Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Joka viides aikuinen koira kärsii nivelrikosta – näin tunnistat oireet ja hoidat oikein

Tutkimusten mukaan noin joka viides aikuinen, yli vuoden ikäinen koira kärsii nivelrikosta. Iän mukana nivelrikon riski kasvaa. Kokosimme yhteen tietopaketin nivelrikon tunnistamisesta ja oireiden hoidosta.

Näin tunnistat nivelrikon oireet:

Nivelrikon oireiden tunnistaminen on tärkein osa hoidon aloittamista. Ontuminen on koiralla tavallinen nivelrikon oire, muita oireita ovat muun muassa kankeus makuulta noustessa, koiran haluttomuus hypätä esimerkiksi autoon, lähteä lenkille tai kulkea portaissa.

Jos koira on haluton liikkumaan, käy makuulle tai istumaan kesken lenkin, nouseminen tai maahan meno on hankalaa, liikkuminen jäykkää tai se lepuuttelee raajojen seisoessaan, ovat nämäkin merkkejä mahdollisesta nivelrikosta.

Nivelrikkoon viittaavat myös erilaiset oireet käyttäytymisessä. Koska koira on laumaeläin, se pyrkii usein peittämään oireitaan, joka tietysti vaikeuttaa oireiden tunnistamista. Kun koiran käytös tai liikkuminen muuttuu erikoiseksi, kannattaa siihen kiinnittää huomiota. Erikoisia käyttäytymismalleja on koiran väsymys, kärttyisyys tai haluttomuus leikkiä. Myös poikkeava asento eli köyryssä seisominen, pään pitäminen hartioita alempana, hännän vetäminen jalkojen väliin tai tiukasti kehoa vasten on epänormaalia. Ylipäänsä kaikki merkit, jotka poikkeavat koiran normaalista, iloisesta olemuksesta on syytä tulkita vakavasti.

Tunnista riskiryhmät

Koiran nivelrikon riskitekijöitä on useita ja ne liittyvät muun muassa ikään sekä kokoon ja rotuun. Nopeasti kasvavilla isoilla roduilla nivelrikon riski on suurempi eli pentuvaiheessa ja kovimman kasvupyrähdyksen vaiheessa on syytä olla tarkkana ruokinnan tasapainosta ja määrästä.  Liiallista energiansaantia ja ylipainoa on ehdottomasti syytä välttää. Ylipaino on aikuisenakin merkittävä nivelrikon riskitekijä!

Miten ontumaa kannattaisi tutkia?

Nyrkkisääntönä kannattaa pitää sitä, että jos kasvava pentu alkaa ontua, kannattaa asia tutkia pikaisesti. Ensimmäisenä osoitteena on eläinlääkäri, jossa tutkitaan pennun liikkeet sekä tunnustellaan nivelet ja luusto käsin. Usein seuraava askel on röntgenkuvaus sekä mahdolliset muut laajemmat tutkimukset esimerkiksi ultraääni tai magneettikuvaus.

Kannattaa pitää mielessä, että pienellä pennulla muutokset eivät välttämättä näy heti röntgenkuvassa, joten ensimmäisen tutkimuksen jälkeen pentua on syytä seurata ja tarvittaessa tutkia uudelleen tilanteen kehittyessä.

Lääkäriin menoa ei kannata viivytellä vanhemmallakaan koiralla. Koira saa myös aina kivunlievitystä, jos sillä epäillään kipuja. Kipua voidaan lievittää monin eri tavoin, erilaisilla lääkkeillä ja lääkkeettömästi. Kannattaa muistaa, että kipuun ei voi tottua vaan sitä pitää hoitaa!

Koska nivelrikko on etenevä sairaus, joka aiheuttaa kipuja, kannattaa sitä hoitaa monin eri tavoin. Ruokavalio on keskeinen apu tässäkin asiassa. Omega-3-rasvahapoista, toisin kuin monista muista ravintoaineista, on kiistatonta näyttöä koiran nivelrikon hoidossa.

Nivelrikon tiedettä

Ruston rakenteesta kannattaa huomioida aggrekaanimolekyyli, joka on ikään kuin nivelen nestepitoinen iskunvaimentaja. Jos iskunvaimentaja ei ole kunnossa, rusto vahingoittuu ja vaurioittaa nivelen toimintaa entisestään. Omega 3 –rasvahappo EPA eli hillitsee koiran rustoa  hajottavan ja agregaanimolekyylejä irrottavan entsyymin tuotantoa. Tätä EPA:a esiintyy runsaasti kalaöljyssä, mutta sitä on myös pellavansiemenissä. Se on avainravintoaine koiran nivelrikon hoidossa. Oleellista ruokavaliossa on myös tulehdusta hillitsevien ja kipua lievittävien omega-3-rasvahappojen suhde omega-6-rasvahappoihin.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Hill’sin kanssa. Hill’s j/d-ruuat sisältävät runsaasti omega 3 –rasvahappoja ja matalan omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhteen.  Hill’s j/d -ruokavaliosta on useita kliinisiä tutkimuksia ja luotettavimmat  todisteet koiran nivelrikon hoidossa. Tutustu j/d-ruokavalioon täällä.

 

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top