Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Koirat auttavat lapsia todistamaan oikeudessa

Koiria voidaan kouluttaa äärimmäisen tärkeisiin tehtäviin: ne voivat avustaa poliisia, löytää kadonneita sekä toimia opas- ja avustajakoirina. Lisäksi koirat haistavat homeen, putkivuodot ja sairaudet ja tuovat yksinkertaisesti valtavasti iloa – ne kykenevät toimimaan ihmisen apuna ja tukena lukemattomissa erilaisissa paikoissa.

Atlanttin toisella puolen koirat avustavat nyt myös oikeuden istunnoissa. Niin kutsut oikeustalokoirat (eng. courthouse dogs) tuovat tukea ja turvallisuuden tunnetta rikosten uhreille ja todistajille oikeuskäsittelyn aikana. Monet oikeustalokoirien käyttäjistä ovat seksuaalirikosten käsittelyssä todistavia tai rikosten uhreiksi joutuneita lapsia.

Oikeustalokoiria kouluttaa muun muassa voittoa tavoittelematon Courthouse Dogs -järjestö.  Järjestön inspiraationa toimi toisen perustajan, syyttäjän sijaisena työskentelevän Ellen O’Neill-Stephensin pojan avustajakoira labradorinnoutaja Jeeter. Muiden avustaja- ja terapiakoirien tapaaminen sai O’Neill-Stephensin pohtimaan, voisiko tukea tuovia terapiakoiria käyttää hyödyksi myös oikeudessa.

Vuonna 2011 menehtyneen Jeeterin perintö jatkaa elämäänsä, sillä tänä päivänä Yhdysvalloissa toimii yhteensä lähes 80 oikeustalokoiraa 28 osavaltiossa. Oikeustalokoirat eivät ole avustajakoiria, eli ne eivät kykene avustamaan vammautuneita, vaan ne ovat terapiakoiria, joiden tehtävänä on tarjota käyttäjälleen tukea, turvaa ja kumppanuutta vaativissa tilanteissa.

Oikeustalokoirat ovat palvelleet muun muassa lukuisia seksuaalirikosoikeudenkäynneissä todistaneita lapsia, kertoo amerikkalaissivusto Barkpost: Brittiläisessä Kolumbiassa labradorinnoutaja Caber avusti kymmenenvuotiasta tyttöä todistamaan raiskaajaansa vastaan, New Yorkissa kultainennoutaja Rosie tuki 15-vuotiasta tyttöä hänen todistaessaan hänet raiskannutta isäänsä vastaan ja Marylandissa 11-kuinen labradorin ja newfoundlandinkoiran risteytys Buddy tarjosi tukeaan seksuaalirikosoikeudenkäynnissä todistaneelle nelivuotiaalle tytölle.

Oikeudenkäynnissä koiran tärkein tehtävä on olla läsnä, mikä yleensä riittää rentouttamaan salissa olevia ihmisiä. Lisäksi koira saattaa makoilla uhrin tai todistajan jaloissa todistuksen aikana ja antautua välillä silitettäväksi: tämä rauhoittaa uhria ja helpottaa todistamista.

Katso koskettava esittelyvideo oikeudessa työskentelevien koirien tärkeästä työstä:

Otsikkokuvassa oikeustalokoira Molly B. Kuvalähde: Seattle Police Department / Courthouse Dogs.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top