Koiraihmisiä on viime aikoina puhuttanut uutiset taloyhtiöistä, joissa koiranomistajilta peritään ylimääräisiä maksuja koirien käyttämästä vedestä. Käytäntö näyttää pikku hiljaa leviävän eri puolille Suomea.

Aamuposti uutisoi maanantaina Järvenpäässä sijaitsevasta taloyhtiöstä, jossa jokaisen osakkeenomistajan tai vuokralaisen täytyy toimittaa selvitys huoneistossa asuvista koirista taloyhtiölle.

Liity Kuonon Koiraperheeseen 🐶

Saa viikoittainen yhteenveto parhaista koiranhoidon artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Kyseisessä taloyhtiössä kustakin koirasta peritään kuukausittain 18 euron vesimaksu – saman verran kuin ihmisiltä. Maksua on perusteltu sillä, että koirat likaavat rappukäytävää ja maksulla korvataan siivouksesta ja vedenkulutuksesta tulevia kuluja.

– Koirista ei tulisi erillistä vesimaksua lähtökohtaisesti periä ja ainakin sen pitää näkyä yhtiöjärjestyksessä, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli kommentoi Aamupostille.

Huplin mukaan kotieläimistä veloitettava vesi- tai siivousmaksu on mahdollinen, jos osakkeenomistajat ovat tietoisia pykälästä ja haluavat siihen sitoutua, mutta siihen ei ole lakiin perustuvaa velvoitetta.

Erityisesti maksun suuruus on herättänyt keskustelua. Kuluttaako yksittäinen koira oikeasti yhtä paljon vettä kuin ihminen? Myös sitä on pohdittu, pitäisikö maksun koskea muitakin lemmikkieläimiä kuin vain koiria.

Erillisten maksujen sijaan Kiinteistöliitto suosittelee taloyhtiöille huoneistokohtaisia vesimittareita, jotta vesimaksut jakautuisivat oikeudenmukaisesti niin, että jokainen maksaa oman kulutuksensa mukaan.

Kuva: Wikimedia Commons/BorhanLee

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.


Saa Kuonon parhaat koiranhoidon artikkelit kätevänä e-kirjana! Yli 60 sivua koiranhoitoon liittyviä vinkkejä ja oppaita. Lataa ilmainen kirja nyt!

Lataamalla e-kirjan liityt myös Kuonon viikkokirjeeseen, jonka voit peruuttaa milloin tahansa.