Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Kuka on koiranvihaaja?

En vihaa koirien myrkyttäjiä -sivua fanittaa Facebookissa 36 ihmistä. Ryhmän ylläpitäjät kuvaavat yhteisön luonnetta tietoja-kohdassa seuraavasti:

”Emme vihaa koirien myrkyttäjiä, koska koiranomistajat ovat itse aiheuttaneet ongelmansa. Syyttömät koirat kärsii typerien omistajiensa takia.”

Fanisivun profiilikuvana on tökerösti tehty kuvamanipulaatio kädestä, jossa on pillereitä ja kuvan taustalla tirisee makkarat grillissä. Kuva viittaa tietysti lukuisiin koiranmyrkytysepäilyihin, joissa esimerkiksi rotanmyrkkyä on tungettu makkaran sisään koirien kävelyreittien varrelle. Fanisivun profiilikuvasta tykkää yksi henkilö. Hänelle en voi lähettää viestiä käyttäjän yksityisyysasetuksien takia. Naisen profiilikuvassa on kissa ja kansikuvassa neulepuikot ja villalankaa. Mutta sitä, miksi hän on koiranvihaaja, emme saa koskaan selville.

Minulla on Facebookissa yli 1 500 kaveria, mutta kukaan ystävistäni ei ole liittynyt En Vihaa Koirien Myrkyttäjiä -sivuston faniksi. Eikä ihme, eihän sivulla ole kuin 36 tykkääjää. Mutta ketä nämä 36 ihmistä ovat? Kuka voi vihata koiria niin paljon, että liittyy julkisesti todella provosoivan ryhmän jäseneksi.

Sivuston ensimmäisessä postauksessa eräs käyttäjä on jakanut natsilippuja korkealla heiluttelevasta paraatista kuvan. Kuvan alla olevassa kommentissa käyttäjä toivottaa Samaa sivuston ylläpitäjälle. Vaikuttaa koiranvihaajalta. Kuten moni muukin sivuille postannut.

Toisessa fanin ottamassa kuvassa taivastellaan koirien kakkoja. Aivan oikein, mutta keväällä ja syksyllä vellovat koirankakatkaan eivät oikein selitä sitä, miksi joku liittyy En Vihaa Koirien Myrkyttäjiä -ryhmään. Voiko todella olla niin, että koirankakat ärsyttävät jotain niin paljon, että on valmis päästämään koiria päiviltä tai vähintäänkin symppaamaan koiranmyrkyttäjiä? Ei. En ainakaan usko. Koiranvihaamiselle on pakko olla joku muukin selitys.

Sivuston ylläpitäjä on tehnyt sivulle ensimmäisen päivityksen 1. lokakuuta. Päivityksessä linkitetään Ilta-Sanomien juttuun, jossa uutisoidaan koiran raadelleen pahoin 8-vuotiaan tytön.

kuva

Voiko sittenkin olla niin, että En Vihaa Koirien Myrkyttäjiä -sivun perustajalla on joku todella ikävä kokemus koirista? Voiko olla niin, että koirien myrkyttäjien ja myrkyttäjiksi epäiltyjen taustalla on joku todella ikävä kokemus koirista. Todennäköisesti. Lähetän sivuston ylläpitäjälle viestin:

kuva2

Seuraamme mahdollista vastausta tulevissa postauksissamme.

Sivuston ylläpitäjä jatkaa samaa linjaa muutamalla muullakin postauksella. Aiheina toinen koiran tekemä ikävä hyökkäys lasta kohtaan, punkkilääkkeiden aiheuttama epäilty koiran sokeutuminen ja niin edelleen.

