Lelujen hankkiminen koiralle ei ole turhaa tuhlailua, vaan erilaiset lelut ja leikit edesauttavat koiran terveyttä ja hyvinvointia. Leikkimällä koira saa toteuttaa luontaisia tarpeitaan ja oppii sosiaalisia taitoja. Kokosimme listan leluista, joilla tarjota uutta mukavaa sisältöä koiran elämään.
Moni satsaa koiran leluihin erityisesti pentuaikana, jolloin lelut ovatkin oiva tapa pennulle oppia uutta ja tutustua maailmaan. Koira voi ilahtua ja hyötyä uudesta lelusta kuitenkin missä elämänvaiheessa tahansa. Koiran mieli pysyy virkeänä iänkin karttuessa, kun sille tarjotaan sopivasti virikkeitä.
Leikkiminen on siis välittämistä. Tarkista, löytyykö koirasi lelukopasta ainakin seuraavat leikkikalut.
Jumppaa aivonystyröille
Erilaiset koiran älypelit ja -lelut ovat nostaneet suosiotaan jo usean vuoden ajan – eikä suotta. Älylelujen sisälle piilotetaan nameja tai ruokaa, ja koira pääsee käyttämään älliään ratkaistessaan, kuinka saa herkut ulos.
Jos koira tarvitsee tekemistä ylimääräisen energian purkamiseksi, kannattaa valita esimerkiksi pallo, jonka sisälle saa piilotettua nappuloita ja muita nameja. Vinhasti pyörivää palloa jahdatessa koira pääsee purkamaan virtaansa.
Älyleluja voi käyttää myös hetkiin, joissa koiran tarvitsee rauhoittua. Tällöin kannattaa valita lelu, joka pysyy paremmin paikallaan ja jonka sisään voi laittaa tahmeaa, hitaasti syötävää ruokaa tai jonka voi pakastaa.
Kestävää pureskeltavaa
Pureminen on koiralle luontainen tarve. Koira tarttuu ja tutkii asioita suullaan, ja pureskelemalla se myös purkaa stressiä ja turhautumista sekä hoitaa hampaitaan. On siis erityisen tärkeää, että joka koiralla on sallittua pureskeltavaa, jottei sen tarvitse käyttää hampaitaan kiellettyihin esineisiin.
Koirat ovat erilaisia purijoita: vahvaleukaiset koirat tarvitsevat kovia, kestäviä leluja kaluttavaksi, kun taas hellästi näykkivät koirat usein pitävät pehmeämmistä leluista. Purulelu kannattaa valita suhteessa koiran kokoon, jotta koiran on helppo pureskella sitä, eikä lelu saa olla liian pieni ja aiheuttaa tukehtumisvaaraa.
Esimerkiksi TPR-kumista valmistetut lelut ja lelut, joissa on korkea kumipitoisuus, kestävät yleensä rajumpaakin leikkimistä. Koiran puuhailua purulelun parissa kannattaa kuitenkin seurata, ja jos lelusta irtoaa osia, on aika vaihtaa lelu uuteen, turvalliseen purtavaan.
Lue aiemmasta jutustamme, kuinka koira opetetaan puremaan vain sallittuja asioita.
Palkitseva vetolelu
Moni koira innostuu leikeistä, joissa lelua saa retuuttaa, vetää ja kiskoa. Hyvä vetolelu on valmistettu kestävästä materiaalista, kuten kumista tai vahvasta kankaasta. Myös punotut köysilelut kestävät hyvin riuhtomista. Yhteisiin vetoleikkeihin kannattaa valita esimerkiksi renkaan muotoinen tai kahvoilla tai pehmusteilla varustettu lelu, josta myös omistaja saa tukevan ja turvallisen otteen.
Vetolelu sopii myös innostavaksi palkkioksi koulutustilanteissa. Jos koiran keskittyminen alkaa herpaantua, voi lelulla ja leikillä nostattaa sille uutta intoa ja motivaatiota. Koulutuksen lopussa yhteinen, hauska vetoleikki toimii myös hyvin suurena loppupalkintona ja koira pääsee irrottelemaan harjoittelun päätteeksi.
