Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koiratarvikkeet – Täydellinen osto-opas 2021

Odotatko uutta koiraperheenjäsentä tai tarvitseeko koirasi vanhat tarvikkeet päivitystä? Kokosimme listan olennaisimmista tarvikkeista, joita koirasi tarvitsee alkaneena vuonna. Tarkista ainakin, löytyykö kotoasi nämä.

Sopiva panta tai valjaat

Aika ajoin kannattaa tarkistaa, että ulkoiluvälineet ovat hyvässä kunnossa: hihnaosat eivät rispaannu ja lukot sekä kiinnitykset ovat edelleen kestävät ja toimivat. Myös varusteiden koko ja istuvuus on hyvä varmistaa.

Pannoissa tulisi aina välttää koiralle aiheutuvaa kuristavaa tunnetta, sillä epämukavuus pahentaa ongelmia, kuten vetämistä tai remmiräyhäämistä. Pannan on oltava tarpeeksi leveä eli peitettävä ainakin kaksi niskanimakaa, jottei se pureudu niiden väliin ja aiheuta kipua ja vammoja.

Valjaita valitessa kannattaa huomioida, millaiseen käyttöön ne tulevat. Esimerkiksi T-valjaat sopivat tavalliseen kävelyyn ja Y-valjaat vauhdikkaampaankin menoon. Valjaat saavat olla napakat mutta eivät liian tiukat eikä puristaa koiran kaulaa, hiertää kainaloita tai estää liikeratoja.

Pannan ja valjaiden materiaalivalinnassa kannattaa myös olla tarkkana. Esimerkiksi nailonista valmistetut pannat ja valjaat kestävät hyvin eri sääolosuhteissa. Kannattaa suosia pehmustettuja pantoja ja valjaita, jotka ovat mukavat koiran päällä, joiden kokoa on helppo säätää ja joissa on näkyvä huomioväri sekä heijastimia.

Turvallinen talutin

Taluttimeksi kannattaa valita kevyestä, kestävästä materiaalista valmistettu hihna. Leveä hihna on ohutta turvallisempi, ja pehmusteet käsiosissa suojaavat myös taluttajaa vammoilta. Nopeasti hihnaa riuhtaisevalla koiralla on yllättävän suuri voima, joten on varmistettava, että taluttimen vetolujuus on tarpeeksi korkea eikä hihna katkea. Esimerkiksi noin 40 kilogrammaa painavan koiran taluttimen vetolujuuden tulisi olla yli 260 kilogrammaa.

Pieni jousto taluttimessa on hyvä, sillä se tasoittaa äkkinäisiä liikkeitä ja niistä aiheutuvaa painetta koiralle. Flexiä suositellaan käytettäväksi vain valjaiden kanssa ja ainoastaan, kun hihnakulkeminen on hallinnassa, sillä pitkälle yltävä, ohut naru voi sotkeutuessaan aiheuttaa vaarallisia tilanteita ja vammoja.

Mukavan ja turvallisen lenkkeilyn taidon voi opettaa koiralle. Lue eläintenkouluttajan vinkit aiheesta.

Pirteän värinen panta ja talutin on tyylikäs valinta, mutta myös lisää turvallisuutta, kun koira näkyy jo kaukaa. Jalon Luminous-sarjan pannoissa ja hihnoissa on paljon heijastavaa pintaa.

Säähän sopivat ulkoiluvaatteet

Moni koira pyörii iloisena ulko-oven tuntumassa, kun huomaa omistajan valmistautuvan lenkille lähtöön. Jos ulkona vastassa onkin pakkanen, tuisku tai ropiseva sade, voi into vaihtua nopeasti hytinään, jalkojen väliin valahtavaan häntään ja surkeaan ilmeeseen. Erityisesti pienikokoiset, pohjavillattomat ja karvattomat koirat palelevat helposti. Silloin koiralle on hyvä hankkia säänkestävät ulkoiluvaatteet.

Koiran ulkoilutakki kannattaa valita kankaasta, joka hylkii vettä ja suojaa viimalta. Jos takissa on pehmeä vuorikangas, lämmittää se myös pakkasilla ja tuntuu mukavalta koiran päällä. On tärkeää, että takki istuu hyvin, jotta se ei häiritse koiran liikkumista. Lisäturvaa ulkoiluun saa valitsemalla takin, jossa on huomioväri tai ainakin heijastimet parantamassa näkyvyyttä hämärässä.

Tarvittaessa koiralle voi hankkia myös tossut, jotka suojaavat tassuja kovilta pakkasilta ja kastumiselta. Varsinkin, jos koiran tassujen iho ärtyy ja kipeytyy helposti kastumisen jälkeen, on tossuihin totuttelu vaivan arvoista.

