Kaikille koiraharrastajille rotuun tai karvanlaatuun katsomatta
Search
Close this search box.

Useamman koiran koulutus

Useamman koiran koulutus vaatii paljon käytännön järjestelyjä, kouluttamisen tekniikan opettelua ja ennen kaikkea suunnittelua sekä harjoittelua. Useamman koiran koulutus on ihmiselle ja koiralle itselleenkin haastavaa, eikä aivan kylmiltään tai ilman ajatustyötä kannata hommaan lähteä. Lisäksi pitää muistaa, että samalla kun ihminen itse opettelee kouluttamaan kahta tai useampaa koiraa, koiratkin on koulutettava keskittymään tilanteessa, jossa on koirakaveri paikalla.

Tyypillinen tarve kouluttaa useampaa koiraa syntyy, kun perheeseen tulee uusi jäsen. Tällöin uuden koiran, yleensä pennun, peruskoulutuskin pitää tehdä hieman toisella tavalla. Täytyy huomioida esimerkiksi se, että pentua pitää sosiaalistaa myös ilman perheen vanhaa koiraa ja yksinoloharjoituksia tehdä siten, että pentu on välillä aivan yksin kotona.

Lisäksi pitää muistaa, että toisen koiran tulo on vanhalle koiralle aina suuri muutos. Sille pitää antaa huomiota, aikaa ja omia treenihetkiä. Laumassa eläminen on kuitenkin koiralle lajityypillistä. Kaverin saapuminen on siksi yleensä positiivinen asia, vaikka tilanne harjoittelua kaikilta vähän vaatiikin.

Rutiineista syntyy vahva osaaminen

Koiran koulutus perustuu aina samoihin periaatteisiin ja näihin kannattaakin perehtyä tarkemmin artikkelissa ”Koiran koulutus: kattava tietopaketti”. Tärkein periaate koulutuksen etenemisessä on, että aloitetaan helposta ja siirrytään hitaasti onnistumisten ja taidon vahvistuessa vaikeampaan. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos kahta koiraa ei saa odottamaan vuoroaan vielä kotonakaan, ei se varmasti onnistu treenihallillakaan.

Perusperiaate on myös se, että taito opetetaan ensin vahvaksi helpossa ympäristössä mahdollisimman vaikeissa häiriöissä. Sitten taitoa opetetaan vaikeammassa paikassa pienemmissä häiriöissä. Tämän sujuessa edetään lisäämään pikkuhiljaa siihen vaikeampaankin paikkaan erilaisia häiriöitä.

Eli vasta kun koirat odottavat hienosti pitkänkin aikaa paikallaan kotona, vaikka ympärillä tapahtuisi mitä, voidaan kokeilla paikallaanoloa treenihallilla, jossa ei tapahdu juuri sillä hetkellä mitään. Tämän jälkeen treenihallilla harjoitellaan paikallaanoloa, kun vaikkapa yksi koira tulee näkyviin. Tämän sujuessa vieras koira tulee lähemmäs ja onnistumisten mukaan edetään vaikeuttaen tehtävää edelleen. Arjen taidot rakentuvat aivan samalla tavalla. Lenkitystäkin täytyy harjoitella ensin kahden koiran kanssa kotipihalla ennen kuin voidaan ajatella lenkkejä muualla.

Useamman koiran koulutus sujuvasti perustuu hyvin pitkälti odottamisen taitoon

Harjoittelu koirakaverin kanssa samaan aikaan edellyttää koiralta aina taitoa odottaa vuoroaan. Tämä on koiralle vaikeaa jo siitä syystä, että se odottaessaan näkee, miten kaveri tekee kivoja asioita ja saa herkkuja. Odottamisen taito onkin se, mistä aina kannattaa lähteä liikkeelle.

