Oletko koskaan koiraa pestessä pohtinut, mistä ja miten koirashampoo on päätynyt käteesi? Laadukas ja turvallinen koiran hoitotuote on tarkan suunnittelun ja testauksen sekä monen eri ammattilaisen tiiviin yhteistyön tulos. Kysyimme tuotekehityskemisti Jenni Virtaselta, miten kotimaisen Jalon koiran hoitotuotteet päätyvät ideasta valmiiksi tuotteeksi kaupan hyllylle.
Koirashampoon tarina alkaa aivan kuten monella muullakin tuotteella: tarpeesta kehittää uusi tuote. Virtanen kertoo, että yleensä tarve tulee tuotepäälliköltä, joka määrittelee, millaista tuotetta aletaan kehittää ja millä aikataululla ja budjetilla. Tässä vaiheessa päätetään alustavasti esimerkiksi, onko tuote nestemäinen vai kiinteä ja millaiseen pakkaukseen se päätyy. Kun suunnitelma on arvioitu toteutuskelpoiseksi, tuotetta aletaan kehittää käytännössä.
– Varsinainen käytännöntyö alkaa formuloinnilla eli reseptin tekemisellä. Tuotekehityskemisti/-insinööri suunnittelee, mitä ja minkä verran raaka-aineita tuotteeseen laitetaan. Tuotteelle valitaan niin sanotut tehoaineet eli aineet, jotka antavat sille luvatun tehon, Virtanen kuvailee.
Jalon tuotteissa tällaisia raaka-aineita ovat muun muassa ihoa rauhoittava kaura ja kotimaisesta sokerijuurikkaasta saatava, kosteuttava betaiini. Tuotteiden turvallisuus varmistetaan valitsemalla tunnettuja ja jo turvalliseksi todettuja raaka-aineita, jotka hankitaan luotettavilta ja vastuullisilta toimijoilta.
Koiralle ja ihmiselle tarkoitetussa kosmetiikassa noudatetaan osittain eri lainsäädäntöjä. Koiran hoitotuotteet kuuluvat kemikaalilain piiriin, kun taas ihmisille tarkoitettujen tuotteiden valmistuksessa noudatetaan kosmetiikkalakia. Koiran hoitotuotteille on tehtävä CLP-asetuksen mukainen luokitus, mikä käytännössä näkyy pakkausten varoitusmerkkeinä.
– Yleisin koiran hoitotuotteissa esiintyvä varoitusmerkki on pesuaineistakin tuttu huutomerkki, joka usein tulee merkitä tuotteessa käytettävien pesevien ainesosien vuoksi ja viestittää silmä- ja ihoärsyttävyydestä. Ihmiselle tarkoitetussa kosmetiikassa käytetään samantyylisiä peseviä ainesosia, mutta CLP-asetuksen mukaista luokitusta ei tarvitse tehdä, vaan tarkka tuotesisältö pitää ilmoittaa INCI-listalla.
Turvallisuus taataan toistuvilla testauksilla
Kun hoitotuotteen resepti on hiottu valmiiksi, alkaa tuotteen testaus. Tuotekehityslaborantit tekevät tuotteesta testinäytteet laboratoriossa jäljitellen tuotanto-olosuhteita. Laboratoriossa tuotteelle tehdään aistinvarainen arviointi, säilyvyystestaus, jossa varmistetaan, ettei tuote esimerkiksi erotu sille asetetussa säilyvyysajassa sekä määritellään fysikaalis-kemialliset ominaisuudet eli mitattavat ominaisuudet ja niiden raja-arvot, joihin varsinaisen tuotannon tuotteita myöhemmin verrataan.
– Tässä vaiheessa tuotteet lähtevät myös kohderyhmälle testattavaksi. Jalon tuotteissa kohderyhmänä on tietenkin koirat, ja testiryhmä koostuu työntekijöiden ja heidän verkostojen lemmikeistä. Testiryhmän palautteen mukaan tuotekehitystä jatketaan haluttuun suuntaan ja mahdollisesti reseptiä muutetaan ja testataan uudelleen, Virtanen kertoo.
Samaan aikaan, kun tuotteen sisältöä kehitetään, etsitään ja testataan myös sopivia pakkausmateriaaleja. Pakkauksista vastaava kehittää materiaaleja esimerkiksi pulloihin, korkkeihin, etiketteihin ja myyntipakkauslaatikoihin ja tekee tiivistä yhteistyötä tuotepäällikön kanssa pakkauksen ulkoasua ja toimivuutta suunniteltaessa. Pakkauksissa käytetään mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja ja huolehditaan siitä, että ne soveltuvat mahdollisimman hyvin kierrätettäviksi jatkossakin. Ennen varsinaista tuotantoa tuotteen ja pakkausmateriaalien yhteensopivuus vielä testataan.
Aivan vieläkään tuote ei lähde tuotantoon, vaan siitä tehdään ensin koetuotanto.
– Koetuotannossa yleensä selviää ennalta arvaamattomat haasteet ja ongelmat, jotka voidaan korjata ja parantaa ennen varsinaisen tuotannon aloittamista. Koetuotanto tehdään, mikäli tuote poikkeaa merkittävästi aiemmin tehdyistä tuotteista tai riskiarvion perusteella katsotaan se aiheelliseksi.
Tuotteet sekoitetaan suurissa säiliöissä
Jalon hoitotuotteet valmistetaan Transmeri Logistics Oy:n tuotantotiloissa Vantaan Piispankylässä. Tuotantolaitos on rakennettu teknokemian tuotteiden valmistusta varten ja noudattaa kosmetiikan hyvien valmistustapojen GMP:n standardia (sertifioitu ISO 22716), joten tuotanto-olosuhteet, laitteet ja hygienia sopivat koirille tarkoitettujen hoitotuotteiden valmistukseen.
Varsinainen tuote valmistetaan valmistussalissa isoissa 100–10 000 litran säiliössä.
– Yksinkertaisimmillaan raaka-aineet lisätään säiliöön yksitellen samalla sekoittaen, ja lopulta saadaan valmis tuote. Valmistukseen saattaa sisältyä tuotteen lämmitystä tai homogenointia. Kun tuotteen sisältö on valmis ja laatu varmistettu, pakataan tuote pullotuslinjoilla. Pakkauslinjoilla tuotteisiin lisätään eräkoodi, joka identifioi tuotteen tiettyyn valmistuserään.
Mitään ei jätetä sattuman varaan. Vielä kerran tuotteen sisällön ja pakkauksen laatu tarkistetaan muun muassa mikrobiologisella analyysilla, jossa varmistetaan, että tuotteen säilöntäaineet toimivat. Kun laatu on varmistettu, ovat tuotteet valmiita lähtemään kauppoja ja asiakkaita kohti.
– Minimissään tuotekehitysprojekti kestää puoli vuotta ja keskimäärin vuodesta kahteen. Ennen kuin tuote pääsee kaupan hyllylle, tarvitaan siis monen eri ammattilaisen ja asiantuntijan työpanosta ja tiivistä yhteistyötä eri tahojen kanssa, Virtanen summaa.
Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Jalon kanssa. Karvoihin katsomatta -tuotesarjan hoitotuotteet on suunniteltu, valmistettu ja pakattu Suomessa.
Teksti: Niina Kinnunen
Kuvat: Transmeri