Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Fiksun koiranostajan opas auttaa koiran hankinnassa

Päätös koiran hankinnasta perustuu usein puutteelliseen tietoon, kerrotaan SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tiedotteessa. Tukeakseen koiran hankintaa suunnittelevia SEY on julkaissut Fiksun koiranostajan oppaan, joka antaa koiranhankkijalle vinkkejä sopivan rodun ja myyjän valitsemiseksi ja pentutehtailun ehkäisemiseksi sekä herättelee koiran hankintaa harkitsevan pohtimaan, riittävätkö omat resurssit – aika, raha ja tila – koiran pitämiseen.

– Pentutehtailun vastaista työtä on tehty jo vuosia, mutta ongelma kasvaa yhä. Kiitettävän monet tietävät jo pentutehtailun vaaroista, mutta erityisesti ensimmäistä koiraa hankkivat tuntuvat tarvitsevan tietoa asiasta. Tämän oppaan tarkoitus on nimenomaan täyttää tarve, sanoo SEYn toiminnanjohtaja Kati Pulli tiedotteessa.

Pentutehtailu on kasvatusta, jossa pentuja teetetään rahan takia eläinten hyvinvoinnista piittaamatta. Monen pennunostajan ilo vaihtuu suruun, kun pentu sairastuu vakavasti tai jopa kuolee pian kotiutumisen jälkeen. Fiksun koiranostajan opas neuvoo, miten tunnistaa ja välttää pentutehdas.

Opas ohjaa pennunostajaa myös järkevään rotuvalintaan. Koirarotujen luonteessa on eroja, eikä koiraa pidä hankkia pelkän ulkonäön perusteella.  Osalla muodikkaista roduista myös esiintyy perinnöllisiä sairauksia, joiden hoitaminen voi tulla kalliiksi. Sairaudet voivat myös johtaa koiran kuolemaan.

– Kaikilla ei ole realistista käsitystä siitä, mitä koiran ostaminen tarkoittaa. Koira tarvitsee aikaa ja siihen kuluu rahaa. Osa koiranhankkijoista ei ota huomioon, että koirasta voi tulla suuriakin kuluja. Koiran hankintaa tulisi harkita erityisen tarkkaan nyt, kun monen kodin taloudellinen tilanne on epävarma, sanoo Pulli.

SEY muistuttaa, että koiraa ei välttämättä tarvitse hankkia pentuna kasvattajalta, vaan kotia tarvitsevan lemmikin voi löytää myös eläinsuojeluyhdistykseltä tai löytöeläintalosta. Myös aikuinen kodinvaihtaja on hyvä vaihtoehto netin myyntipalstalla kaupattavalle pennulle, sillä tällöin todennäköisyys tukea pentutehtailua tietämättään on huomattavasti pienempi.

Tutustu Fiksun koiranostajan oppaaseen täällä.

Kuva: Fiksun koiranostajan opas

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top