Juoksuvaijeri huolettomaan ulkoiluun

Moni koira rakastaa ulkona olemista ja oman pihan tapahtumien tarkkailua. Jos ei ole mahdollisuutta rakentaa aitausta, voi juoksuvaijeri olla turvallinen vaihtoehto koiran itsenäiseen ulkoiluun. Koiraa ei saa jättää yksin pitkiksi ajoiksi ja ulkoilualueeseen tulisi olla näköyhteys. Vaijeri tekee ulkoilusta vapaampaa, kun koiran ei tarvitse olla koko ajan kytkettynä ihmiseen.

Turvallinen vaijeri on valmistettu kestävästä materiaalista, kestää säävaihteluja eikä takerru esimerkiksi koiran turkkiin. Kirkas huomioväri lisää turvallisuutta, kun vaijeri on helppo nähdä. Juoksuvaijerin voi asentaa kahden kiinteän pisteen väliin tai maapiikillä maahan. Vaijeria käyttäessä täytyy huomioida, ettei koira pääse takertumaan mihinkään, että sillä on aina juomavettä saatavilla ja se pääsee halutessaan suojaan auringolta, sateelta tai kylmältä.

Kerromme lisää juoksuvaijerin turvallisesta käyttämisestä aiemmassa jutussamme.

Juoksuvaijerin voi ottaa myös matkaan esimerkiksi mökille. Kierteisellä maapiikillä varustettu Jalon vaijerisetti on helppo asentaa maahan.

Turvavälineet autoiluun

Koirat ovat yhä tiiviimmin mukana kaikessa, mitä heidän ihmisensä tekevätkään ja minne menevätkään. Siksi monet koirat myös viettävät paljon aikaa autossa, ja on tärkeä huolehtia myös lemmikkien turvallisuudesta kytkemällä ne kiinni matkustamisen ajaksi. Autossa irti oleva koira voi häiritä ajamista ja äkkijarrutuksen tai törmäyksen sattuessa se voi paiskautua suurella voimalla ja aiheuttaa vakavia vammoja itselleen ja muille matkustajille.

Saatavilla on erilaisia turvallisuustuotteita, kuten koiran autoistuimia, autoiluun varta vasten tarkoitettuja valjaita sekä kiinnikkeitä, joilla koiran saa kytkettyä turvavyöhön. Vapaata liikkumista voi estää myös esimerkiksi kuljetushäkillä tai erilaisilla esteillä, kuten turvaverkoilla ja istuinten väliin tulevalla väliseinällä. Jos koiran kanssa autoillaan paljon, kannattaa takapenkki ja takakontti suojata peitteillä lian ja kulumisen varalta.

Ruoka- ja vesikuppi

Koiran kuppeja valitessa kannattaa huomioida materiaalin kestävyys, koko ja helppo käytettävyys. Esimerkiksi teräksiset ja keraamiset kupit ovat kestäviä ja helppo pitää puhtaana.

Kuppien koko kannattaa suhteuttaa koiran kokoon ja varmistaa, että syöminen on helppoa, esimerkiksi pieni pentu voi tarvita matalan kupin, luppakorvainen koira saa syötyä helpoiten korkeareunaisesta kupista ja suurikokoista koiraa voi auttaa, jos kuppi on korotettu. Hotkijalle voi kokeilla ahmimisenestokuppia. Jotkin kupit ovat myös liukkaita, joten niiden alle kannattaa asettaa liukumista estävä alusta, jotta koira saa syödä rauhassa ilman kuppien kolinoita ja yli läiskymisiä.

Mukava peti

Jokaisella koiralla täytyy olla oma turvapaikka, johon se saa halutessaan vetäytyä rauhaan. Monelle koiralle se on oma, mukava peti. Sopivimman pedin löytää tarkkailemalla koiran köllötystyylejä. Leveästi loikoilevalle mieluinen makoilupaikka on yleensä patja tai alusta, jossa on hyvin tilaa. Kerälle käpertyvä koira puolestaan pitää usein pehmeästä pesästä tai reunallisesta pedistä.

Pörröisistä kankaista tehdyt pedit ovat pehmeitä ja mukavia, mutta eivät välttämättä kestä kovassa käytössä yhtä hyvin kuin tiiviistä kankaasta valmistetut. Moni koira vierastaa kahisevia ja liukkaita petejä. Tällaista petiä voi tuunata mukavammaksi laittamalla sinne esimerkiksi peiton pehmusteeksi.

Lue myös tarkempi oppaamme koiranpedin valintaan.

Tässähän mahtuu köllöttelemään kaksinkin. Jalon pedit, pesät ja patjat on saatavilla kauniissa, sisustukseen sointuvissa sävyissä.

Turkinhoitotuotteet

Joko koirashampoopullon pohja pilkottaa? Kylpyhuoneeseen kannattaa varata tarpeeksi pesuainetta sen kerran varalle, kun oma mussukka päättää kieriskellä tunkiossa tai jossain yhtä kamalan tuoksuisessa paikassa.

