Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta

9 faktaa, miksi koirasi tarvitsee E-vitamiinia

E-vitamiini on yksi tärkeimmistä antioksidanteista. E-vitamiinia tarvitaan normaaliin aineenvaihduntaan, kasvuun ja kehitykseen, vastustuskyvyn ylläpitoon ja hormonitoimintaan. Koiran elimistö ei voi itse muodostaa E-vitamiinia eikä sitä välttämättä saa riittävästi ravinnosta. Tästä syystä useat koirat hyötyvät E-vitamiini täydennyksestä.
Kokosimme yhteen yhdeksän faktaa ja syytä, miksi juuri sinun koirasi saattaa tarvita E-vitamiinia.

1. E-vitamiini on hyväksi iholle ja turkille
E- vitamiinin on tieteellisesti todettu parantavan potilaan kliinistä vointia. Ihomuutokset, kuten ihovauriot, punoitus, paksuuntuminen ja karvattomuus vähenevät. Kun koira kärsii ihotulehduksista, tulisi sen ravinnon sisältöön kiinnittää erityistä huomiota.

2. Talvella E-vitamiinintarve lisääntyy
Erityisesti nyt talvella koirien iho ja tassut ovat kovalla rasituksella. Asuntojen sisäilma on erittäin kuivaa kuivattaen koiran ihoa. Lisäksi pakkasella tassut kärsivät lumen kylmyydestä ja jään kuluttavasta vaikutuksesta.

3. Paljon uivat paksuturkkiset koirat hyötyvät E-vitamiinista
Kesällä paljon uivilla paksuturkkisilla koirilla esiintyy usein ihoon liittyviä vaivoja. Kostea turkki ja lämmin ilma luovat mikrobeille otolliset kasvuolosuhteet ja tästä saattaa olla seurauksena ihon pinnallinen tulehdus. Jo parin viikon E-vitamiinin päivittäisellä käytöllä on atooppisilla koirilla todettu merkittäviä muutoksia ihossa.

4. Vähentää nivelruston tuhoutumista
E-vitamiini kulkeutuu nivelnesteeseen, missä se vähentää nivelruston tuhoutumista kiihdyttävien yhdisteiden määrää. E-vitamiinilla on myös todettu tutkimuksissa olevan nivelperäistä kipua lieventävää vaikutusta.

5. Hyötyä ikääntyville koirille
Ikääntyneet seniori-ikäiset koirat hyötyvät E-vitamiinista, koska vitamiinilisällä voidaan hidastaa ikääntyneiden koirien hapettumisreaktioiden aiheuttamia rappeumamuutoksia.

6. Hyödyttää aktiivikoiria
E-vitamiinilisästä hyötyvät erityisesti raskasta työtä tekevät työ- ja harrastuskoirat. Näitä ovat esimerkiksi palvelus-, valjakko-, agility- tai metsästyskoirat.
Esimerkiksi, metsästykseen käytettävä ajokoira saattaa ajaa jänistä useita tunteja peräkkäisinä päivinä, jolloin koiran elimistö altistuu pitkäkestoiselle hapetusstressille. Fyysisessä rasituksessa elimistön hapenkulutus kasvaa moninkertaiseksi lepotilaan verrattuna, samalla kasvaa myös reaktiivisten happiradikaalien muodostus ja siten hapetusstressi. Happiradikaalien aiheuttamilla kudosvaurioilla onkin muiden tekijöiden ohella merkittävä osuus harjoittelun jälkeisestä lihassärystä ja -vaurioista. E-vitamiini palasmassa, lihaksissa ja muissa kudoksissa vähentää näitä hapetusstressin aikaansaamia vaurioita ja edistää siten koirien suorituskykyä ja palautumista.

7. Saako koirani tarpeeksi E-vitamiinia?
Yksistään korkealaatuista teollista kuivaruokaa syövät koirat saavat ravinnostaan riittävästi E-vitamiinia. Heikkolaatuiset teolliset kuivaruoat eivät välttämättä sisällä E-vitamiinia riittävästi. Mikäli koira syö kotiruokaa kuivaruoan lisäksi tai sen ravitsemus perustuu raakaruokaan, on sen E-vitamiinin saanti liian vähäistä.

8. Tiineet koirat tarvitsevat enemmän
Tiineen narttukoiran E-vitamiinitarve on merkittävästi muita suurempi, sillä narttu tarvitsee välttämättömiä vitamiineja sikiön kasvuun ja kehitykseen. Lisäksi ennen tiineyttä E-vitamiinilisällä voidaan pyrkiä tehostamaan lisääntymiskykyä.

9. Jos raakaruokit, lisää E-vitamiinia
Raakaruokinnalla olevat koirat eivät saa riittävästi E-vitamiinia, koska E-vitamiina muodostuu ainoastaan kasvi- ja viljapitoisissa ravintolähteissä.
Jos raakaruokinnalla oleva koira on samanaikaisesti ”aktiivinen harrastuskoira”, on E-vitamiinin vaje erittäin todennäköistä. Mitä enemmän koiran ravinto sisältää rasvoja, sitä tärkeämpää on riittävä E-vitamiinin saanti, koska E-vitamiini antioksidanttina estää rasvojen hapettumista eli ”härskiintymistä”.

**

Mikä on hapetusstressi?
Vapaat radikaalit ovat atomeja tai yhdisteitä, joilla on pariton määrä elektroneja. Radikaalit reagoivat muiden yhdisteiden kanssa herkästi, koska ne pyrkivät muilta yhdisteiltä ”varastamaan” elektronin ulommalle elektronikuorelleen. Elimistössä tämä tapahtuma vahingoittaa molekyylejä tai solurakenteita ja vapaiden radikaalien aiheuttamaa vaikutusta kutsutaan tämän vuoksi hapetusstressiksi.
Miten hapetusstressin aiheuttamat vauriot näkyvät koirassa?
Tästä hyvänä esimerkkinä toimii atooppinen ihotulehdus, josta arviolta joka kymmenes koira kärsii jossain määrin. Ihotulehduksen syntyyn vaikuttavat perinnöllisyystekijät, ihon puolustussysteemin heikkoudet, ihon rakennevauriot, bakteerikanta ja hapetusstressi.
**

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Vetcare Finlandin kanssa. Tutustu Vetcaren E-vitamiiniin täällä

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top