Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Rapsutus on parempi palkinto kuin kehu, kertoo tuore koiratutkimus

“Hyvä poika! Hieno tyttö!” Omistajilla on usein tapana kehua koiraansa vuolain sanoin, mutta se ei välttämättä olekaan tehokkain tapa osoittaa koiralle tyytyväisyyttään. Uuden tutkimuksen mukaan koirat huomioivat paremmin ihmiset, jotka rapsuttelevat niitä kuin ihmiset, jotka käyttävät vain sanallisia kehuja.

Floridan yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa koirilla oli mahdollisuus valita silittelevän ja ääneen kehuvan ihmisen väliltä. Tutkijat tarkkailivat, kumman luokse koira ensisijaisesti halusi mennä, kuinka kauan aikaa koira käytti kummankin luona ja kuinka monta kertaa koira vaihtoi vaihtoehtojen välillä.

Reaktioita testattiin niin löytökoirilla kuin kotikoirillakin ja sekä tuntemattomien ihmisten että omistajien kanssa. Kaikissa testiryhmissä koirat valitsivat mieluummin rapsuttelevan ihmisen kuin ääneen kehuvan, eikä sillä ollut väliä, olivatko ihmiset entuudestaan tuttuja vai ei.

Tutkijat testasivat koirien reaktioita myös tilanteissa, joissa oli tarjolla vain yksi vaihtoehto eli joko vain rapsutuksia tai vain kehuja. Vertailukohtana käytettiin tilannetta, jossa koiralle ei annettu huomiota lainkaan.

Ihmiset, jotka silittivät ja rapsuttivat koiraa, saivat pidettyä sen mielenkiinnon yllä paljon pidempään kuin vain sanallisesti kehuvat ihmiset. Itse asiassa koirat vaikuttivat viihtyvän paijattavina loputtomiin. Sen sijaan tutkijat havaitsivat, että sanalliset kehut kiinnostivat koiria lähes yhtä vähän kuin se, jos ne jäivät ilman mitään vuorovaikutusta.

Koirat siis selvästi pitävät enemmän rapsutuksista kuin ihmisten hassuista höpinöistä. Saman tutkimusryhmän aiempi tutkimus kuitenkin paljasti, että on yksi asia, josta koirat tykkäävät vieläkin enemmän kuin silittelystä – nimittäin ruoasta!

Kuvassa Ella näyttää, kuinka rapsutuksista nautitaan täysin rinnoin! Kiitos kuvasta Annabell Salo!

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.