Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

Eläinlääkäri neuvoo: näin valitset sopivimman punkkikarkotteen

Peruskurssi
Peruskurssi

Päivä päivältä lämpimämmin porottavat auringonsäteet antavat viitteitä vauhdilla lähenevästä kesästä. Kesä tuo kuitenkin tullessaan myös jokavuotisen riesan: punkit. Kysyimme eläinlääkäriltä neuvoja sopivan punkkikarkotteen valintaan.

Tänä vuonna ensimmäiset punkkihavainnot tehtiin jo maaliskuun puolessa välissä – lämpimästä keväästä johtuen poikkeuksellisen aikaisin. Punkit lähtevät liikkeelle kun vuorokauden keskilämpötila nousee 5–7 asteeseen, yleensä huhtikuussa, ja kausi voi jatkua jopa marraskuulle asti.

Eniten punkkeja eli puutiaisia on rannikkoalueilla ja saaristossa, mutta niitä tavataan koko Suomessa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Punkit elävät ja liikkuvat aluskasvillisuuden joukossa, pensaikossa ja heinikossa. Ne eivät kestä kuumuutta eivätkä kuivuutta pitkään, vaan viihtyvät kosteammissa paikoissa. Punkki on hidas liikkumaan eikä kiipeä luonnon kasvillisuudessa juurikaan metriä korkeammalle.

Koska koirat liikkuvat usein alueilla, joilla punkit viihtyvät, ovat puutiaiset monille koiranomistajille tuttu näky. Onneksi markkinoilla on lukuisia ulkoloishäätöön käytettäviä valmisteita, joilla estetään punkkien levittämien bakteeritautien kuten borrelioosin ja anaplasmoosin tarttuminen koiraan. Tarkkaa tietoa tautien yleisyydestä ei ole, sillä niiden moninaiset oireet saattavat ilmetä vasta kuukausia punkin pureman jälkeen.

– Punkkien levittämiä tauteja tavataan varmasti joka vuosi kaikilla eläinklinikoilla, eli hirveän harvinaisia ne eivät ole, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio Animagi Aurinkolahdesta.

Punkkeja voi torjua lukuisilla erilaisilla lääkevalmisteilla: iholle laitettavilla paikallisvaleluliuoksilla, punkkipannalla tai viime vuonna markkinoille tulleella punkkipillerillä. Lisäksi monet koiranomistajat luottavat puutiaisten torjunnassa luonnon omiin karkottimiin. Kaimion mukaan kaikki punkkikarkotteet ovat Suomessa hyvin käytettyjä.

Paikallisvaleluliuos on tuttu ja turvallinen

Koiran niskaan laitettavat paikallisvaleluliuokset vaikuttavat kahdella tavalla: liuos leviää niskasta joko koiran verenkiertoon ja sitä kautta koiran ihoon tai suoraan koiran ihon rasvakerrokseen. Liuosten toiminta perustuu myrkkyyn, joka siirtyy punkin pureman myötä koiran iholta punkkiin. Myrkkyä saanut punkki halvaantuu ja lopulta kuolee. Osassa liuoksista on myös muun muassa hyttysiä ja pistokärpäsiä karkottava vaikutus.

Liuokset ovat vapaan kaupan tuotteita eli niitä voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Tunnettuja joskin harvinaisia haittavaikutuksia ovat muun muassa paikalliset ihoärsytykset. Toisaalta markkinoilla on lukuisia eri lääkeaineisiin perustuvia paikallisvaleluliuoksia, joten vaikka yksi liuos aiheuttaisikin koiralle sivuvaikutuksia, toinen saattaa silti sopia. Erityisesti ihon rasvakerrokseen jäävä liuos liukenee kastuessaan, eli jos koira ui paljon, lääkkeen vaikutus heikkenee luvattua nopeammin.

Paikallisvaleluliuoksen vaikutusaika on neljä viikkoa, eli jotta suoja punkkeja vastaan kestäisi koko kesän, liuosta on muistettava lisätä kuukauden välein. Osa paikallisvaleluliuoksista on myrkyllisiä kissoille, joten jos taloudessa on sekä koiria että kissoja, kannattaa varmistaa, että valittu vaihtoehto on kaikille turvallinen.

Punkkipanta karkottaa kutsumattomat vieraat

Punkkipanta on paikallisvaleluliuoksen ohella perinteinen ja hyväksi havaittu tapa puutiaisten torjuntaan. Pannan erittämä myrkky paitsi tappaa puremaan pääsevät punkit, se toimii usein myös karkottimena. Lääkepantojen lisäksi markkinoilla on luonnonmukaisempia yrttipantoja, mutta Kaimion kokemusten mukaan ne eivät ole yhtä tehokkaita kuin lääkevalmisteet.

Sekä paikallisvaleluliuosten että punkkipantojen sisältämä hyönteismyrkky on haitallista vesistöille ja myrkyllistä kaloille. Punkkipanta tulisikin aina irrottaa ennen kuin koira ui. Pannan hyviä puolia ovat sen pitkä, koko kesän kestävä vaikutusaika sekä edullinen hinta. Herkkäihoiselle koiralle punkkipanta ei välttämättä sovi, sillä se saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Sekä pantojen että liuosten hyvin harvinaisena haittavaikutuksena ovat myös eläinlääkärin hoitoa vaativat neurologiset oireet.

