Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Ongelmaton yksinolo vaatii opettelua – Auta koiraasi pärjäämään itsekseen

Koira on laumaeläin, joka ei pärjää pitkiä aikoja yksinään. Moni koira joutuu kuitenkin viettämään päivät omissa oloissa, kun omistajat käyvät töissä. Kuono selvitti, mitä omistaja voi tehdä koiran hyväksi, jottei yksinolosta tule ongelmaa.

Tieto siitä, kuinka kauan koira pärjää yksin vaihtelee eri lähteiden mukaan. Suositeltavana pidetään enintään 4–5 tunnin yksinoloa, mutta Suomen eläinsuojelulaki ei määrittele tiettyä tuntimäärä.

SEY:n eläinsuojeluneuvoja Ami Bergström pitää 8 tunnin työpäivää ehdottomana takarajana.

– Koiranomistajan täytyy olla valmis menemään töistä heti kotiin. Jos omistaja tekee pitkää työpäivää, suositellaan, että koira vietäisiin päivähoitopaikkaan tai että joku käy hoitamassa sitä päivän aikana.

Lue myös artikkelimme koiran eroahdistuksesta.

Opettelu aloitetaan pienistä hetkistä

Koira ei luonnostaan osaa olla omillaan, vaan se täytyy opettaa siihen. Jos koira vain jätetään yhtäkkiä yksin pidemmäksi aikaa, se todennäköisesti säikähtää hylätyksi tulemista. Koulutus on pitkäjänteistä ja vaatii omistajalta kärsivällisyyttä, mutta on varmasti vaivan arvoista.

– Koira pitää opettaa olemaan yksin, jottei se hauku, ulvo, tee tuhojaan tai oireile muuten yksin ollessaan, Bergström sanoo.

Hänen mukaansa eläinsuojeluneuvojille soitetaan usein päivän aikana omistajien perään huutavista koirista. Ongelma ratkeaisi, jos omistajat panostaisivat enemmän yksinolon opetteluun.

Koulutus kannattaa aloittaa jo pentuna, mutta vanhakin koira voi vielä oppia. Harjoittelu aloitetaan sekunneista ja yksinolon aikaa pidennetään pikku hiljaa. Myös etäisyyttä kasvatetaan vähitellen: aluksi astutaan vain kauemmas koirasta, sitten poistutaan toiseen huoneeseen ja vasta myöhemmin pois asunnosta.

Opetuksessa täytyy edetä tarpeeksi hitaasti. Jos koira hätääntyy yksin jäädessään, täytyy palata helpompiin ja lyhyempiin harjoituksiin.

Palatessa koiraa voi tervehtiä, mutta sitä ei saa innostuttaa liikaa. Tärkeää on myös, ettei koiraa palkita huomiolla ja takaisin tulemisella silloin, kun se haukkuu ja ulisee perään.

Helpota yksin jäämistä toimimalla rauhallisesti

Omistaja voi koettaa helpottaa eroahdistuksen oireita luomalla koiralle turvallisen ja rauhallisen olon ennen yksin jäämistä. Lähdöstä ja paluusta ei saa tehdä suurta numeroa.

– Ennen yksin jäämistä koira kannattaa väsyttää esimerkiksi pitkällä, rauhallisella lenkillä tai aivojumpalla. Koiralle voi myös jättää jotakin rauhallista puuhastelua, esimerkiksi kongin, jonka sisällä on tahnamaista tai pakastettua syötävää, Bergström neuvoo.

Sen sijaan aktivointileluja ei suositella käytettäväksi juuri ennen yksin jäämistä tai sen aikana, sillä ne saattavat kiihdyttää koiraa liikaa ja näin tehdä siitä levottoman ja yliaktiivisen.

– Myös koiran liikkumatilan rajoittaminen yhteen tai pariin huoneeseen voi auttaa pitämään sen rauhallisena, Bergström sanoo ja muistuttaa, että tilan tulee olla eläinsuojelulain määräämän minimin kokoinen.

Esimerkiksi 30-kiloinen koira tarvitsee pinta-alaltaan vähintään 3,5 neliömetrin kokoisen tilan. Koiraa ei siis saa jättää kuljetukseen tarkoitettuun häkkiin tai vastaavaan pieneen tilaan päivän ajaksi.

Omistaja voi koettaa myös peittää ulkoisia häiriötekijöitä, jotka saavat koiran levottomaksi. Jos koira reagoi voimakkaasti rapusta ja ulkoa kantautuviin ääniin, voi kokeilla jättää radion päälle peittämään muut äänet. Ikkunat kannattaa peittää verhoilla, jos koiralla on tapana vahtia ja haukkua ulkona liikkuvia ihmisiä.

Ota yksin haukkuva koira puheeksi naapurisi kanssa

Yksin kotona ulisevat koirat aiheuttavat erityisesti kerrostaloissa kitkaa naapurien välille. Miten tilanteeseen voi puuttua?

– Ensimmäisenä kannattaa olla yhteydessä koiran omistajaan, sillä tämä ei välttämättä tiedä tilanteesta ja siitä, että koira haukkuu ja ulvoo päivän aikana, Bergström sanoo.

Jos tilanne ei ratkea ja jos epäilee koiran joutuvat olemaan toistuvasti pitkiä aikoja yksin, voi asiasta ilmoittaa eläinsuojeluneuvojalle, joka käy paikan päällä tarkastamassa tilanteen ja keskustelemassa omistajan kanssa.

koiran koulutus

Kuva: Wikimedia Commons/epSos.de

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top