Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koiranunta… 5 faktaa koiran nukkumisesta

Miksi koirat nukkuvat niin paljon? Nukkuuko koirasi liikaa?

1. Aikuiset koirat nukkuvat suurimman osan päivästä, ja se on aivan normaalia. Koirat ovat nukkumisenkin suhteen yksilöitä. Pennut ja vanhemmat koirat nukkuvat yleensä eniten. Normaalisti koira nukkuu noin 13-14 tuntia vuorokaudessa. Suurin osa siitä on kevyttä unta eli niin sanottua koiranunta.

2. Jos koira nukkuu yli 20 tuntia vuorokaudessa, se on liikaa. Koira on tylsistynyt ja se tarvitsee lisää virikkeitä ja aktiviteetteja, kuten leluja, leikkejä, ihmisten, koirien tai muiden lemmikkien seuraa. Kesykoirien elämä on helpompaa kuin niiden villien esi-isien. Tylsistyneet koirat nukkuvat enemmän kuin ne tarvitsisivat. Kun koira on riittävän aktiivinen päivän aikana, se nukkuu silloin rauhallisemmin yöllä.

3. Koira tavallisesti pyörii kierroksen tai pari ennen kuin se käy makuulle. Tapa juontaa juurensa niiden esi-isien käytöksestä, jonka tarkoituksena oli tampata ruoho tai muu kasvillisuus tasaiseksi ja sopivaksi nukkumapaikaksi.

4. Koiran unentarpeeseen vaikuttaa sen rotu, ikä, luonne ja terveydentila. Myös ympäristö vaikuttaa. Rauhallisessa ympäristössä, esimerkiksi kerrostaloasunnossa, koira nukkuu enemmän kuin aktiivisessa ympäristössä, kuten maatilalla. Sairaudet ja esimerkiksi piilevä hammassärky voivat tehdä koirasta tavallista uneliaamman. Jos koirasi nukkuu mielestäsi liikaa, kysy asiasta eläinlääkäriltä.

5. Pennut tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset koirat. Muun muassa aivojen kehittyminen tapahtuu unen aikana. Kasvaminen on rankkaa, joten älä ihmettele jos pentu nukahtaa jopa kesken leikin, se on täysin normaalia!

Kuva: Wikimedia Commons/Eugene0126jp

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top