Vaikka jo pelkkä namipussin rapsahduskin saa monen koiran tekemään tempun jos toisenkin, voi herkkujen lisäksi lelulla ja leikillä palkitseminen olla tehokas tapa motivoida koiraa toimimaan toivotulla tavalla. Yhdessä leikkiminen myös vahvistaa koiran ja ihmisen välistä yhteenkuuluvuutta ja yhteistyötä.
Lelulla ja leikillä palkitseminen sopii lähes kaikenlaisiin koulutustilanteisiin. Aivan uutta asiaa opetellessa toistoja tarvitaan paljon ja nopeasti, jolloin herkuilla palkitseminen käy kätevästi. Kun koira kuitenkin jo osaa alkeet, voi uutta intoa ja haastetta koulutukseen hakea leluista.
– Lelulla palkitseminen käy hyvin esimerkiksi käytösketjun päätteeksi tai suureksi loppupalkaksi, joka kertoo koiralle, että se pärjäsi hyvin ja koulutushetki on ohi, eläintenkouluttaja Noora Tihtonen sanoo.
Hän suosittelee vaihtelemaan erilaisten palkkojen välillä, sillä koira voi kyllästyä, jos saa aina vain saman palkan.
Eri palkkioilla voi myös ohjailla koiran viretilaa. Nameilla saa palkattua nopeasti toistoja, mutta kun koiran keskittyminen alkaa herpaantua, voi leikillä nostattaa koiralle uutta innostusta ja motivaatiota. Yhteinen leikkituokio on mainio tapa lopettaa koulutus, koska koira pääsee irrottelemaan keskittymistä vaatineen haasteen jälkeen.
– Hyvänä periaatteena voi pitää, että ruoalla palkitseminen rauhoittaa ja leikillä palkitseminen innostaa koiraa, Tihtonen summaa.
Lue myös: Koiran kouluttaminen: kattava tietopaketti
Motivaatiota lemppari leluista
Palkkiona voi käyttää mitä tahansa koiralle turvallista ja mieluista lelua. Tihtonen vinkkaa, että kaikkein motivoivimman lelun löytää, kun antaa koiran valita lelun itse.
– Kaikki lelut kerätään koppaan, josta koira saa penkoa ja valita. Koiralle kannattaa tarjota erilaisia leluja: vetoleluja, palloja, patukoita ja eri materiaaleista tehtyjä, pehmeitä ja kovia, kankaisia ja muovisia leluja.
Jokainen koira on omanlaisensa leikkijä, ja voi olla päivästäkin kiinni, mikä milloinkin hauvaa huvittaa. Palkkiona leikkiminen voi olla mitä vain, mistä koira tykkää. Palloa voi heittää koiran noudettavaksi, narun päässä olevaa lelua voi vetää koiran jahdattavaksi tai vetolelusta voidaan käydä kunnon kamppailu.
– Kaikki leikkiminen stimuloi koiran metsästyskäyttäytymistä, on se sitten jahtaamista, retuuttamista tai pureskelemista. Useimmilta koirilta leikkiminen käy luonnostaan, ja on hyvä, että koira pääsee toteuttamaan sitä, Tihtonen sanoo.
Palkitessa tulisi olla useampi lelu käytössä. Jotta koiralta ei tarvitse yrittää väkisin ottaa lelua pois, sen sijaan sen kanssa käydään vaihtokauppaa. Tihtonen suosittelee käyttämään kahta-kolmea samanlaista lelua, jotka mielellään on hankittukin samaan aikaan. Samanlaiset ja yhtä kuluneet lelut ovat koiran silmissä yhtä kiinnostavia ja arvokkaita.
– Myös keskenään erilaisia leluja voi käyttää, mutta kannattaa tarkkailla, mitkä lelut ovat koiran mielestä erityisen houkuttelevia. Astetta heikommasta lelusta on helpompi vaihtaa mieluisampaan leluun kuin toisin päin.
Opeta koira luopumaan lelusta
Lelulla palkitseminen perustuu siis vaihtokauppaan. Jotta koulutushetket eivät tuhlaannu siihen, että koira pinkoo lelu suussa omistajaansa pakoon, täytyy koira opettaa luopumaan lelusta. On tärkeää, ettei lelua koskaan vain viedä koiralta, vaan se luopuu siitä itse.
– Lelusta luopumisen opetteleminen aloitetaan rauhallisessa paikassa ilman häiriötekijöitä, esimerkiksi ensin kotona sisällä ja sitten omalla pihalla, Tihtonen kertoo.
– Omistaja pitää kädessään lelua, joka on esimerkiksi niin pieni, että koira ei saa sitä varastettua vaikka yrittäisi. Kun koira lopulta ei enää yritä tavoitella lelua, vaan esimerkiksi istuu ja ottaa katsekontaktin, se palkitaan ensin sanallisesti ja sitten lelulla.
Palkitsemisessa kannattaa käyttää aina sanallista kehua, ja mielellään vielä omaa sanaansa herkkupalkkiolle ja omaansa leluille, jotta koira tietää, mitä on luvassa. Palkitsemisen ajoittaminen onnistuu paremmin, kun palkkiosanan voi hihkaista heti, kun taas lelun esille kaivamisessa saattaa joskus mennä hetki.
Koira oppii, että luopumisesta palkitaan ja se voi luottaa siihen, ettei se menetä leluaan täysin. Kun omistaja kaivaa uuden kiinnostavan lelun esille, koira todennäköisesti hetken leikittyään tiputtaa edellisen lelun, ja koiran voi taas palkita uudella.
Vaikka jo lelu itsessään on koiralle mieluisa palkinto, on sitäkin innostavampaa se, että ihminen on leikissä mukana.
Oman koiran leikkimistavat kannattaa oppia tuntemaan. Leikistä ei saa aiheutua koiralle liikaa painetta ja stressiä. Esimerkiksi monet koirat eivät pidä siitä, että omistaja kumartuu uhkaavasti päälle, mutta osa koirista ei ole moisesta moksiskaan. Jotkin omistajat välttelevät myös rajumpia leikkejä, kuten veto- ja retuutusleikkejä, vaikka moni koira nauttisikin erityisesti niistä.
– On täysin huuhaata ja vanhanaikainen käsitys, ettei koira saisi koskaan voittaa vetoleikkiä. Koira saa ja sen pitääkin voittaa, sillä se saa siitä luottavaisuutta ja itsevarmuutta. Voittaminen on sille myös hyvin palkitsevaa, Tihtonen huomauttaa.
Lelulla palkitsemisen muistilista:
– Käytä vain koiralle sopivia ja turvallisia leluja.
– Kannusta koiraa luopumaan lelusta ja vaihtokauppana se saa toisen tilalle. Älä vie lelua koiralta.
– Tunnista koirasi leikkitavat. Älä painosta koiraa liikaa leikkiessä.
– Älä lähde jahtaamaan koiraa – koira voi jahdata sinua.
– Anna koiran voittaa – mikäpä sen parempi palkkio!
Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisia koirantarvikkeita ja -leluja valmistavan Jalon kanssa. Jalon palloilla, renkailla, vetoleluilla, pehmoilla sekä muilla veikeillä leluilla innostat koiraa oppimaan uutta koulutustilanteissa.
Teksti ja kuvat: Niina Kinnunen