Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koirakeskustelun anatomia: näin syntyy sontamyrsky

Facebookin roturyhmät, yleiset koiraryhmät ja koira-aiheiset foorumit. Meillä kaikilla on näistä kokemusta. Meillä kaikilla on kokemusta myös siitä, kuinka näennäisesti hyvä keskustelu muuttuu koiraryhmässä muutamassa sekunnissa rauhallisesta ajatustenvaihdosta sotatantereeksi.

Toisinaan tuntuu, että koiraihmiset saavat tappelun aikaan tyhjästä. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että näin ei suinkaan ole. Humoristisessa The Dog Snobs -blogissa listattiin kuusitoista askelta, jotka edeltävät usein niin kutsutun paskamyrskyn puhkeamista.

1. Joku kysyy jotain tavanomaista. (Kysyjä voi olla joko trolli, joka tietää aiheuttavansa kysymyksellään kolmannen maailmansodan, tai viaton koiraihminen, joka kaipaa apua arkipäiväisessä asiassa.) Tavanomainen kysymys voi liittyä esimerkiksi koiran ruokintaan tai koulutukseen. Tottuneet foorumin käyttäjät tunnistavat potentiaaliset sotatantereet yleensä kilometrien päästä ja kiirehtivät hakemaan popcornia samalla kun ilmoittavat seuraavansa viestiketjua.

2. Aiheen asiantuntijat ja ”asiantuntijat” liittyvät keskusteluun nopeasti ja tuovat mustavalkoiset ajatuksensa ilmi ainoana oikeana totuutena.

3. Samalla sekunnilla toinen foorumin käyttäjä postaa täysin edellisestä poikkeavan kommentin.

4. Ensimmäinen kommentoija on eri mieltä vastustajansa kanssa ja puolustaa näkemystään voimakkaasti. Lopulta riitaantuneet keskustelijat päätyvät estämään toinen toisensa.

5. Tyhjästä ilmestyy uusi keskustelija, joka sanoo jotain lietsoakseen sotaa entisestään.

6. Joku mainitsee Cesar Millanin hyvänä esimerkkinä.

7. Nimittely alkaa. Haukkumasanat ovat useimmiten kohtalaisen laimeita, kuten idiootti tai trolli.

8. ”Keskustelu” jatkuu samanlaisena kymmenien, jopa satojen kommenttien ajan. Tässä välissä on hyvä hakea lisää eväitä tai pitää tauko viestiketjun seuraamisesta.

9. Joku lisää keskusteluun viittauksen natseihin.

10. Hetkinen, joku kutsui toista natsiksi? Nyt sota on todella päällä! Hiljaisetkin seuraajat liittyvät rähinään.

11. Joku liittää keskusteluun ruutukaappauksen toisesta ryhmästä tai aiemmasta keskustelusta, jossa yksi riidanhaastajista esittää täysin erilaisia mielipiteitä tai toimii muuten loukkaavasti.

12. Ylläpitäjä liittyy keskusteluun ja muistuttaa riitapukareita ryhmän säännöistä.

13. Kukaan ei kiinnitä ylläpitäjään tai hänen kommenttiinsa huomiota.

14. Keskustelu on siirtynyt täysin pois alkuperäisestä aiheesta. Aiheen aloittaja on todennäköisesti jo poistunut ketjusta, mahdollisesti koko ryhmästä, ja viestiketjussa kiistelevät kahden vastakkaisen näkemyksen edustajat, jotka nostavat esiin aiempia erimielisyyksiä ja kommentoivat toisilleen passiivisen aggressiivisesti. Muut keskustelut ovat hukkuneet tämän pitkäksi paisuneen viestiketjun alle.

15. Joku maailmanparantaja, joka ei kuitenkaan ole ylläpitäjä, liittää keskusteluun hauskan meemin rauhoittaakseen kiivasta sananvääntöä.

16. Joku viaton julkaisee toisessa ryhmässä popcornin arvoisen aloituksen, ja riitapukarit ja keskustelua seuranneet siirtyvät toistamaan kohdat 1-15 uuteen viestiketjuun.

Kuva: ”Popcorn03” by Taken byfir0002 | flagstaffotos.com.auCanon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8 – Own work. Licensed under GFDL 1.2 via Wikimedia Commons – https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Popcorn03.jpg#/media/File:Popcorn03.jpg

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top