Tavallisella harjalla pääsee pitkälle koiran turkinhoidossa. Turkkityypistä riippuen erilaiset kammat, karstat ja harat voivat kuitenkin helpottaa turkin hoitoa ja takkujen setvimistä huomattavasti. Oikeanlaisilla tarvikkeilla ja säännöllisellä harjauksella turkki pysyy kiiltävänä ja terveenä.
Haluatko kouluttaa koiraasi ammattilaisen avulla, omassa tahdissa? Tutustu Kuonon koirankouluksiin.
Koiraa on karvoihin katsominen – ainakin, kun tarkoituksena on löytää kaikkein sopivimmat tarvikkeet turkin harjaukseen. Koiran turkki voi olla lyhyttä tai pitkää, karkeaa tai sileää ja se voi olla kiharaa, lainehtivaa tai suoraa. Osalla roduista on myös kaksikerroksinen eli pohjavillallinen turkki.
Rodusta ja yksilöstä riippuen koiran turkki voi vaatia paljon työtä tai sitten säännöllinen harjailu riittää sen pääasialliseksi ylläpidoksi. Ohjeet rodulle sopivasta turkinhoidosta ja trimmauksesta kannattaa varmistaa esimerkiksi rotujärjestöltä tai kasvattajalta. Juuri oman koiran turkkiin parhaiten toimivat harjat ja kammat löytyvät usein kokeilemalla. Tärkeintä on, että harjaushetki on koiralle mukava ja kivuton.
Kokosimme vinkit ja esimerkit siitä, millaiset tarvikkeet sopivat kullekin turkkityypille.
Lue myös: Koiran turkin trimmaus helpoksi – kouluta koirasi nauttimaan turkin hoidosta
Yleisharja käy useimmille turkeille
Tavallinen harja, jossa on esimerkiksi pyöristetyt metallipiikit, sopii useimpien koirien turkeille. Se on hyvä yleisharja, jolla voi vaikkapa aloittaa turkinhoidon avaamalla varovaisesti takkuja ja poistamalla irtokarvaa ja roskia turkista. Kun takut on selvitetty eivätkä ne takerru kivuliaasti harjaan, turkkia harjataan ihoa myöten.
Hellävaraisuutensa vuoksi metallipiikkiharja sopii erityisesti pitkille, silkkisille karvalaaduille tai kiharaiselle turkille. Sillä on kätevä myös viimeistellä esimerkiksi kaksikerroksinen turkki. Hyvä yleisharja on turkinhoidon kulmakivi, jolla säännöllisesti harjaamalla turkin kuntoa on helppo ylläpitää.
Metallikampa takkujen selvittelyyn
Metallipiikkinen kampa on mainio väline tarkkaan takkujen aukomiseen sekä turkin viimeistelyyn. Kampa sopii erityisesti paksummalle, keskipitkälle turkille pohjavillalla tai ilman. Sitä voi käyttää kuitenkin suurimmalle osalle turkkityypeistä.
Kampoja on saatavilla eri tiheyksillä tai kaksipuolisina kampoina, joissa on niin harva kuin tiheäkin puoli. Harvapiikkinen kampa sopii esimerkiksi paksun turkin päälliskarvan takkujen selvittämiseen. Tiheä kampa puolestaan on hyvä valinta lyhyemmälle ja suoremmalle turkille. Kammalla takut voi avata varovaisesti esimerkiksi helposti takkuuntuvista paikoista, kuten kainaloista, nivusista, kuonosta tai korvien takaa.
Harjauskäsine lyhyelle turkille
Lyhytkarvainenkin koira hyötyy turkin harjauksesta. Esimerkiksi pehmeillä, kumisilla nystyröillä varusteltu harjauskäsine on kätevä lyhyt- ja karkeakarvaisten koirien harjaamiseen. Harjauskäsine puetaan tavallisen hanskan tapaan käteen ja sillä harjataan koiran turkkia silittämällä ihoa myöten. Käsine irrottaa irtokarvat ja nystyrät hierovat hellästi koiran ihoa, mikä parantaa pintaverenkiertoa.
Silittelyä muistuttava tapa harjata turkkia voi sopia muun muassa koiravanhuksien lempeään hierontaan, pennuille hoitohetkien harjoitteluun tai koirille, jotka arastelevat tavallisella harjalla harjaamista. Kuten millä tahansa hoitovälineellä, myös käsineellä harjaaminen kannattaa opetella koiran kanssa rauhallisesti totutellen ja runsaasti palkiten.
Pitkän ja paksun turkin selvittää karstalla
Tiheäpiikkiset karstat irrottavat irtokarvat, hilseen, lian ja takut turkista tehokkaasti. Karstat sopivat erityisesti koirille, joilla on pitkä karva tai paksu pohjavilla. Myös kihara-, karkea- ja lyhytkarvaisia koiria voi harjata sopivalla karstalla. Erityisen lyhytkarvaisille koirille se puolestaan ei sovellu. Karstan koko kannattaa valita suhteessa koiran kokoon, jotta harjaaminen käy helposti.
Karstan piikit eivät saa olla liian teräviä, jotteivat ne raavi ja ärsytä koiran ihoa. Karstaustekniikkaa voi harjoitella vaikka omaa kättä vasten, jotta saa tuntuman vetosuunnasta ja voimakkuudesta, joka ei tunnu raapivalta. Koiran turkki kannattaa jakaa osiin ja käydä läpi karstalla hellin vedoin. Aloittamalla latvoista ja vähitellen siirtämällä karstan vedot alkamaan turkin tyvestä takut saadaan auki hellävaraisesti.
Pohjavillahara kaksikerroksiselle turkille
Pohjavillahara on suunniteltu irrottamaan ylimääräinen pohjavilla ja muut irtokarvat katkomatta päällimmäistä turkkia. Se sopii pitkälle tai tiheälle turkille, jossa on kaksi kerrosta.
Pohjavillaharassa on metalliset hampaat, joilla turkkia harjataan aina myötäkarvaan. Pohjavillaharoja on myös olemassa leikkaavilla terillä varustettuina. Terät ovat koukkumaisia ja päältä pyöristettyjä, joten niitä on turvallista käyttää. Tällainen pohjavillahara on hyvä pohjavillan ohentamiseen, pienien takkujen poistoon sekä turkin viimeistelyyn.
Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Jalon kanssa. Jalon hoitotarvikkeista löytyy sopivat harjat, kammat ja muut takunselvittäjät kaikenkarvaisille kavereille.
Teksti: Niina Kinnunen
Oletko juuri hankkinut tai hankkimassa koiraa? Tutustu Kuonon suosittuihin koirankoulutuksiin!