Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

KOLUMNI: Koirako kuusi tuntia yksin kotona – kamalaa!

Luin tänään Hesarista artikkelin, jonka mukaan laki kieltää koiran jättämisen kotiin yksin yli kuudeksi tunniksi. Järkytyin. En voi kuvitella, miten on olemassa ihmisiä, jotka jättävät koiransa yli kuudeksi tunniksi yksin. Onhan omaa puudelia päästävä rapsuttelemaan vähintäänkin parin tunnin välein. Pidempi ostosreissu hellepäivänä ilman rakasta karvaturria on sula mahdottomuus.

Vastuullinen koiranomistaja vie tietysti koiransa mukanaan töihin tai koirapäivähoitoon. Muutaman sadan euron päivähoitomaksu ei ole hinta eikä mikään siitä, että rakas koira saa huolenpitoa myös niiden tuntien aikana, kun omistaja tekee töitä.

Ruotsin mallista keskustellaan myös Suomessa. Keskustelua asiasta on käyty valtion seura- ja harrastuseläinten neuvottelukunnassa. Epäilemättä samassa neuvottelukunnassa käydään keskusteluja myös seuraavista aiheista:

• Koirien kuivaruoka – uhka vai tukehtumismahdollisuus?
• Koirien rokotuskriittisyys
• Sisäsiistiksi oppiminen – olisivatko vaipat sittenkin oikea ratkaisu
• Turvallisuus – Onko toisia koiria tarpeen tavata ollenkaan?
• Kukat ja mehiläiset – Koska on oikea aika ottaa ”ne” asiat koiran kanssa puheeksi?
• Unikoulu – Koska koira pitää vierottaa nukkumaan omassa sängyssä?

**

Puhutaanpa hetki vakavasti. Ajatus siitä, että koirat kävisivät oikeasti laajamittaisesti päivähoidossa ei valitettavasti ole mikään mahdoton skenaario tulevaisuudessa. Mitä enemmän inhimillistämme karvakavereitamme, sitä typerämmäksi keskustelu muuttuu. Kyllä koira tarpeineen pärjää kahdeksan tunnin työpäivän vallan mainiosti jos aamuhommat on hoidettu kunnolla ja riitävästi. Jos koira kokee eroahdistusta, kannattaa harkita toista koiraa. Mutta ajatus siitä, että lakisääteisesti ryhdytään määräilemään koiran ja omistajan välisen eroajan pituutta tuntuu suoraan sanottuna erikoiselta.

Harva vanhempi tuntee pistoa rinnassaan pitäessään vuoden ikäistä lasta päiväkodissa aamukuudesta iltapäiväneljään. Liian harva tuntee piston rinnassaan, kun mummo makaa palvelutalossa vuorokauden ympäri pissoissaan klimppisoppaa nieleskellen. Mutta auta armias, jos koira joutuu olemaan työpäivän ajan ihan yksin kotona, se vasta kamalaa on. Se on kuulkaa niin kamalaa, että sen muuttamiseksi kannattaa suunnitella lakitasoisia toimia.

Ville Kormilainen
Kirjoittaja on Kuono.fi:n perustaja ja päätoimittaja, jonka koirat ovat joskus joutuneet olemaan yksin kotona jopa kahdeksan tuntia.

Kuvalähde:
Tekijä: Adelaidasofia (Oma teos) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], lähde: Wikimedia Commons

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top