Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koiran askellajit – tunnistatko kaikki?

Kuten kaikilla nelijalkaisilla, koirillakin on monia eri askellajeja. Askellajit ja niiden erot tulevat hyvin näkyviin alla olevalta animaatiovideolta. Koska askellajit ovat videolla nimetty englanniksi, kokosimme käännökset alle.

Askellajit

Walk, eli käynti, on koiran kävelyä.
Amble, eli passi, on askellus, jossa jalat liikkuvat puoli kerrallaan, mutta eri tahtiin.
Pace, eli peitsi, on askellus, jossa saman puolen jalat liikkuvat samaan tahtiin.
Trot, eli ravi, on koiran juoksuaskel, jossa ristikkäiset jalat liikkuvat samaan tahtiin.
Canter, eli lyhyt laukka, on kolmitahtinen, nopea askellaji.
Gallup, eli pitkä laukka, tunnetaan myös kiitolaukkana. Se on koiran nopein tapa liikkua.

https://www.youtube.com/watch?v=8qV5pdO_X8U&

Käännöksistä kiitos Paula Jantusen kattavalle hevossanastolle.

Miksi askellukseen kannattaa kiinnittää huomiota?

Normaalin ulkoilun kannalta askellajilla ei usein ole suurta merkitystä. Jos koira jatkuvasti vaihtelee askellajien välillä, kannattaa tahtia joko tiivistää tai hidastaa, jotta koira löytää sopivan askelluksen.

Kennelliiton mukaan ravi on koiran perusaskellaji ja riittävä määrä nopeaa ravia on tärkeää koiran lihaksistolle. Kuten kaikessa liikunnassa, monipuolisuus on valttia. Koiranomistajan on tärkeää järjestää koiralleen mahdollisuus käyttää erilaisia askelluksia ja juosta myös omassa tahdissa.

Peitsi puolestaan on askellaji, jota on hyvä välttää, sillä se voi aiheuttaa koiralle selän jäykkyyttä. Peitsi on energiatehokkain askellaji. Siksi koiranpennut ja ylipainoiset koirat peitsaavat usein. Pennut siirtyvät usein muihin askellajeihin sitä mukaan, kun niiden lihaksistot kehittyvät, eikä etenemisen tarvitse olla yhtä kevyttä.

Erilaisissa harrastuksissa askelluksella voi olla isompi merkitys. Esimerkiksi tokossa luokse kutsutun koiran oletetaan palaavan omistajansa luokse laukaten, näyttäen siten intoa toteuttaa käsky heti.

Käytännön esimerkki eri askellajeista

Tässä askellukset laukkaa lukuunottamatta vielä villakoiran esittäminä.

 

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top