Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Koe-eläimiksi kasvatetut beaglet etsivät loppuelämänsä koteja

Kahdeksan tutkimuskäyttöön tavoitekasvatettua koiraa Helsingin yliopiston koe-eläinkeskuksesta sijoitetaan yksityisiin koteihin viettämään eläkepäiviään.

Kotiutettavat koirat ovat 8-vuotiaita ja ne ovat rodultaan beagleja, kuten epävirallisten tietojen mukaan kaikki Suomessa koe-eläiminä käytettävät koirat. Suomessa beagleja käytetään koe-eläiminä Helsingin yliopiston koe-eläinkeskuksessa sekä Orionin lääketehtaalla Turussa. Suomalaisissa laboratorioissa käytetään vuosittain eläinkokeisiin kymmeniä beagleja, jotka ostetaan koe-eläinkasvattamoista ulkomailta.

Elokuussa 2013 voimaan tulleen uuden koe-eläinlain myötä koirilla on nyt mahdollisuus jatkaa elämäänsä yksityisomistuksessa sen jälkeen, kun niitä ei enää käytetä eläinkokeisiin. Ennen uuden lain voimaantuloa beaglet ovat paitsi eläneet koko elämänsä laboratoriossa myös kuolleet siellä. Maailmalla tavoitekasvatettujen eläinten kotiuttamisia on tehty lukuisia, mutta Suomessa koe-eläimiksi kasvatetuille koirille etsitään uusia koteja nyt ensi kertaa.

Koirat ovat eläneet kenneltyyppisissä olosuhteissa, eli niillä ei ole ollut yhteyttä lauman ulkopuolisiin lajitovereihin tautiriskien takia. Ulkoilu on tapahtunut katetussa tilassa, ja koirat ovat tottuneet rutiininomaiseen ja vähävirikkeiseen ympäristöön. Koirat eivät ole sisäsiistejä ja ne reagoivat helposti haukkumalla. Ne saattavat reagoida herkästi esimerkiksi elinympäristön muutoksiin, uusiin esineisiin ja asioihin.

Tavoitekasvatuksella tarkoitetaan sitä, että koirat on kasvatettu käytettäväksi tieteellisiin tarkoituksiin ja opetukseen. Ne ovat osallistuneet uuden eläinlääkkeen kehitystutkimukseen sekä kognitiotutkimukseen. Eläinlääketutkimuksessa on testattu uuden turvallisemman nukutuslääkkeen annostusta. Koirat ovat tunteneet kipua neulanpiston verran eikä niille ole annettu myrkyllisiä aineita. Tutkimusten perusteella uusi nukutuslääke saatiin kehitettyä ja se tulee markkinoille jonkin ajan kuluttua.

Lisäksi koirille on tehty kognitiotutkimusta, jossa on kehitetty uusia mittausmenetelmiä koirien tunnetilojen tutkimukseen ja saatu uutta tietoa koirien mielenilmiöistä. Tutkimuksessa koirat ovat katsoneet kuvia tietokoneen näytöltä. Koirat ovat myös osallistuneet eläinlääketieteen opiskelijoiden opetukseen: opiskelijat ovat harjoitelleet koirien käsittelyä sekä ultraäänitutkimuksen tekemistä.

Koirat ovat kilttejä ja helposti käsiteltäviä ja ne ottavat mielellään vastaan ihmisen huomiota ja rapsutuksia. Alun perin beagle onkin valittu tavoitekasvatettavaksi roduksi muun muassa sopeutuvaisuutensa ja sosiaalisen luonteensa vuoksi. Lisäksi rotu on sopivan kokoinen, perusterve ja lyhytturkkinen. Eläinkokeisiin käytettävien koirien tulee viihtyä laumassa ja olla helposti käsiteltäviä.

Tutkijoiden mukaan koirat ovat hyväkuntoisia ja valmiita viettämään ansaittuja eläkepäiviään tieteen hyväksi antamansa panoksen jälkeen. Koiria on jo alettu totuttamaan esimerkiksi ulkoiluun taluttimessa sekä virikkeellisempään ja vaihtelevampaan elämään hyvin tuloksin.

Koirien uusien kotien etsintää ja koordinointia hoitaa Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, joka etsii parhaillaan potentiaalisia kotiehdokkaita. SEYn kriteerit koirien eläkekodeille ovat tiukat, sillä laumassa elämään tottuneita beagleja pitää adoptoida vähintään kaksi, kodissa ei saa olla pieniä lapsia ja asunnossa ei saa olla seinänaapureita. Koirien kotiutus voi alkaa maaliskuussa.

Koirien eläkekodeilta vaadittavia kriteerejä ovat:
• pystyy adoptoimaan (vähintään) kaksi tavoitekasvatettua koiraa
• on aiempaa kokemusta koirien pitämisestä, mieluummin useammasta kuin yhdestä
• ei asu kerros-, rivi- eikä paritalossa – siis asunnossa, jossa on seinänaapureita
• kodissa ei ole alle 10-vuotiaita lapsia
• on käytössä sellainen lämmin sisätila, jossa koira voi turvallisesti asua vahingoittamatta itseään, vaikka se tuhoaisi irtaimistoa ja rakenteita
• jos uudessa kodissa on muita koiria, olosuhteet pystytään järjestämään niin, etteivät sijoitetut koirat ja muut koirat ole tekemisissä keskenään, mikäli koirien sopeutumisessa toisiinsa ilmenee ongelmia
• tiedostaa arjen haasteet kennelolosuhteissa elämään tottuneiden koirien kanssa ja on sitoutunut hoitamaan mahdollisesti ilmeneviä käytösongelmia
• perustaa koulutusperiaatteensa palkitsemiseen, ei rankaisuun
• pystyy edistämään koirien sopeutumista vierailemalla muutamia kertoja koirien nykyisessä pitopaikassa ennen lopullista kotiuttamista maalis-huhtikuun aikana
• on halukas raportoimaan koirien kotiutumisesta SEYlle
• on valmis siihen, että SEYn edustaja vierailee koirien tulevassa kodissa tarkastuskäynnillä ennen niiden lopullista luovuttamista sekä luovuttamiseen jälkeen.

Lisäksi on toivottavaa, muttei välttämätöntä:
• mahdollisuus ulkotarhaan, johon mieluiten vapaa kulku sisätiloista
• aidattu piha, ei lähinaapureita
• omistajalla on kokemusta naksutinkoulutuksesta
• omistajalla on aikaisempaa kokemusta koirien käytösongelmista.

Pystyisitkö sinä tai joku tuttusi tarjoamaan eläkekodin työuransa tieteen parissa päättäneille beagleille? Koiria koskevat kyselyt pyydetään lähettämään ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen toimisto@sey.fi. Lisätietoja antaa puhelimitse Ann-Mari Bergström p. 040 830 1716 pääsääntöisesti arkisin klo 10–15 alkaen 23.2.

Lähde: SEY
Kuva: Wikimedia Commons / Ruth Ellison

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top