Lue lisää lelulla palkitsemisesta täältä.
Turvaa tuova pehmo
Onko söpömpää kuin pehmolelun viereen nukkumaan käpertynyt koira? Monella koiralla on oma lempi nalle tai muu pehmo-otus, joka on hoivattu ja leikitty aivan nuhruiseksi. Jos koiran lelukokoelmasta ei vielä löydy pehmolelua, on aika tehdä asiaan muutos.
Pehmolelu on monipuolinen lelu: sitä voi kannella suussa, sen vieressä on hyvä ottaa päiväunet ja toisinaan se sopii myös retuutettavaksi. Pörröisistä ja pehmeistä kankaista valmistetut lelut sopivat hyvin lempeille leikkijöille, mutta jos koiralla on tapana pehertää pehmon sisuskalut alta aikayksikön, kannattaa valita vahvemmista ja tiheämmistä kankaista valmistettuja leluja. Myös täytteettömät pehmolelut, niin sanotut raadot, kestävät täytteellisiä paremmin rieputusleikeissä.
Joissain koiran pehmoleluissa on myös vahvistettuja, kumisia osia, jotka kestävät vahvempaa pureskelua. Lisäksi leluissa voi olla sisällä vinku tai rapisevia materiaaleja lisäämässä mielenkiintoa. Tärkeintä on huolehtia, ettei lelussa ole helposti irtoavia osia, jotka voisivat aiheuttaa tukehtumisvaaran.
Vaihtelua noutoleikkiin
Lähes joka koiralla on jonkinmoinen pallo, mutta heitto- ja noutoleikeissä voi hyödyntää myös muita helposti heitettäviä ja kannettavia leluja. Monenlaiset köydet, rinkulat ja kiekot sopivat mainiosti noutoleikkiin.
Vauhtia ja haastetta kaipaavat voivat kokeilla koirille tarkoitettua frisbeetä. Mitä tahansa frisbeetä ei kannata käyttää, sillä monet tavalliset kiekot on valmistettu liian kovasta muovista, jotta koiran olisi turvallista napata sitä suuhunsa. Esimerkiksi kankaasta tai kumista valmistetut koiran frisbeet kestävät paremmin halkeilematta teräviksi osiksi eivätkä ne vahingoita koiran suuta ja hampaita.
Heitetyn lelun perään pinkominen tulee monelta koiralta luonnostaan, mutta joillekin lelun takaisin tuominen ja siitä luopuminen tuottaa haasteita. Noutamista voi harjoitella, kuten kerroimme aiemmassa jutussamme.
Vedenkestävä ulkolelu
Vaikka ulkona maailma onkin pullollaan koiralle mielenkiintoisia hajuja, ääniä ja muita virikkeitä, mahtuu mukaan muutama hauska koiran pihalelukin. Ulkona leikkimistä varten kannattaa valita vedenkestäviä, helposti pestäviä leluja.
Esimerkiksi kumiset tai kevyestä etyylivinyyliasetaatista eli EVA-materiaalista valmistetut lelut kestävät kastumista ja on helppo huuhtaista puhtaaksi. Lelut kannattaa aina kerätä säilöön johonkin suojaisaan paikkaan, eikä niitä kannata jättää ainakaan talvella pakkasen tai kesällä auringonpaahteen armoille, joittei niiden materiaalit haurastu.
Erityisen hauskoja pihaleluja ovat lelut, joita voi käyttää myös vesileikeissä. Kelluvat ja kirkkaan väriset lelut on helppo löytää ja kerätä matkaan leikkihetken päätteeksi.
Juttu on toteutettu yhteistyössä kotimaisen Jalon kanssa. Jalon leluilla koira pääsee toteuttamaan luontaisia tarpeitaan, ja leikki aktivoi niin koiran kehoa kuin mieltä.
Teksti: Niina Kinnunen