013 yhteensä yli 3440 beaglea yli 4500 eläinkokeessa. Vaikka maan hallitus on suositellut eläinkokeiden vähentämistä ja korvaamista muilla menetelmillä, niiden määrä kasvaa vuosittain. RUN FREE -liittouman mukaan peräti 96 prosenttia beagleillä testatuista tuotteista eivät läpäise kliinisiä tutkimuksia ihmisillä, mikä kertoo osaltaan kokeiden ja niiden aiheuttaman tuskan turhuudesta.

Koe-eläinkäyttöön kasvatetut eli niin kutsutut tavoitekasvatetut koirat hankitaan laboratorioihin useimmiten koe-eläinkoirien kasvatukseen erikoistuneista kasvattamoista Iso-Britanniasta tai EU:n alueelta. Maailmassa käytetyistä koe-eläinkoirista ylivoimaisesti suurin osa on beagleja, mitä on perusteltu rodun sopivalla koolla ja ystävällisellä, ihmisrakkaalla ja anteeksiantavaisella luonteella.

RUN FREE -kampanjan tavoitteena on kerätä kansainväliseen vetoomukseen sata tuhatta allekirjoitusta ihmisiltä, jotka vastustavat eläinten, erityisesti beaglejen, käyttöä tieteellisissä kokeissa sekä kasvattamista koekäyttöä varten. Kun Britannian hallitukselle osoitettu vetoomus saavuttaa tavoitteensa, se toimitetaan maan pääministerille parlamentin käsittelyä varten.

Vaikka kampanjan pääasiallisena tarkoituksena on beaglejen koe-eläinkäytön lopettaminen, sen toivotaan vaikuttavan myös muiden eläinten käytön vähentämiseen tieteellisissä kokeissa ja eläinten korvaamiseen luotettavammilla ja kivuttomammilla tutkimusmenetelmillä.

Onko sinunkin mielestäsi beaglen paikka sohvalla eikä laboratiorion häkissä? Allekirjoita vetoomus beaglejen koe-eläinkäytön kieltämiseksi Iso-Britanniassa täällä.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto etsi keväällä eläkekodit kuudelle Suomessa tavoitekasvatetulle beaglelle. Lue lisää.

Kuvan beagle ei liity tapaukseen.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.