Kunnes tapahtuu jotain. 15. lokakuuta jälkeen ylläpidolta ei tule postauksen postausta. Sen sijaan ylläpitäjän ja provosoijan roolin ottaa mieshenkilö, joka selvästi vihaa koiria. Ja paljon:

Henkilön päivityksiä sivuilla:

Kuvankaappaus 2013-11-25 kello 21.30.30 Kuvankaappaus 2013-11-25 kello 21.30.36 Kuvankaappaus 2013-11-25 kello 21.30.40 Kuvankaappaus 2013-11-25 kello 21.30.43 Kuvankaappaus 2013-11-25 kello 21.30.48

Henkilön profiili on osittain julkinen ja paljastuu vielä koiranvihaamista provosoivammaksi ja uskomattomammaksi. Lähes kaikki mieshenkilön päivitykset koskevat hänen parisuhdettaan ja parisuhteessa tapahtuvia asioita hyvin provosoivaan tyyliin. Katson miehen kaverilistaa ja huomaan, että hänen ystävinään on ihmisiä, jotka puolestaan ovat minun kavereitteni kavereita.

Asiaa hetken aikaa tutkittuani selviää, että henkilön profiili on mitä ilmeisimmin huijausprofiili. Valeprofiili, jossa nimen takaa huutelee joku aivan anonyymi henkilö, johon tuskin saadaan mitään järkevää yhteyttä. Henkilön taustoista löytyy myös kommentointia asiattomassa yksinhuoltajafoorumissa, joten tämän henkilön tavoittaminen ei vie minua yhtään lähemmäksi sitä kysymystä, miksi joku vihaa koiria.

En Vihaa Koirien Myrkyttäjiä -yhteisö ei vie minua yhtään lähemmäksi lopullista vastausta. Sivuston harvat kommentoijat vaikuttavat tekaistuilta profiileilta ja nettihäiriköiltä. En pääse näkemään sivuston tykkääjiä, joten homma näyttää tyssäävän heti alkuunsa. Onko niin, että koiranvihaaminen on nyky-yhteiskunnassa vain trollien asia? Täytyyhän nyt sentään olla ihmisiä, jotka eivät voi sietää koiria?

Tekaistujen profiilien joukosta löydän Koiraharrastuksen vastustajat -ryhmän. Kyseessä on julkinen ryhmä, joka vastustaa ”Yleisesti koiraharrastusta ja vaatii välittömästi kansallisen koiraveron voimaantuloa.”

Sivuston ylläpitäjä avaa ideologiaansa sivulla näin:

”Koirien ja omistajien aiheuttamat suorat ja välilliset kustannukset yhteiskunnalle

Nykypäivänä kuka tahansa voi hankkia koiran ilman minkäänlaista osaamista, velvoitteita tai vastuuta. Koirat ja niiden omistajat aiheuttavat huomattavan skaalan erilaisia riskejä ja haittoja ympäristölleen sekä muille ihmisille. Käsittelen muutaman keskeisen aiheen, koska haittojen lukuisan määrän johdosta kaikkea ei ole mielekästä käydä tässä läpi.

Koirien kautta leviää helposti erilaisia tauteja. Esimerkiksi viimeaikoina on uutisoinnissa ollut jopa tapaus, jossa henkilö on menehtynyt koiran puremaan (http://bit.ly/HuhJdF). Tapauksessa pureman kautta on levinnyt Capnocytophaga canimorsus -niminen sauvabakteeri. Koiran pureman aiheuttaman infektion takia on jouduttu suorittamaan myös amputaatioita. Amputaatiot, pitkät sairaudet ja ennenaikainen kuolema maksavat suoraan ja/tai epäsuoraan työnantajille ja ylipäätään yhteiskunnalle huomattavasti mm. hoitokulujen, muuttuneiden työjärjestelyiden, sairauspoissaolojen jne. johdosta.

Koirien holtittoman riehumisen yleisen sallimisen lisäksi omistajat antavat koiriensa ulostaa julkisilla paikoilla (esim. lasten leikkipuistot), mutta ajoittain hyväksyvät jopa koirien tunkeutumisen toisten ihmisten kotirauhan alueelle päästämällä eläimet ulostamaan ihmisten yksityisille piha-aluille. Tätä yleensä perusteellaan leväperäisesti toteamalla: ”Suomi on vapaa maa”, mutta samalla ei ajatella sitä, mikäli joku ottaisi vapauden rikkoa koiranomistajan oikeuksia. Miten omistaja reagoisi, jos joku vapauteen vedoten tekisi koiran lopettamispäätöksen omistajan puolesta? Olisiko Suomi enää siinä tilanteessa vapaa maa vai alkaisiko löytyä velvoitteita oikeuksien rinnalle?

