Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kumpi teillä on pomo, koira vai sinä? 10 merkkiä siitä ettet ole laumasi johtaja

Koiran kanssa eläminen on parhaimmillaan todella hienoa. Jotta yhteiselo sujuisi mutkattomasti, kannattaa ihmisen kuitenkin hallita tietyt laumanjohtajan taidot.

Pennun ensihetkistä lähtien, emo toimii sille esikuvana ja johtajana. Kun pentu vierotetaan emästä ja se saapuu uuteen kotiinsa, emon johtajuus siirtyy ihmiselle. Pentu alkaa pitää ihmistä johtajanaan. Ihmisen täytyy lunastaa paikkansa laumanjohtajana ja asettaa pennulle ja yhteiselolle tietyt rajat.
Seuraavien kymmenen kohdan perusteella voit päätellä oletko laumasi johtaja. Jos vastaat yhteenkin kohtaan myöntävästi, johtajuutesi on vielä hakoteillä.

1.Herättääkö koirasi sinut?
Jos herättää, se tuskin pitää sinua laumanjohtajana. Pennulle pitää tehdä selväksi alusta alkaen, ettei ole sen tehtävä herättää ihmistä, vaan ihmisen tehtävä on herättää pentu. Kun pentu tulee vinkumaan sängyn viereen ja tökkimään kuonollaan, jätä se huomiotta. Kun pentu oppii olemaan herättämättä sinua, muista palkita se.
2.Palkitsetko koiraa väärällä hetkellä?
Älä hellittele tai lohduta koiraasi, jos se tekee jotain ei-toivottua. Näin vain vahvistat huonoa käytöstä palkitsemalla siitä. Opettele sen sijaan miten ja missä tilanteissa voit palkita koiraasi hellyydellä.

3. Syökö koirasi ennen sinua?
Koiraemo antaa pentunsa aina odottaa ruokaansa, sinun tulisi tehdä samoin. Syö aina itse ennen kuin ruokit koirasi, näin vahvistat johtajuuttasi.

4. Kulkeeko koirasi ovista ennen sinua?
Kuten ruokailunkin suhteen, tulisi koiran seurata johtajaansa eikä kulkea esimerkiksi ovista sinun edelläsi.

5. Hyppiikö koirasi sinua vasten?
Hyppiminen ihmistä vasten on alistavaa käytöstä. Koirasi pyrkii pomottamaan ja alistamaan sinua hyppimällä vasten ja sille on tehtävä selväksi, että tällainen käytös ei ole suotavaa.

6. Kiihtyykö koirasi seurassasi liikaa?
Jos koirallasi ei ole selkeitä sääntöjä ja rajoja, teet itsestäsi helposti koiran leikkikaverin sensijaan, että olisit sen johtaja. Jotta koirasi tuntisi olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi seurassasi, sen täytyy pitää sinua laumanjohtajana eikä tasavertaisena leikkikaverina.

7. Onko koirallasi määräysvalta kodissasi?
Koira hyppii villisti sohville ja sängyille, sinkoilee ympäri asuntoa ja ryntää ensimmäisenä ovelle ovikellon soidessa. Koiralle täytyy asettaa tietyt rajat, joita sen tulee noudattaa aina sisätiloissa, jotta se tuntee olonsa turvalliseksi.

8. Kadottaako koirasi korvansa, kun komennat sitä?
Jos koiralle ei ole opetettu perustottelevaisuutta, kieltosi ja komentosi kaikuvat kuuroille korville. Johtajuus on tällöin menetetty koiran silmissä.

9. Huudatko koirallesi?
Huutamalla koirallesi varmistat, että se ei todellakaan kuuntele sinua ja alkaa lisäksi pelätä epätasapainoista käytöstäsi. Huutamisen sijaan, pyri ohjaamaan koiraasi rauhallisesti ja johdonmukaisesti.

10. Vetääkö koirasi hihnassa?
Vetäminen on ehkä selkein merkki siitä, että johtajuutesi ei ole kunnossa. Kauniin hihnakäytöksen opettelu on ensisijaisen tärkeää saavuttaaksesi johtajan aseman koirasi silmissä.

Kyllä-vastauksia 0 – olet laumanjohtaja
Kyllä- vastauksia 1-10 – et ole vielä laumasi johtaja

LÄHDE: https://www.cesarsway.com/dog-psychology/ten-principles/pack-leader/10-signs-that-you-are-not-yet-a-pack-leader?utm_content=Are+you+the+leader+of+your+pack%3Fhttps%3A%2F%2Fwww.cesarsway.com%2Fdog-psychology%2Ften-principles%2Fpack-leader%2F10-signs-that-you-are-not-yet-a-pack-leader&utm_campaign&utm_source=Twitter&utm_term&utm_medium=1458402482

 

Ruoka-asioissa kannattaa tsekata www.kuonokauppa.fi, toimitamme sinulle koiranruuan koti-ovellesi kuukaustilauksella. Sinun ei tarvitse siis enää kantaa selkä vääränä ruokaa kotiisi, vaan toimitukset kätevästi kotiovelle ja edullisesti. Kotiinkuljetus sisältyy aina hintaan ja mitä pidemmäksi aikaa tilaat ruuan, sen edullisemmaksi se sinulle tulee. Tsekkaa lisää täältä.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top