Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Huippuhandlerin vinkit koiranäyttelyyn

Kuusinkertainen Junior Handlerin SM-finalisti Tiia Nyberg antoi Kuonon lukijoille kahdeksan vinkkiä tulevaa näyttelyviikonloppua varten. 21-vuotias Tiia on kiertänyt näyttelykehiä aktiivisesti lähes 15 vuoden ajan ja esittänyt menestyksekkäästi koiria kaikista FCI:n roturyhmistä.

8. ROTU. Tutustu oman koirasi rotuun. Rotujärjestöjen sivuilta löytyy usein vinkkejä näyttelyihin. Lue myös rotumääritelmä. On tärkeää tietää, mitä rodulta halutaan ja vaaditaan. Lähes jokaisella rodulla on oma esitystapansa, johon kuuluu esimerkiksi se, seisotetaanko koiraa vapaana vai kuuluuko siitä pitää kiinni. Seuraa muita rodun edustajia kehässä.

7. VAATTEET. Pukeudu mukavasti, koska näyttelypäivä saattaa venyä pitkäksi. Siistit vaatteet näyttävät tuomarille, että näyttelyyn on panostettu (vaikka pääasiallinen huomio onkin koirassa). Vaatteiden tulisi olla eriväriset kuin koira.

6. LIIKKUMINEN. Opettele tunnistamaan, miten kovaa liikkua, jotta koiran liikkeet pääsevät parhaiten esiin. Lähes kaikkien rotujen kehissä näkee esittäjiä, jotka liikuttavat koiriaan joko aivan liian hitaasti tai vaihtoehtoisesti liian nopeasti.

5. HIHNA. Näyttelyhihnan tulisi olla erivärinen kuin koira. Esimerkiksi valkoinen hihna valkealla koiralla saa koiran näyttämään likaiselta.

4. AIKATAULU. Saavu ajoissa paikalle, jotta koira ehtii tutustua näyttelypaikkaan ja tottua hälinään. Varaudu ruuhkiin. Varmista, että koirasi ehtii ajallaan kehään.

3. VIRHEET. Opi tunnistamaan ja peittämään koirasi virheet. Jos esimerkiksi koiran kulmauksissa olisi parantamisen varaa, tiedosta paljonko koiraa pitää venyttää seisotettaessa, jotta sen kulmaukset näyttäisivät mahdollisimman moitteettomilta.

2. POSITIIVISUUS. Tärkeintä on, että koiralla on hauskaa. Jos koira on nuori tai näyttelyissä ensimmäisiä kertoja, ei ole niin vakavaa, jos se rimpuilee eikä esiinny kunnolla. Alussa koiran on tärkeintä saada positiivisia kokemuksia. Ole iloinen. Kun omistajalla on kivaa, myös koiralla on kivaa.

1. YHTEISTYÖ. Koiran ja esittäjän välinen yhteistyö on avainasemassa. Muista, että näyttelyissä koira on etusijalla ja kehässä on hyvä mennä koiran ehdoilla.

tiiaet4

Kuvat: Susanna Palm

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top