– Punkkipannan toiminta perustuu siihen, että pannan hangatessa ihoa syntyy hankaussähköä, joka tuottaa lämpöä, joka saa myrkyn erittymään. Jotta panta toimisi, sen on siis oltava lähellä ihoa eikä riitä, että se on kevyesti paksun turkin päällä, Kaimio kertoo. Paksuturkkiselle koiralle panta ei siis ole paras vaihtoehto.

Peten koirantarvikkeen verkkokaupasta löydät Symppis punkkipannan

Punkkipilleri on vaivaton vaihtoehto

Viime vuonna markkinoille tullut punkkitabletti on helppokäyttöinen, sillä koira popsii maistuvan tabletin mielellään. Koiran syötyä tabletin sen vaikuttava aine erittyy koiran iholle verenkierron kautta. Punkkitabletti on tehokas vaihtoehto, sillä se tappaa punkin 12 tunnin kuluessa kiinnittymisestä. Karkottavaa vaikutusta tabletilla ei ole.

Tabletti on reseptilääke, joten sen saadakseen täytyy ensin vierailla eläinlääkärin vastaanotolla. Paitsi helppokäyttöisyys, valmisteen hyviä puolia ovat sen pitkä kolmen kuukauden vaikutusaika sekä se, ettei uiminen vaikuta lääkkeen tehoon. Tänä vuonna markkinoille tulleen toisen tabletin vaikutusaika on neljä viikkoa. Pillerin yleisiä, eli noin prosentilla hoidetuista koirista esiintyviä haittavaikutuksia ovat ohimenevä ripuli, oksentelu, ruokahaluttomuus sekä kuolaaminen.

Koska punkkipillerin teho ei vähene koiran kastuessa, se sopii myös uimisesta nauttiville karvakorville. Myös paksuturkkiselle ja herkkäihoiselle koiralle tabletti on kätevin vaihtoehto.

Luonnonmukaiset karkotteet eivät yhtä tehokkaita

Lääkevalmisteiden lisäksi punkkien torjuntaan käytetään muun muassa valkosipulia, sitruunaa, yrttejä, piparminttua ja eukalyptusta, joita joko syötetään koiralle tai joista valmistettuja suihkeita käytetään puutiaisten karkotukseen. Kaimion kokemusten mukaan luonnonmukaiset punkkikarkotteet häviävät tehokkuudessa hyönteismyrkyille.

– Valkosipuli ei ole koiralle terveellistä, joten sitä ei ainakaan kannata syöttää. Omien kokemusteni mukaan yrttivalmisteet eivät ole kauhean tehokkaita, mutta jos koiralla on ohut turkki, johon punkit eivät helposti tartu ja jos se asuu alueella, jolla tavataan vähän punkkeja, voi luonnonmukainenkin punkkien torjunta riittää. Toisaalta puutiaisia voi torjua myös tekemällä punkkisyynin joka ilta ja poistamalla löytyvät punkit.

Kaimion mukaan riskiryhmää ovat erityisesti karkeakarvaiset koirat: punkin on helppo tarttua turkkiin, joka hapsottaa eri suuntiin. Paksu turkki voi suojata koiraa punkeilta, mutta toisaalta omistajan on vaikeampi löytää kutsumattomat vieraat tiheän karvan seasta. Ohueen ja sileään turkkiin punkit eivät pääse tarttumaan yhtä helposti.

Siihen, paljonko punkkeja koiraan tulee, vaikuttavat kuitenkin ennen kaikkea koiran elintavat: jos koira tykkää liikkua alueilla, joissa punkit viihtyvät, eli esimerkiksi pelloilla ja puskissa, todennäköisyys punkin puremaan luonnollisesti kasvaa.

Apua, koirassani on punkki!

Koska kaikissa ulkoloishäätöön käytettävissä valmisteissa ei ole karkottavaa vaikutusta, koiran iholta voi löytyä puutiainen punkkisuojan käytöstä huolimatta. Tällöin puremaan päässyt puutiainen tulee kuolemaan alle vuorokaudessa ja irtoaa sitten ihosta itsestään.

Ihoon kiinnittyneen punkin voi poistaa pyörittämällä se varovasti irti punkkipihtejä apuna käyttäen. Punkin päälle ei saa laittaa rasvaa, sillä tukehtuessaan punkki voi sylkeä borreliabakteerit koiran elimistöön. Muuten taudit voivat siirtyä punkista koiraan aikaisintaan noin 24 tunnin kuluttua punkin kiinnittymisestä.

Jos punkki pääsee puremaan koiraa, saattaa puremakohtaan nousta pieni patti, joka ei kuitenkaan ole merkki sairaudesta vaan pureman aiheuttama normaali reaktio. Jos alue ärtyy tai tulehtuu, sitä voi puhdistaa apteekista saatavilla puhdistusaineilla.

Useimmat punkkikarkotteet sopivat kaikille 8 viikkoa täyttäneille koirille. Ne annostellaan yleensä koiran painon mukaan ja osa valmisteista sopii vain yli viisikiloisille koirille. Tarkat tiedot tietystä valmisteesta löytyvät tuoteselosteesta. Tuotteen sopivuus lemmikillesi on hyvä varmistaa apteekista tai eläinlääkäriltä.

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

Lähde: Punkkinet

Kuva: Felix Fellhauer / Wikimedian Commons

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top