Monet ihmisen nokkaan hyvältä tuoksuvat aineet ovat koiralle liian voimakkaita, joten koirashampoon tulisi olla mahdollisimman miedon tuoksuista tai tuoksutonta. Ihmisten pesutuotteet ovat usein pH-arvoltaan liian alhaisia ja ärsyttävät koiran ihoa, joten niitä ei tulisi käyttää. Koirashampoo kannattaa valita turkin laadun mukaan: karkeakarvaiselle koiralle riittää yleensä pelkkä shampoo, kun taas pitkäkarvainen, takkuuntuva turkki tarvitsee lisäksi hoitoainetta. Turkinhoitoon kannattaa varata myös ainakin hyvä harja, kampa tai karsta sekä imukykyinen pyyhe.

Lisää turkinhoitotuotteiden valitsemisesta löydät aiemmasta jutustamme.

Terävät kynsisakset

Koiran kynsien leikkaus on usein toistuva osa koiraperheen arkea, joten kynsisaksien tulisi olla hyvässä terässä. Jos sakset eivät leikkaa siististi ja vaivattomasti tai tunnu hyvältä kädessä, on aika vaihtaa uusiin. Kynsien leikkauksesta on tärkeä tehdä mahdollisimman mukava ja turvallinen toimenpide, jotta siitä ei muodostu mörköä koiralle tai kynsien leikkaajalle.

Hyvät kynsisakset leikkaavat helposti ilman suurta voimankäyttöä. Sakset tulee valita koiran koon mukaan: pienille koirille riittää pienet, mutta suurten koirien kynnet tarvitsevat järeämmät sakset. Käyttömukavuutta ja turvallisuutta lisää, jos saksien varret on päällystetty liukumattomalla materiaalilla ja jos saksissa on stoppari, joka estää leikkaamasta kynttä vahingossa liikaa.

Lue myös asiantuntijoiden vinkit sujuvaan koiran kynsien leikkaamiseen.

Hammasharja ja -tahna

Ihmisten suositellaan vaihtavan hammasharjansa kolmen kuukauden välein. Mutta milloin vaihdoit viimeksi hauvasi hammasharjan vai onko koko harjaus päässyt unohtumaan? Koiran hampaista kannattaa pitää huolta, ettei hammaskivi pääse aiheuttamaan ientulehdusta ja muita ongelmia. Samalla hoituu koiran pahanhajuinen hengitys.

Hammasharjan tulee olla sopivan kokoinen koiran suuhun, jotta harjaus sujuu mahdollisimman vaivattomasti. Pitkä varsi voi auttaa ylettymään takahampaisiin, mutta myös sormeen kiinnitettävät sormiharjat voivat olla käteviä tarkkaan puhdistukseen.

Koiralle ei missään nimessä saa antaa ihmisten hammastahnaa, sillä ksylitoli on sille myrkyllistä. Koirille on omat tahnansa, joissa makuvaihtoehtoina on esimerkiksi minttu, maksa tai vaikka pihvi. Saatavilla on myös koiran suuta hoitavia jauheita ja suihkeita, eikä puruluiden ja -lelujen tärkeyttä suun hyvinvoinnissa sovi unohtaa.

Kuminen, herkuilla täytettävä Älypaino-lelu tarjoaa jumppaa mielelle, mutta pureskelu hoitaa samalla myös hampaita.

Mieluisia leluja

Ainahan koiran lelukoppaan vielä yksi lelu mahtuu… Lelua valitessa kannattaa huomioida koiran yksilölliset tavat leikkiä. Yksi noutaa mielellään pallon kerta toisensa jälkeen, kun taas toinen halua retuuttaa ja vetää lelua ihmisen kanssa. Parhaiten koiran leikkitavat oppii kokeilemalla erilaisia leluja ja seuraamalla, mitä koira valitsee itse.

Laadukas ja turvallinen lelu on valmistettu niin, ettei siinä ole teräviä osia tai siitä irtoa pieniä paloja. Pehmeistä leluista kannattaa tarkistaa ennen kaikkea saumat: jos ompeleet ovat löysät, ei lelu todennäköisesti kestä pitkään. Kumiset lelut kestävät yleensä paremmin hurjemmallakin leikkijällä.

Nappaa ideat, mitä hankkia koiran lelukoppaan seuraavaksi aiemmasta jutustamme.

Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisen koirantarvikebrändi Jalon kanssa. Jalon valikoimasta löytyy jotakin jokaiseen koiramaiseen tarpeeseen: turvallisia ulkoiluvarusteita, aktivoivia leluja, löhöilyyn sopivia petejä sekä takut setviviä turkinhoitotuotteita.

Teksti: Niina Kinnunen

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top