Arjessa odottamista voidaan lisätä pikkuhiljaa jokapäiväisiin tilanteisiin. Koira voi odottaa ruokaa tai ulospääsyä pidempään kerta kerralta. Myös erillisiä odottamis- ja paikallaanoloharjoituksia tulisi tehdä runsaasti erilaisissa arjen tilanteissa. Lenkilläkin voi aivan hyvin vaikka pysähtyä välillä ja pyytää koiraa odottamaan tovi ennen kuin lähdetään taas liikkeelle.

Koiranpentu kaipaa lajitovereiden seuraa.

Kuinka opetetaan koiralle, että vain oman nimen kuullessa pääsee tekemään tehtävän

Koiralle nimi on tärkeä ja sitä kannattaa vahvistaa useamman koiran kanssa eläessä ja harjoitellessa asioita. Nimestä kannattaa tehdä koiralle erittäin positiivinen asia, eli nimen kuullessaan siitä täytyy seurata aina vain ihania asioita, joista koira nauttii. Kehuja, palkkaa ja kivaa tekemistä. Erittäin helppo tapa on ottaa koirat lähelle ja sanoa vuoron perään kunkin nimi ja palkata sekä kehua heti nimen sanomisen jälkeen kyseistä koiraa.

On olemassa hyvä harjoitus, jossa treenataan sekä odottamista, että omaa nimeä. Jos haaveena on mikä tahansa toiminto tai vaikka koiratanssiesitys kahden koiran kanssa, on tämä melkein pakollinen taito. Harjoituksessa koiralle sanotaan sen oma nimi ja sen jälkeen annetaan lupa mennä ovesta. Tämän jälkeen annetaan samalla tavalla lupa toiselle. Jos väärä koira liikkuu, voidaan sen pääsy estää laittamalla ovi tai portti kiinni. Näin voi sitten myöhemmin sanoa nimen ja sen jälkeen pyytää juuri nimettyä koiraa tekemään tehtävän (toisen tehdessä ehkä vielä omaansa).

Useamman koiran koulutus helpottuu ympäristön fyysisellä manipuloinnilla

Erilaiset näköesteet toimivat tehokkaina tukikeinoina useampaa koiraa kouluttaessa. On myös fiksua kouluttaa koira odottamaan vuoroaan tai lepäämään omassa häkissä tai makuualustalla. Hihnalla on myös luvallista rajata koiraa, jotta se ei lähde vaeltamaan kaverinsa luo vaan pysyy paremmin lähellä.

Portti on usein suureksi hyödyksi erityisesti kotona harjoittelussa. Toisen koiran treenatessa voi odottamassa olevalle koiralle tasaisin väliajoin heittää nameja etsittäväksi samalla palkiten sitä rauhassa odottamisesta. Tällöin ihminen itse joutuu havainnoimaan kahden koiran tekemistä samaan aikaan, jolloin kouluttajankin käytännön taidot harjaantuvat. On tietysti muistettava, että koiraa, joka vinkuu tai haukkuu portin takana, ei pidä palkata. Tämän voi helposti ehkäistä palkkaamalla alussa hyvin tiheään, jotta odottamassa oleva koira ei edes ehdi vinkumaan. Oikea käytös vahvistuu kyllä hyvin nopeasti ja palkkaamisen väliä pääsee sitten pidentämään ja keskittyminen koiraan, jonka kanssa varsinaisesti harjoittelee, on helpompaa.

Ehdollisen vahvisteen käyttö helpottaa kouluttamista

Naksutinkoulutus perustuu ehdollisen vahvisteen käyttöön ja tämä koulutusmetodi helpottaa suuresti koulutustilannetta useamman koiran kanssa. Naksutinkoulutusta voi hyödyntää minkä tahansa taidon opettamisesta.

Koulutusmetodissa koira ehdollistetaan siihen, että tietty äänimerkki, jota kutsutaan jatkossa palkkiomerkiksi, tarkoittaa palkkaa. Jokaisella samassa tilanteessa koulutettavalla koiralla tulee olla oma palkkiomerkki ja koulutustavan tärkein sääntö on, että aina kun palkkiomerkki sanotaan tai se kuuluu, tulee koira palkata. Vaikka ääni kuuluisikin väärään aikaan tai vahingossa, palkka maksetaan aina. Muuten ehdollistuma ei säily ja koulutusmetodi ei toimi.
Palkkiomerkkinä voi toimia naksuttimella tehty ääni tai sana. Useamman koiran kanssa on kätevintä valita suullinen lyhyt ääni, kuten toiselle koiralle ”Jess” ja toiselle ”Vau”.

