Maailmalla leviävät trendit saapuvat yleensä aina pienellä viiveellä myös Suomeen. Eräs erikoinen ilmiö on sekarotuisten koirien myymien rotukoirien hinnalla. Yksi muoti-ilmiön ilmentymistä on labradorinnoutajan ja villakoiran sekoitus, labradoodle, joka rodulta kalskahtavasta nimestä huolimatta on Suomessa sekarotuinen koira.

Muoti-ilmiön siivin voidaan kuitenkin rahastaa huoletta, sillä labradoodlea markkinoidaan lähes allergiavapaana ja muutenkin monipuolisena koirana. Esimerkiksi eräs Tori.fi-palstalla parhaillaan huimaan 1600 euron hintaan labradoodlea kaupitteleva henkilö markkinoi koiriaan näin:

”Molemmat vanhemmat ovat rekisteröityjä Suomen Kennelliittoon sekä terveystutkittuja huipputuloksin.” Se, mitä ilmoituksessa ei kuitenkaan kerrota, on se, että vaikka vanhemmat olisivatkin rekisteröityjä, ei koirista missään nimessä tule rekisteröityä rotukoiraa pelkkien vanhempien perusteella. Kahden eri rodun risteytys on sekarotuinen koira ellei tähän ole tehty jotain tarkoin säänneltyä poikkeusta. Roturisteytyksiä säätelevät tiukat maakohtaiset ohjeet. Aiemmin asiaan kielteisesti suhtautunut Kennelliitto hyväksyi nykyisen ohjeistuksensa roturisteytysten käytännön toteutuksesta vuoden 2013 lopussa. Labradorinnoutajan ja villakoiran kohdalla roturisteytyksiä ei ole hyväksytty.

Mitään lainvastaista ei sekarotuisen koiran myymisessä 1600 euron hintaan tietenkään ole. On kuitenkin ehkä aiheellista kysyä, mikä tekee labradorinnoutajan ja villakoiran sekoituksesta niin erikoisen, että siitä kannattaa maksaa moninkertaisesti ”normaalin” sekarotuisen pennun hinta. Huomionarvoista on myös se, että puhdasrotuinen labradorinnoutaja maksaa Suomessa noin 1 200 euroa ja isovillakoirakin on keskimäärin halvempi kuin Torin sekarotuinen yhdistelmä.

Torin labradoodlen myynti-ilmoituksessa markkinointilauseina on muun muassa koiran alkuperäinen käyttötarkoitus, opaskoiraksi koira-allergiasta kärsiville. Ilmoituksessa tosin huomautetaan asiallisesti, ettei tämä sekarotuinen yhdistelmä ole täysin allergiavapaa.

Myynti-ilmoituksessa kerrotaan koiran sopivan myös harrastekoiraksi. Myyjältä jää tosin muistuttamatta, että esimerkiksi virallisiin näyttelyihin sekarotuisella koiralla ei ole asiaa, sama koskee isoa osaa harrastuksista kilpatasolla. Huvikseen voi tietysti harrastaa kaikkia lajeja kaikkien koirien kanssa.

Artikkelikuva:
By Photo by Derek Ramsey (Ram-Man) (Own work) [GFDL 1.2 (http://www.gnu.org/licenses/old-licenses/fdl-1.2.html) or CC BY-SA 2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)], via Wikimedia Commons

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna 2019 on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.