Aikuisille koirille on perinteisesti suositeltu loishäätöä kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Useimmat koiranpennun ostajat saavat ohjeeksi madottaa koiran säännöllisesti vuosittain vielä aikuisenakin, varmuuden vuoksi.
Tästä perinteisestä rutiininomaisesta suosituksesta ollaan kuitenkin nykyään luopumassa. Useat eläinlääkärit suosittelevat käytäntöä, jonka mukaan koira madotetaan vain, jos sillä epäillään matoja ja niitä löytyy ulostenäytteestä. Useat eläinlääkäriasemat tarjoavatkin näytepalvelua edullisesti, ulostenäytteen voi viedä tutkittavaksi ja madotusta ei tarvitse tehdä, jos näyte on puhdas.
Moni koiranomistaja on kuitenkin edelleen siinä uskossa, että koira tulee madottaa säännöllisesti keväisin ja syksyisin, pitääkö tämä paikkansa?
Kuono selvitti asiaa soittamalla muutamalle eläinlääkäriasemalle. Kaikki haastattelemamme lääkärit ja hoitajat olivat melkolailla samalla kannalla madotuksen suhteen. Nykykäytännön mukaan ei enää ilman muuta suositella terveille aikuisille koirille säännöllistä loishäätöä, sillä tämä saattaa johtaa resistenttien loiskantojen muodostumiseen koirilla, mitä on tapahtunut jo mm. hevosilla. Myös kaikkea ns. turhaa lääkitsemistä pyritään välttämään. Poikkeuksia toki on ja loishäädönkin tarve on yksilöllinen. Haastattelemamme lääkärit suosittelivat säännöllistä madotusta siinä tapauksessa, jos koira viettää paljon aikaa ulkona, kuten metsästyskoirat. Samoin ikääntyvien sekä sairaiden, vastustuskyvyltään heikompien koirien madotusta säännöllisesti suositeltiin. Tartuntavaara nousee myös monen koiran perheissä, jolloin säännöllistä matolääkitystä suositeltiin.
Jos koira on perusterve aikuinen, madotusta ei siis tarvitse tehdä rutiininomaisesti, vaan nykyään suositellaan mieluummin ulostenäytteen tutkimista vuosittain. Näytteen perusteella päätetään koirakohtaisesti loishäädön tarve.
Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.
Lähteet:
Evidensian Facebook-sivusto
Käpylän eläinlääkäriasema
Tuhatjalka/Virkkala
Evidensia/Nekala