Kuono etsi Koira2013-tapahtumasta läjän turkkikoiria ja kyseli omistajilta, kauanko turkin hoito näyttelykuntoon vaatii.

Puli ”Anla”, omistaja Noora Puustinen

Anla

Pulin peseminen ja turkin kuivaaminen vie kahdesta kolmeen vuorokautta. Varsinaisessa pesussa menee puolisen tuntia, mutta turkin kuivumista pitää odotella muutama päivä. Puli ei kastu, eikä kuivu. Ennen näyttelyä auon rastoja erilleen ja tähän aikaa menee noin puolituntia. Jonkin verran pulia siistitään saksilla esimerkiksi anturoiden välit.

Liity Kuonon Koiraperheeseen 🐶

Saa viikoittainen yhteenveto parhaista koiranhoidon artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Valkoinen isovillakoira ”Purkka”,omistaja Nina Ammonet-Lappi

Purkka copy

Isovillakoiran turkkia hoidetaan jatkuvasti. Koiran näyttelykuntoon saamisessa menee minulta arviolta kuusi tuntia. Hoitoon kuuluu pesu, leikkaus ja harjaus. Aloitin turkinhoidon näyttelyä varten viikko sitten.

vanhaenglanninlammaskoira ”Paddy”, omistaja Tytti Strengell

vanhaenglannin

Paddy on vielä junnu, joten sen karvoihin ei uppoa vielä niin paljon aikaa kuin aikuisten. Koira pestään aina ennen näyttelyä, ainakin valkoiset kohdat. Turkki föönataan ja harjataan auki. Jonkin verran myös trimmataan oikeaan muotoon. Trimmausta ei kannata tehdä kiiressä näyttelypäivänä, ettei vaan käy mokia. Näyttelypaikalla karva taas tavallaan takutetaan uusiksi, kun sitä tupeerataan. Tupeerauksella voidaan korostaa takapäätä ja päästä saadaan ”pallonmuotoinen.” Näyttelyyn on tultava aina hyvissä ajoin, vähintäänkin puolitoistatuntia ennen arvostelua. Minulta menee Paddyn käsittelyyn aikaa yhteensä neljästä viiteen tuntia.

staffordshirenbullterrieri ”Alpo”, omistaja Janne Knuutinen

staffi

Alpo pestään, jos se on likainen. Usein riittää pelkällä märällä liinalla pyyhkiminen. Irtokarvat lähtevät kädellä pyyhkien. Pesuun menee noin vartti, muuhun puunaamiseen viisi minuttia.

yorkshirenterrieri Merli (12 v) ja Dolce, omistajat Kaija ja Markku Toivanen
(kuvassa Markku ja poika Mikael Toivanen)

yorkki

Minulla kuluu yhden koiran käsittelyyn noin kaksi tuntia, Kaijalla vähemmän. Vaikka olen minäkin tullut jo aika nopeaksi. Turkki pestään aina näyttelyyn ja föönataan harjalla suoraksi.Pesun jälkeen pitkät karvat taitellaan kuiviksi nyyteiksi. Heräsimme tänä aamuna hotellilla neljän aikaan pesemään koiria, joita on mukana neljä. Näyttelypaikalla turkki suoristetaan suoristusraudalla. Näyttelyn jälkeen turkkiin laitetaan märät nyytit, eli nyyttiin laitetaan karvaa hoitavaa manteliöljyä. Tämän jälkihoidon kanssa koiran turkinhoitoon menee minulta aikaa arviolta kolme tuntia.

kiharakarvainen noutaja ”Aapo”, omistaja Ritva Ylitalo

kiharakarvainen

Aapo pestään tarvittaessa noin kaksi viikkoa ennen näyttelyä. Ennen näyttelyä turkkia kastellaan säännöllisesti, jotta se kihartuu kauniisti. Sojottavat hapsut leikataan päivittäin pois. Näyttelypäivänä ei tehdä muuta kuin sumutetaan vettä niin, että karva kihartuu lisää. Kostuttamiseen ja hapsujen leikkaamiseen menee aikaa noin vartti. Arvioisin, että pesun kanssa aikaa menee kaikkinensa noin kaksi tuntia.

mittelspitz ”Simo”, omistaja Suvi Salminen

Kuva: Miia Mäki-Salminen

Mittelspitzin turkki on tuuheudestaan huolimatta helppohoitoinen. Karva hylkii likaa, joten sitä ei saa pestä liian usein. Kun mittelin pesee, se kannattaa föönata kuivaksi,muuten kuivuminen kestää tunteja. Lisäksi sen tassukarvat sekä korvat siistitään. Näyttelypaikalla turkkia harjataan ja siistitään ja tähän minulta menee  noin kymmenen minuuttia. Pesun kanssa kahdesta kolmeen tuntiin.

Teksti ja kuvat: Kati Laitinen

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.


Saa Kuonon parhaat koiranhoidon artikkelit kätevänä e-kirjana! Yli 60 sivua koiranhoitoon liittyviä vinkkejä ja oppaita. Lataa ilmainen kirja nyt!

Lataamalla e-kirjan liityt myös Kuonon viikkokirjeeseen, jonka voit peruuttaa milloin tahansa.