Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Uusi koiranlelu hakusessa? Näin tunnistat laatulelun jo ennen ostoa

Kaupan hyllyiltä vastaan tuijottaa mitä söpöimpiä pehmoeläimiä ja veikeät ja värikkäät pallot, köydet ja muut lelut houkuttelevat koiranomistajaa ostoksille. Liian usein uusi lelu päätyy kuitenkin kertakäyttötavaraksi ja koiramme saa lelun silputtua alta aikayksikön. Selvitimme, mistä laadukkaan koiran lelun tunnistaa jo ennen ostamista.

Pyörittele lelua hetki käsissäsi

Ennen kuin lelun heittää ostoskoriin, voi sitä tunnustella ja tutkia hetken. Lelusta kannattaa tarkastaa, onko siinä helposti irtoavia osia, kuten silmiä, neniä ja muita nappeja. Myös helposti irtoavilta vaikuttavat nauhat, narut tai pehmolelujen raajat, ovat riski joutua koiran nielaisemiksi.

– Pehmeistä leluista kannattaa tarkastaa saumat. Jos ompelutikit ovat löysät ja pilkottavat helposti, ei lelu todennäköisesti kestä kauaa, vinkkaa Maria Kallio kotimaisia Jalo-koirantarvikkeita valmistavalta Transmerilta.

Myös käytetty kangasmateriaali paljastaa paljon. Paksu, tiheään kudottu kangas kestää paremmin koiran retuutusleikkejä kuin vaikkapa monissa pehmoleluissa käytetty verkkomainen tekokarva. Riippuen koiran leikkimistavasta pörröinen pehmokin voi kuitenkin olla mainio lelu kanniskeltavaksi ja hoivattavaksi. Täytteettömät pehmot, kuten niin sanotut raadot, kestävät myös vetoleikkejä.

– Lelun pintaa voi koettaa painaa sormella tai kynnellä. Mitä paremmin lelu vastustaa, sitä kestävämpi se todennäköisesti on. Tiiviit materiaalit kestävät paremmin kuin heppoiselta ja huokoiselta näyttävät ja tuntuvat.

Erityisesti kumiset koiranlelut ovat tunnetusti kestäviä. Laadukkaan kumilelun tunnistaa painosta: runsaasti kumia sisältävä lelu tuntuu hiukan raskaalta kädessä. Laatu näkyy usein myös hinnassa, sillä tuotteen valmistukseen on kulunut enemmän laadukkaita materiaaleja.

Sen sijaan kovasta muovista valmistettuja leluja on parempi välttää, sillä ne voivat murtua teräviksi osiksi. Monet aktivointi- ja älypelilelut on valmistettu muovista, mutta niillä leikkimisen onkin tarkoitus olla aina hyvin valvottua.

– Lelussa ei missään nimessä saa olla mitään terävää, joka voisi pistää koiraa nieluun tai vaikka silmään. Jättäisin lelun hyllyyn myös, jos siinä on vahva kemiallinen tuoksu, Kallio sanoo.

Jalon vetorengas kestää leikin myrrellyksessä, sillä sen saumat on vahvistettu nailon-nauhalla ja kangas kumisilla täplillä.

Katse pakkausmerkintöihin

Lelua tarkastellessa kannattaa käyttää hetki tuotteen pakkaukseen ja sen merkintöihin tutustumiseen. Merkintäkäytännöt vaihtelevat suuresti, mutta tuotteesta voi löytyä tietoja muun muassa käytetyistä materiaaleista ja niiden turvallisuudesta, lelun käyttötarkoituksesta ja siitä, onko lelu pesunkestävä. Usein kerrotaan myös, minkä kokoiselle koiralle lelu on sopiva.

Kun tuotteesta kerrotaan avoimesti ja brändi on selkeästi tuotteessa esillä, voi sitä pitää takeena laadusta ja turvallisuudesta. Kuluttaja voi tarpeen vaatiessa olla yhteydessä toimittajaan, joka on vastuussa tuotteesta.

– Kotimaisissa kaupoissa myynnissä olevat lelut ovat pääasiassa hyviä ja turvallisia. Suomen Tulli valvoo maahantulevia tuotteita ja muutenkin lelut ovat läpäisseet jo monta laadunvalvonnan porttia päästäkseen kaupan hyllylle asti, Kallio sanoo.

Pakkauksessa mainittuun valmistusmaahan ei hänen mukaansa kannata liiaksi takertua, sillä se ei vielä kerro lelun laadusta mitään. Sen sijaan ulkomaisista verkkokaupoista koiranleluja tilatessa Kallio suosittelee erityistä tarkkuutta. Voi olla vaikea saada tietoa lelun alkuperästä tai ominaisuuksista ja siitä, vastaako tuotekuvaus oikeasti tuotetta.

Hyvä lelu leikitään lopulta puhki

Kestävyys on koiranlelun yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, mutta se ei ainoastaan riitä määrittelemään laadukasta lelua. Lelun täytyy myös olla koiran mieleen ja tarjota mahdollisuuden toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistä, kuten metsästystä, noutamista, puremista, repimistä tai hoivaamista.

– Ikuisesti kestävä lelu voisi olla koiralle jopa tylsä. Monet koirat rakastavat tunnetta, kun saavat lelun vihdoin rikki. Koiran voi antaa rikkoa lelunsa, kunhan omistaja valvoo leikkiä tarkasti ja ottaa rikkoutuneen lelun lopuksi koiralta pois, Kallio sanoo.

Koiran leikkimistä kannattaa muutenkin aina tarkkailla – tai vielä parempaa, heittäytyä siihen mukaan! Leikistä saa parhaiten ilon irti yhdessä, ja lelujakin kannattaa vaihdella tilanteen ja leikkimistavan mukaan. Jos kaipaat vinkkejä, mitä hankkia seuraavaksi koiran lelukoppaan, lue myös juttumme koiran lelun valitsemisesta.

Kumisekoituksesta valmistettu Ringu pomppii ja pyörii hauskasti, mutta kestää myös vetoleikkejä.

Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Jalo-tuotemerkin kanssa. Jalo-tuotesarjan lelut ovat saatavilla muun muassa Kodin Terroissa, Kärkkäisellä sekä vaihtelevin valikoimin K-Citymarketeissa ja K-Supermarketeissa.

Teksti ja kuvat: Niina Kinnunen

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top