Koira ehdollistetaan omaan palkkiomerkkiinsä yksinkertaisesti sanomalla se ja antamalla koiralle heti herkku. Tätä toistetaan useita kymmeniä kertoja monissa eri paikoissa useiden häiriöiden alla. Ehdollistuman voi sitten tarkistaa sanomalla valitsemansa palkkiomerkin esimerkiksi koiran ollessa huoneen toisella puolelta. Jos koira katsoo tai tulee hakemaan herkkua, on ehdollistuma syntynyt ja koulutus tämän metodin avulla voidaan aloittaa.

Itse koulutustilanteessa on oltava tarkkana, että sanoo palkkiomerkit oikein, eikä itse vahingossa sekoita niitä. Kouluttaja ei voi myöskään sanoa toisen koiran palkkiomerkkiä ja palkata molempia. Tai pyytää molempia istumaan ja sanoa molemmille merkki ja vasta sitten palkata. Koiralle tilanteen pitää olla mahdollisimman selkeä.

Taitavan kouluttajan taitoja on helppo harjoitella

Useamman koiran koulutus vaatii aina kouluttajalta vahvaa kouluttamisen teknistä osaamista, lähtien sorminäppäryydestä havainnointikykyyn ja reaktionopeuteen. Nämä ovat taitavan kouluttajan tunnusmerkkejä ja kaikkia niistä voi treenata.

Palkan on tultava aina koiralle nopeasti ja erityisesti silloin kun tilanne on muutenkin sellainen, että odottamista tulee väkisinkin. Sorminäppäryyttä voi harjoitella varaamalla nameja taskuun, kipon olohuoneen pöydälle ja katsottavaksi vaikkapa jääkiekko-ottelun televisioon. Harjoituksessa on tarkoitus toimittaa nami edessä olevaan kippoon aina kun esimerkiksi syöttö osuu lapaan. Jos käyttää naksutinkoulutusta koulutuksessa lisätään vielä ensin palkkiomerkki, kun syöttö osuu lapaan. Vasta tämän jälkeen toimitetaan nami kippoon.

Harjoitus on valtavan hauska ja todennäköisesti nameja löytyy myös lattialta. Tässä kuitenkin kehittyy todella taitavaksi, kun vaan jaksaa treenata. Tällainen tekninen taituruus, reaktiokyky ja sorminäppäryys on koirien kanssa aina tarpeen, sillä koirat ovat niin paljon nopeampia reaktioissaan kuin ihmiset.

Useamman koiran koulutus hienoon hihnakäytökseen

Hihnakävelyn ja ohitusten opettaminen tapahtuu usein ensin yhden kanssa, mutta tilanteen salliessa sitä voi hyvin harjoitella saman tien koko porukan kanssa. Hyvin harvoin kaikki sujuu kuitenkaan kuin itsestään ilman työtä. Oleellisinta on harjoitella jokaiselle koiralle erittäin vahva tukitaito, jota voi pyytää koiralta esimerkiksi ohitustilanteen käydessä haastavaksi. Tällaisia taitoja voi olla ihan istumaan meno, luokse tulo tai katsekontakti. Nämä taidot opetetaan ensin kotona ja helpoissa paikoissa eli niitä ei kokeilla ensimmäistä kertaa tositilanteessa. Yleensä taito toimii vaikeassa paikassa vain tuurilla, ellei siihen ole ensin huolella satsattu muualla. Tästä periaatteesta ei voi lintsata.