Koirat aiheuttavat usein kerrostalossa tai muussa yhteisöllisessä asumismuodossa terveyshaittojen lisäksi melu- ja hygieniahaittoja. Pahimmillaan kajahtaneen naapurin koiralauma maksaa naapureille rahaa kiinteistön arvon laskiessa koirien aiheuttaman huomattavan meluhaitan johdosta. Pelkästään yleinen tieto siitä, että taloyhtiön tiloissa suvaitaan meluavia ja sotkevia koiralaumoja saattaa karkottaa potentiaalisia vuokralaisia ja ostajia. Valitettavan usein kuitenkin koiranomistajat viittaavat kintaalla perustuslailliselle oikeudelle kotirauhasta, kun häiriön aiheuttajana ovat omat koirat.
Jotkut vuokralla asuvat koiranomistajat jopa rikkovat törkeästi ja tietoisesti vuokraamansa tilan omistajan asettamaa kieltoa lemmikkieläinten suhteen.
(http://bit.ly/14Cx9R3)

Juristikoulutuksen käyneenä pidän tärkeänä, että ihmiset tuntisivat oikeutensa paremmin, kuten esimerkiksi viitteelliset desibeliarvot kuinka kovaa meluhaittaa voidaan suvaita ja kuinka pitkään se saa kestää. Nykytilanteessa monien vuorotyötäkin tekevien kansalaisten perusoikeuksia poljetaan mielivaltaisesti koiranomistajien taholta. Luettelemissani esimerkeissä ei ole läheskään listattuna kaikkia haittoja, joita koirat yhteiskunnallisessa aspektissa tarkasteltuna aiheuttavat. Henkilökohtaisen näkökulmani mukaan Suomessa olisi välittömästi otettava käyttöön kansallinen koiravero, jolla kompensoitaisiin koiraharrastuksen, omistajien välinpitämättömyyden ja toilailun aiheuttamia kustannuksia.

En odota kovin asiallisia vastauksia tälle keskutelunavaukselle, koska valitettavasti jopa perusteltuun kyseenalaistukseenkin reagoidaan sekopäisellä lynkkaysmentaliteetillä.”

Ainoa, joka sivuston ylläpitäjän kirjoituksista on tykännyt, on japanilainen tyttöparka, jolla tuskin on aavistustakaan mihin ryhmään hänet on liitetty.

Ryhmän perustaja vaikuttaa kuitenkin asiallisemmalta tapaukselta, kuin En Vihaa Koirien Myrkyttäjiä -palstan tunnetut nettiprovot. Laitan hänelle haastattelupyynnön Facebookin kautta. En tietenkään saa vastausta.

Kyseisen ryhmän perustaja ilmoittaa profiilissaan olevansa töissä OP-Pohjolassa. Jälleen nopeissa tutkimuksissa selviää, että kyseinen henkilö ei ole kyseissä työpaikassa töissä, kiitos Pankin Facebook-sivujen nopean asiakaspalvelun

Kysymys näyttää jäävän avoimeksi. Onko todella niin, että koiravihaaminen netissä on vain trollien, feikkiprofiilien ja provosoijien harrastus? Asiaa täytyy tutkia lisää.

teksti Ville Kormilainen

Tunnetko sinä koiranvihaajia? Kerro meille tarinasi info at kuono.fi, jatkamme aiheen parissa vielä varmasti.

EDIT 25.11.2013 kello 11:42: Mitä sinä voit tehdä?

Provosoivia ryhmiä ja ihmisiä on ja pysyy Facebookissa. Epäasiallisten ryhmien poistamiseen voit kuitenkin vaikuttaa ilmiantamalla ryhmän. Se onnistuu sivun oikeassa yläreunassa olevasta napista. Katso kuva alta:

Kuvankaappaus 2013-11-26 kello 11.39.26

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top