Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koiraihmiset taistelussa kevään roskakaaosta vastaan

Lumen alta paljastuvat koirankakat ovat jokakeväinen keskustelun aihe. Syyttävä sormi osoittaa koiraihmisiä, ja kinosten alta paljastuvien kasojen sanotaan pilaavan sekä luonnon että maiseman. Harvoin tulee puheeksi se, ovatko koirien jätökset tosiaan se suurin luontoon jätetty paha, vai olisiko muidenkin kuin koiraihmisten syytä katsoa peiliin.

”HAASTAN SUOMEN JOKAISEN KOIRANOMISTAJAN MUKAAN taistoon vastustamaan sitä outoa mielikuvaa, että koirankakka olisi ympäristön pahin ja AINOA likaaja ja pilaaja. Se on täysin naurettava väite ja on kyllästyttävää kuulla samaa valitusta vuodesta toiseen erityisesti keväisin.”

Näin kirjoittaa tapahtuman perustaja Marianna ”Kana” Alanen Koiraihmisten roskahaasteen Facebook-sivulla. Haasteen tarkoituksena on, että koiraihmiset ottavat lenkille mukaansa muovipussin, jonka sitten täyttävät lenkin varrelta löytyvillä roskilla. Lopuksi roskasaaliista otetaan kuva, joka jaetaan tapahtuman Facebook-sivulla päivämäärän ja paikkakunnan kera.

Tapahtuman ajankohta on koko huhtikuu, ja kuun puolen välin lähestyessä ilmoittautuneita osallistujia on jo 1600 eri puolilta Suomea.

Kuvien yhteydessä ihmiset usein kertovat, mitä kassiin tuli kerättyä: katujen varsilta löytyy erimerkiksi tupakka-askeja, karkkipapereita ja pikaruokakääreitä. Monia roskankerääjiä on hämmentänyt erityisesti pussiin kerätyt koirankakat, jotka on sitten viskattu takaisin luontoon.

Kuono kysyi viideltä roskahaasteen osallistujalta, miksi he päättivät lähteä mukaan siivoustalkoisiin:

roskis_terhiheinonen

– Päätin lähteä mukaan, koska olen kyllästynyt ihmisten valitukseen koiran jätöksistä. Koirankakka maatuu ja sen saa pestyä pois, toisin kuin ihmisten vaaralliset roskat, kertoo Terhi Heinonen Sysmästä.

roskis_johannaroslund

– Roskien kerääminen lähiympäristöstä on jo sinänsä hyvä ympäristöteko, joka vaikuttaa tienvarsien puhtauteen ja totta kai myös ihmisten viihtyvyyteen. Oli kiva tehdä itse jotain konkreettista ympäristön eteen. Haaste ei todellakaan vaatinut paljoa: mukaan vain pari pussia kotoa roskia varten ja menoksi! Tällaiset yhteiset haasteet ja kampanjat ovat todella motivoivia ja erilaisia kuvia, kuulumisia ja kommentteja on kiva katsella ja lueskella Facebookista, perustelee Johanna Roslund Porista.

roskis_hennaojala

– Päätin osallistua haasteeseen, koska penkoilla lojuvat roskat ärsyttivät ja olin jo aikaisemmin ajatellut, että pitäisi joskus ottaa ja kerätä roskat pois. Haaste oli lopullinen ”potku persuuksille”, jotta sain otettua sen ylimääräisen pussin oikeasti mukaan lenkille. Lisäksi minua ärsyttävät nämä jokakeväiset koirankakkavalitukset, kun ne kakat siellä tienreunalla ovat niin pieni paha verrattuna siihen, mitä kaikkea muuta ihmiset jättävät luontoon: esimerkiksi ne lasinsirut, joita olen lenkkien yhteydessä ennen haastettakin aina kerännyt pois. Pidin siis ylipäänsä haasteen ideasta ja mieluusti kannan korteni kekoon hyvän asian puolesta, sanoo Henna Ojala Jyväskylästä.

roskis_markettahärkönen

– Olen harrastanut tätä samaa touhua koirieni kanssa jo muutaman vuoden ajan ja lukuinen määrä roskapusseja onkin saatu saaliiksi. Hyvä mieli siitä tulee, kun saa paikkoja siivottua. Toisaalta taas harmittaakin, kun huomaa, että yhä uudelleen samat tienvarret sotketaan. Mutta ei luovuteta tässäkään asiassa, toivoo kauhavalainen Marketta Härkönen.

roskis_sallahonkapää

– Mielestäni idea oli aivan mahtava. Itsekin sen tajusi vasta roskia noukkiessani ihan konkreettisesti, ettei se ole vain se koirankakka, mitä sinne jätetään, vaan kaikkea muuta. Sellaista, mikä ei tasan varmasti maadu koskaan, sanoo Salla Honkapää Toijalasta.

Kuono haluaa haastaa kaikki koiraihmiset mukaan hyvän asian puolesta. On mukavampi päästää se koirakin tarpeilleen pientareelle tai ojan pohjalle, jos ei tarvitse pelätä tassuja rikkovia lasinsirpaleita tai koiran välipalaksi maistuvia pikaruokapapereita.

Osallistu Koiraihmisten roskahaasteeseen täällä.

Jaa oma roskienkeräyskuvasi myös Kuonon Facebookissa, ja olet mukana arvonnassa! Osallistumisaikaa on kuukauden loppuun asti.

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top