Loppukesästä ampiaiset ärhäköityvät ja tuntuvat tuppautuvan sisätiloihin aina tilaisuuden tullen. Suriseva pörriäinen herättää helposti tietämättömän koiran kiinnostuksen ja seurauksena on usein kipeä pistos.
Suurimmassa osassa tapauksista pistos aiheuttaa vain lievää kipua ja ihon ärsytystä koiralle. Tuolloin ensiapuna riittävät lepo ja kylmä: kipua ja turvotusta voi lievittää painamalla esimerkiksi pyyhkeeseen käärittyä kylmäpakkausta pistoskohtaan.
Koiran vointia kannattaa tarkkailla allergisen reaktion varalta ja on hyvä myös vahtia, ettei koira raavi ja pure pistoskohtaa.
Milloin eläinlääkäriin?
Jos pistoksia on useampi tai se sijaitsee suussa, kuonon tai kurkun alueella, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Ampiaisen pistokset voivat olla vaarallisia, jos ne aiheuttavat voimakasta turvotusta hengitysteissä.
Suuri määrä pistoksia tai yliherkkyys ampiaisen myrkylle voi laukaista voimakkaan allergisen reaktion. Oireita ovat yleinen heikkous, hengitysvaikeudet sekä voimakas punoitus pistoskohdassa ja turvotus laajalla alueella. Voimakkaasti pistokseen reagoiva koira pitää saada nopeasti eläinlääkärin hoitoon.
Ensiapuna voimakkaaseen allergiseen reaktioon voi käyttää kortisonia sisältävää kyypakkausta. Annossuositus koiralle on 1 tabletti 10 kilogrammaa kohden.
Kyypakkauksen käytöstä ja annostuksesta kannattaa kuitenkin tiedustella tapauskohtaisesti eläinlääkäriltä.
Tiesitkö tämän ampiaisista ja muista pistiäisistä?
- Mikäs se siinä pörrää? Ampiaisen tunnistaa pitkulaisesta, kapeasta ja kirkasvärisestä ruumiista. Se sekoitetaan usein mehiläiseen, joka on karvaisempi ja väritykseltään hailakampi. Kimalainen sen sijaan on helppo tunnistaa pörröisestä ja pallomaisesta olemuksesta.
- Ampiaiset ovat herkimpiä pistämään ja niiden pistos on yleensä myös kivuliain. Sen sijaan mehiläiset ja kimalaiset pistävät harvoin ja vain puolustautuessaan.
- Mitään pörriäistä ei kannata huitoa tai muutenkaan häiritä. Toimimalla rauhallisesti yleensä välttää pistoksen.
- Ampiaisen tai kimalaisen myrkkypiikki ei yleensä irtoa, joten ne voivat pistää useamman kerran. Sen sijaan mehiläisen pistimessä on väkäsiä, joilla myrkkypiikki takertuu ihoon. Mehiläinen kuolee menetettyään pistimensä. Poista pistin ihosta varovasti, sillä siinä on kiinni myrkkypussi, josta voi puristua lisää myrkkyä.