Omakotitalossa asuva voi kantaa kortensa kekoon ympäristön siisteyden puolesta kiinnittämällä jäteastiaansa Koirankakkaroskis-tarran ja antamalla näin koiranulkoiluttajille luvan tiputtaa turrensa tuotokset kyseiseen roskikseen.
Koira tekee tarpeensa pientaloalueen nurmikkokaistaleelle ja tunnollinen omistaja kumartuu poimimaan läjän muovipussiin. Päivä on kuuma ja lenkki vasta alussa: vielä monta kilometriä matkaa eikä roskiksia matkan varrella. Kasa jää sittenkin maahan. Monelle koiranomistajalle edellä mainittu tilanne on tuttu, ainakin ajatuksen tasolla. Useat perustelevat koirankakan keräämättä jättämistä juuri roska-astioiden puutteella.
Viisi vuotta sitten alkanut Koirankakkaroskis-kampanja haluaa puuttua kakkaroskisten puutteeseen ja kannustaa sitä kautta entistä useampia koiraihmisiä pitämään ympäristönsä siistinä. Toisaalta myös koirattomat ihmiset voivat olla tarrakampanjan avulla mukana sodassa koirankakkoja vastaan – taatusti yleisönosastokirjoittelua tehokkaammin.
Ajatus kampanjasta syntyi maaliskuussa 2010, jolloin nokialaiset koiranomistajat Johanna Hulkko ja Jussi Kallioniemi päättivät valittamisen sijaan tehdä jotain konkreettista koirankakkaongelmien karsimiseksi. Näin syntyi Koirankakkaroskis.fi-sivusto, jonka kautta omakotitalojen asukkaat saivat tilattua Koirankakkaroskis-tarran omaan jäteastiaansa kiinnitettäväksi. Alussa tarrojen postitusta hoitivat yhteistyöyritykset, sittemmin vapaaehtoiset. Nykyään jo 79 kuntaa on mukana kampanjassa painattamalla ja jakamalla tarroja kuntalaisille. Lisäksi tarroja jakavat vaihtuvat sponsorit.
– Turku lähti mukaan kampanjaan kaksi vuotta sitten, kun huomasimme monien muidenkin kaupunkien olevan mukana. Tarroja tilattiin tuolloin 5000 kappaletta, ja vajaa puolet niistä on tähän mennessä jaettu. Emme ole saaneet kaupunkilaisilta erityistä palautetta, mutta tarroja on kyllä ruvennut näkymään omakotitalojen roska-astioissa, kertoo Turun kaupungin vastaaja rakennuttaja ja belgianpaimenkoiran omistaja Anu Nuora.
Turun lisäksi tarroja jakelevat muun muassa Espoo, Helsinki, Lahti, Pori, Tampere ja Oulu. Nokialaisperheen perustamasta kansalaisliikkeestä lähteneen Koirankakkaroskis.fi-sivuston mukaan tarroja on jaettu yhteensä arviolta jo yli 40 000 kappaletta.
Kahden sekarotuisen omistaja, tamperelainen Jaana Lehtinen hankki tarran roska-astiaansa jo viisi vuotta sitten. Hänen mukaansa tarra on paljon kieltokylttejä positiivisempi tapa kannustaa koiranomistajia keräämään kakat.
– Tarran laittamalla osallistuu myönteisellä tavalla koirankakkasotaan olemalla osa ratkaisua, ei ongelmaa. Jos tarrat vielä yleistyisivät, tekosyyt jättää kakat keräämättä vähenisivät ja toisaalta kuormitus yksittäisiä roskiksia kohtaan vähenisi. Mielestäni Koirankakkaroskis-tarra on itsestäänselvyys koiranomistajan roskiksessa – näin luodaan koiramyönteistä ilmapiiriä, Lehtinen summaa.
Valitettavasti tarran roskikseensa sijoittaneet ovat kohdanneet myös ongelmia, sillä osa roskiksia käyttäneistä koiranulkoiluttajista on heittänyt kakkapussit solmimattomina jäteasteen. Tällöin jätökset leviävät astian pohjalle ja tarttuvat sinne. Koirankakkaroskis on näkyvä ja positiivinen viesti ohikulkeville koiranomistajille, mutta luonnollisesti myös koiranulkoiluttajan tulee kantaa vastuunsa paitsi keräämällä jätökset myös solmimalla pussin suu.
Haluatko sinä roska-astiaasi Koirankakkaroskis-tarran? Nouda tarra kuntasi jakelupisteestä tai tulosta tarra itse Koirankakkaroskis.fi-sivustolta. Voit myös ottaa yhteyttä kuntaasi ja ehdottaa tarrojen painatusta ja jakelua.
Katso lista tarroja jakelevista kunnista ja lue lisää.
Otsikkokuva: Lise Richardson