Laumassa käytös tarttuu helposti. Koirat saattavat puolustaa toisiaan tai jännitys tarttuu ja koirat aloittavat räyhäämään vastaantulijoille. Tähän helpoin keino vaikuttaa on ottaa aina riittävästi etäisyyttä. Sitä enemmän tulee kasvattaa välimatkaa, mitä vähemmän on harjoiteltu. Omaa laumaa ei kannata viedä liian vaikeaan paikkaan, jos on mahdollisuus etäisyyttä kasvattamalla saada hieno ohitus aikaan. Lisää vinkkejä voi lukea artikkelista Remmirähinä ongelmana? Näillä vinkeillä remmikäytös sujuvaksi.

Yhtenä keinona, ja myös eräänlaisena hätäkeinona, voi heittää vaikeassa tilanteessa useita kymmeniä superherkullisia nameja maahan omalle koiraporukalleen. Tämä saattaa viedä tilannetta hyvinkin suotuisaan suuntaan. Oma lauma nuuhkii innokkaana nameja maasta ja vastaantulija pääsee ohi. Tätä keinoa käyttäessä on kuitenkin erittäin tärkeää, että ruoasta ei tule riitaa vaan sitä etsitään sulassa sovussa.

Koirien ei pidä antaa selvittää välejään itse

Laumaan kuuluu yksilöitä, ja joskus yksilöiden kemiat eivät kohtaa. Koirien jakaminen eri tiloihin voi olla hyvä ajatus, jos riitaa on. Koiria voi ja kannattaakin totuttaa olemaan yhdessä ja esimerkiksi yhteinen ulkoilu voi sujua, vaikka sisällä pienemmissä tiloissa syntyisi riitaa helpommin. Kaiken pitää tapahtua kuitenkin koirien ehdoilla, niiden kykyjen mukaan.

Koirien ei pidä antaa selvittää itse välejään, koska tappelusta voi seurata suurikin fyysinen ja ainakin henkinen vahinko. Pientä nahistelua ja murinoita toki aina koirien välillä voi olla ja se on normaalia kommunikointia. Hyvä nyrkkisääntö on se, että jos koira ei anna toiselle tilaa sen pyytäessä sitä jo toistamiseen voi mennä väliin ja opastaa tunkeilijaa etäämmälle. Näin tilaa pyytänyt koira saa kokemuksen, että häntä kuunnellaan eikä koe tarvetta turvautua järeämpiin keinoihin. Toinen koira puolestaan hiljalleen oppii, että tilaa annetaan tässä kohtaa eikä vasta kun toinen näykkäisee.

Koirien väliset suhteet ovat myös voimavara

Kun kyseessä on useampi koira samassa perheessä, voidaan puhua laumasta. Lauman tasapaino on herkkä ja se voi järkkyä. Jos yksi koira sairastaa, on pentu tai vaikka vain stressaantunut jostakin, se vaikuttaa kaikkiin. Lauman tasapainon edellytys on, että ihminen on ehdottoman oikeudenmukainen ja selkeä. Jokaisen yksilölliset tarpeet tyydytetään ja huolehditaan esimerkiksi siitä, että pentu ei kiusaa liikaa toista aikuista koiraa ja vanhempi koira saa riittävästi lepoa.

Koirat ottavat myös toisistaan herkästi mallia ja hihnassa rähjäävä aikuinen voi opettaa esimerkillään myös pennun tähän käyttäytymismalliin. Toisaalta myös hyvä käytös voi tarttua. Rauhallisesti käyttäytyvä itsevarma koira rohkaisee arempaa pentua tutustumaan maailmaan tai auttaa olemaan rauhassa ilman ihmisiä kotona. Tätä kaikkea kannattaa käyttää tietysti hyödyksi. Laumaelämä ja useamman koiran kanssa toimiminen on valtava rikkaus ja mahdollisuus niin koiralle kuin ihmiselle

Teksti: Piia Collan, Koirapalvelu Collan

Liity Kuonon
Koiraperheeseen 🐶

Saa sähköpostiisi kuukausittain yhteenveto parhaista koiranhoitoon liittyvistä artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

Scroll to Top