Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Harjaatko koirasi hampaat säännöllisesti? – Näin totutat koirasi harjaukseen!

Montako päivää itse voisit olla harjaamatta hampaita? Et mielelläsi varmasti päivääkään! Myös koiran hampaat tulisi harjata mieluiten päivittäin, mutta vähintään kolmesti viikossa. Harjaaminen poistaa tehokkaasti plakkia ja näin estää hammaskiven ja muiden vaivojen syntymistä.

Hampaiden harjauksen harjoitteleminen kannattaa aloittaa jo pentuna noin neljän kuukauden iässä, mutta ei ole liian myöhäistä totuttaa vanhempaakaan koiraa toimenpiteeseen. Harjoittelussa maltti on valttia – harjauksen kestoa ja voimakkuutta lisätään pikku hiljaa ja totuttelu voi vaatia useampiakin harjoittelukertoja.

1. Totuta koira kuonon ja suun käsittelyyn

Aluksi koira totutetaan siihen, että sen kasvoja ja kuonoa käsitellään. Muista toimia rauhallisesti, jotta tilanne on mahdollisimman mukava ja turvallinen koiralle. Silittele kuonon aluetta ja kehu rauhallista koiraa.

Kun koira on tottunut kasvojen kosketteluun, voidaan vähittelen siirtyä koiran suuhun: nostele koiran huulia ja hiero hampaita sormella. Koiran hampaita voi aluksi hieroa myös sormeen käärityllä kankaalla tai harsolla.

2. Totuta koira hammasharjaan

Kun koira on tottunut suun käsittelyyn, voidaan siirtyä käyttämään hammasharjaa. Koirien hampaiden harjausta varten on olemassa erityisiä harjoja, mutta myös esimerkiksi lasten pehmeää hammasharjaa voi käyttää. Pienikokoisten koirien hampaiden harjaukseen kätevin vaihtoehto voi olla näppärä ja pieni sormiharja.

Aluksi hampaita voidaan harjata vain lämpimällä vedellä ennen kuin siirrytään käyttämään hammastahnaa.

3. Totuta koira hammastahnaan

Kun harjaaminen alkaa sujua, voidaan koira totuttaa koirille tarkoitettuun hammastahnaan.

Älä koskaan käytä ihmisille tarkoitettuja hammastahnoja, sillä ne sisältävät koiralle vaarallista fluoria. Koira ei myöskään osaa sylkäistä, joten tahnan pitää olla nieltäväksi soveltuvaa koiran hammastahnaa.

Hammastahnan voi esitellä koiralle tarjoamalla maistiaisen ensin sormelta tai hammasharjalta. Koirille on tarjolla muun muassa lihan, kanan ja mintun makuisia hammastahnoja.

4. Ensin etu- ja kulmahampaat, sitten poskihampaat

Kun harjaamista harjoitellaan, kannattaa se aloittaa helpoimmilta alueilta, kuten etu- ja kulmahampaista. Nosta koiran huulta sormin ja harjaa hampaiden ulkopintoja. Siirry pikku hiljaa taaemmas kohti poskihampaita. Hampaat tulisi aina harjata ienrajan suuntaisesti, jotta ikenet eivät vaurioidu.

Harjaa erityisesti posken puoleiset pinnat tarkkasti, sillä suurin osa plakista ja muusta liasta kertyy hampaiden ulkopinnoille, erityisesti kulma- ja poskihampaisiin. Koiran kieli pitää hampaiden sisäpinnat luonnostaan melko puhtaina, mutta jos koira antaa, voi koiran suuta avata ja harjata hampaita myös kielen puolelta.

5. Palkitse reipas koirasi!

Muista palkita koira onnistuneen hampaiden harjauksen jälkeen esimerkiksi namilla! Koiralle voi myös tarjota vettä, mutta koiran hammastahnaa ei tarvitse erikseen huuhdella suusta pois.

 

[gravityform id=”20″ name=”Voita kuukauden Hau-Hau Super Premium Dental Care -purutangot!”]

Lähteet:
http://www.yhteishyva.fi/viihde-ja-vapaa-aika/lemmikit/kissan-ja-koiran-hampaiden-hoito/0218010-81949
https://www.facebook.com/notes/hau-hau-champion/koiran-hampaidenhoito/206894009324125

Kuva: Wikimedia Commons/Brambleberries Photography

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top