Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Näin treenaat koirasi kanssa turvallisesti – 10 vinkkiä!

Koiran kanssa liikkuminen on mitä parhain tapa vahvistaa omistajan ja koiran välistä suhdetta ja kohottaa samalla kuntoa. On kuitenkin muistettava muutama asia, jotta koiran kanssa treenaaminen sujuu mutkattomasti ja ilman haavereita.

1. Varmista, että koirasi on sopivassa kunnossa kestääkseen harjoituksen

Huomioi erityisesti koiran ikä. Pitkäkestoiset treenit eivät sovi nuorille ja kehittyville koirille eivätkä iäkkäämmätkään koirat välttämättä kestä kovin rankkaa harjoitusta.

Ennen kovaa kuntokuuria on myös hyvä käyttää koira eläinlääkärin tarkistettavana, jotta harjoitusohjelma varmasti on sille sopiva.

2. Aloita rauhallisesti

Malta aloittaa tarpeeksi rauhallisesti. Kasvata pikku hiljaa omaa ja koirasi kestävyyttä ja etene vaiheittain kovempiin tavoitteisiin. Muista myös aina lämmitellä koirasi kanssa ennen treeniä.

3. Huomioi koirasi rotu

Eri liikuntamuodot sopivat paremmin eri koiraroduille. Esimerkiksi vinttikoirat selviävät paremmin nopeista ja lyhyistä juoksumatkoista, kun taas pitbulleilla on kestävyyttä pitkiin matkoihin. Valitse teille sopiva liikuntamuoto.

4. Pidä koira aina jommallakummalla puolellasi

Esimerkiksi juostessa, kävellessä, pyöräillessä ja rullaluistellessa on hyvä opettaa koira pysymään koko ajan samalla puolella niin, ettei se ryntäile esimerkiksi eteesi. Tällä voidaan välttää kaatumiset ja muut vahingot.

5. Huomioi sää ja ympäristö

Varo liukastumista. Talvella ja sateella asfaltti ja muut pinnat voivat olla hyvinkin liukkaita. Kesähelteillä puolestaan kannattaa välttää urheilemista päivän kuumimpana aikana. Ulkoile aikaisin aamulla ja myöhään illalla välttyäksesi mahdolliselta lämpöhalvaukselta. Kuuma asfaltti voi myös tuntua ikävältä koiran tassuissa. Vältä myös epätasaisia ja kivisiä maastoja.

6. Huolehdi vedensaannista

Erityisesti lämpimällä säällä sekä pitkille kävelyille ja matkoille kannattaa pakata mukaan juomavettä niin itselle kuin koirallekin. Mukaan voi ottaa myös pientä purtavaa.

7. Älä kieputa hihnaa ranteesi tai sormesi ympärille

Käden ympärille kieputettu hihna voi olla todella vaarallinen, jos koira jostakin syystä riuhtaiseekin hihnaa yllättäen.

Pitkillä kävelyillä ja vaelluksilla esimerkiksi vyötärölle kiinnitettävä hihna voi olla kätevä. Tällöin kädet jäävät vapaaksi muun muassa namien antamiseen.

8. Käytä tarvittavia turvavälineitä

Pyöräillessä ja rullaluistellessa suositellaan käytettävän kypärää ja muita suojia. Pyörään on saatavilla myös erilaisia turvavälineitä, esimerkiksi Springer, joka estää hihnaa takertumasta pyörään ja pitää koiran turvallisesti pyörän sivulla. Laitteessa oleva kierrejousi myös vaimentaa koiran vetämistä.

9. Älä vaadi koiraltasi liikoja

Tarkkaile koirasi vointia liikunnan aikana. Lopeta, jos koira näyttää merkkejä uupumisesta tai kivusta, läähättää liian raskaasti tai sillä on vaikeuksia hengittää.

10. Tarkista koiran vointi treenin jälkeen

Tarkista, ettei koiran tassuissa ole naarmuja, haavoja tai hankaumia. Tutki myös turkki ikävien roskien ja punkkien varalta.

Anna koiralle riittävästi vettä liikuntasuorituksen jälkeen. Muista myös lepo ja anna koiran palautua tarpeeksi treenien välillä.

Lähde: Cecar’s Way

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top