Kun koiranpentu tulee taloon, usein eniten peloteltu aihepiiri on pennun ruokinta. Some ja nettifoorumit tarjoavat juupas-eipäs-väittelyä, mutta mitä oikeasti pitäisi pennun ruokinnassa ottaa huomioon? Kokosimme viisi tärkeintä asiaa yhteen
- Ensimmäinen vuosi on tärkein
Koiran elämässä ensimmäiset kuukaudet ovat tärkeimmät kehityksen kannalta ja ensimmäisen vuoden aikana on tästä syystä syytä keskittyä leikin, riemun ja rennon koulutuksen lisäksi myös siihen, millaista ruokaa koira syö. Oikeat ravitsemukselliset valinnat vaikuttavat mm. aivojen, luuston, nivelten ja immuunipuolustuksen kehittymiseen. Oikeat ruokintatottumukset ovat myös askel kohti ihannepainoa ja hyvää terveyttä.
- Miten terveeksi aikuiseksi?
Aivan kuten ihmisen kehityksessä, pohja kasvulle luodaan sikiökaudella. Ei ole siis yhdentekevää, mitä koiran emo syö tiineyden aikana. Esimerkiksi pennun luut alkavat luutua tiineyden loppupuolella, jolloin nartun ravinnolla on erityinen merkitys. Luuston kehitys jatkuu aina siihen saakka, kun putkiluiden kasvulevyt sulkeutuvat. Käytännössä tämä tarkoittaa 6-14 kuukauden ikää ja luuston kehityshäiriöiden riski on olemassa koko tämän ajan.
- Riskiryhmät?
Koiranpennusta on pidettävä huolta. Se, että pentu saa hotkia vapaasti mitä mieleensä juolahtaa, ei tietenkään ole järkevää ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ongelmia tulevaisuudessa. Vapaan ruokinnan lisäksi riskiryhmiin kuuluvat myös iso- tai jättikokoiset koirat, joiden kasvunopeus on hurja. Kannattaa myös muistaa, ettei kasvunopeus kerro mitään aikuisiän koosta, joten tasapainoinen ja rajoitettu ruokinta ei tee koirasta yhtään sen pienempää. Rajoitetussa ruokinnassa on tietysti etuna se, että koiran kasvuhäiriöiden ja ylipainon riski pienenee.
- Ravinteet tasapainoon!
Pentu tarvitsee kalsiumia kasvaakseen, mutta tämänkään kanssa ei kannata liioitella. Pentu ei tarvitse lisäravinteita, vaan kaupalliset penturuuat sisältävät tarpeellisen määrän kalsiumia. Pentu tarvitsee kalsiumia 0,8-1,2 prosenttia kuiva-aineesta, mutta kannattaa myös huolehtia riittävästä fosforin saannista.
Kalsiumin ja fosforin lisäksi monet muutkin kivennäis- ja hivenaineet sekä vitamiinit vaikuttavat toistensa imeytymiseen ja siihen miten pentu pystyy niitä käyttämään hyödykseen. Lisäämällä yhtä ravintoainetta voi vahingossa muuttaa myös toisen saantia. Tästäkään ei kannata turhaa säikähtää ravinteiden määrää: kaupallisessa laadukkaassa penturuuassa nämä ravinteet ovat tasapainossa.
- Oikea ravinto parantaa aisteja, sosiaalisuutta ja muistia
Oikealla ravinnolla on myös aivan olennainen merkitys koiran valmiuteen oppia uusia asioita. Tiesitkö esimerkiksi, että hermoston, silmänpohjan ja kuulon normaali kehitys eivät kehity ilman omega-3 rasvahappo DHA:ta? Tärkein tämän rasvahapon lähde on emo ja äidinmaito, mutta aivojen kehitys jatkuu ainakin puolivuotiaaksi saakka, joten rasvahappojen saanti pitää turvata oikealla ravinnolla.
- Oikea ravinto parantaa vastustuskykyä
Pentuna luodaan myös pohja omalle vastustuskyvylle erilaisia sairauksia vastaan. On lääketieteellisesti todistettu, että ruuan sisältämät antioksidantit eli vaikkapa E-vitamiini parantaa immuunipuolustusta. E-vitamiini pennulla parantaa muun muassa rokotevastetta eli enemmänsuojaavia vasta-aineita penikkatautia ja parvovirusta vastaan. Tiettyjen ravintoaineiden ja antioksidanttien yhdistelmä parantaa vastustuskykyä.
Miten selvitä ruokaviidakosta?
Pentu tarvitsee siis oikeanlaisen ruuan, joka sisältää fostoria, kalsiumia, proteiinia, antioksidantteja, rasvahappoja ja niin edelleen. Kuulostaako monimutkaiselta? Pennunruokinnan ei tarvitse olla monimutkaista eikä hankalaa, kunhan vain varmistaa ennakolta, että oma penturuoka pitää sisällään oikeat ravintoaineet oikeassa suhteessa. Toinen tärkeä asia on seurata pennun kasvua eli mieluiten punnita se viikoittain, ainakin kiivaimman kasvun aikana. Näin varmistetaan että annettu ruokamäärä on omalle pennulle juuri oikea.
Tärkeintä on tarjota pennulle ruokaa, jossa ravinteiden määrät ovat oikeita ja tasapainossa toisiinsa nähden. Jälkimmäisestä pitää huolen Hill’sin penturuuat, joissa kaikissa on kasvavalle pennulle sopiva määrä ravintoaineita. Loppu jää sinulle: nautit pennustasi, opetat talon tavoille ja pidät tietysti huolen pennun painosta ja oikeasta ravinnosta.
Artikkeli on toteutettu yhdessä Hill’sin kanssa