Helsinkiläinen Mikael Turtiainen oli 19-vuotias, kun hän vuonna 2008 jäi raitiovaunun alle. Lääkärit eivät antaneet toivoa eloonjäämiselle, mutta nuori mies taisteli. Mikael jäi henkiin. Hänen piti kuitenkin opetella kaikki uudelleen: asioiden merkitykset, puhuminen, liikkuminen. Tahdonvoima ja positiivisuus ovat tehneet toipumisen mahdolliseksi.
Nykyään Mikael asuu omassa asunnossaan mutta tarvitsee tuekseen avustajia. Hän puhuu sujuvaa suomea, kohtalaista englantia ja ranskaa. Hän opettelee parhaillaan kävelemään ja uudelleen laulamaan.
Eräänä yönä Mikael ryhtyi miettimään, miten selviäisi yksin kotonaan sen jälkeen, kun yöavustus lakkaisi. Hän tutustui avustajakoiratoimintaan ja jätti anomuksensa avustajakoirasta: raaka tosiasia on kuitenkin se, että koiraa voi joutua jonottamaan pahimmillaan jopa kahdeksan vuotta.
Mikaelin avustajat halusivat tehdä jotain hankalalle avustajakoiratilanteelle. Monet avustajista ovat jalkapalloharrastajia, joten he päättivät haastaa HJK:n Naiset hyväntekeväisyysotteluun. Näin syntyi jalkapallojoukkue Invalidiliitto All Stars FC Mikey’s Angels ja hyväntekeväisyystapahtuma Potkua2014.
Invalidiliiton mukaan asiakkaalle käyttöön luovutetun avustajakoiran sekä käyttäjälle annetun käyttöönluovutuskoulutuksen yhteenlasketut kustannukset ovat yli 20 000 euroa. Käyttäjä saa avustajakoiran maksutta, mutta vastaa itse sen ylläpitokustannuksista. Avustajakoiratoiminta rahoitetaan Suomessa lahjoitusvaroin ja päälahjoittaja on RAY.
Avustajakoiraa voi hakea sellainen henkilö, jolla on joko synnynnäinen tai esimerkiksi sairauden tai loukkaantumisen seurauksena syntynyt, väliaikainen tai pysyvä fyysinen toimintarajoite. Hakijan käsien pitää toimia auttavasti ja hänen tulee olla sopeutunut elämään vammansa kanssa. Avustajakoiran hakijan täytyy olla täysi-ikäinen ja pystyä huolehtimaan koiran hyvinvoinnista itsenäisesti.
Invalidiliiton mukaan avustajakoiria valmistuu vuosittain viidestä seitsemään kappaletta, ja nykyisellä koiramäärällä jonotusaika on yhdestä viiteen vuoteen. Osa avustajakoiran hakijoista luovuttaa pitkän odotusajan vuoksi, ja koiran tuoma elämänlaadun parannus jää tällöin heidän osaltaan kokematta.
Suomessa työskentelee tällä hetkellä noin 65 avustajakoiraa. Avustajakoiran työura alkaa noin kaksivuotiaana ja jatkuu siihen asti, kunnes koirat siirtyvät eläkkeelle keskimäärin kymmenenvuotiaana. Lähes kaikki avustajakoirat ovat labradorinnoutajia.
Potkua2014-tapahtuman tavoitteena on kerätä rahat kolmeen uuteen avustajakoiraan ja siten mahdollistaa kolmelle vammaiselle ihmiselle parempi elämä. Lisäksi hyväntekeväisyystapahtumalla halutaan juhlistaa 20-vuotiasta avustajakoiratoimintaa. Ajatus avustajakoiratoiminnan saamisesta Suomeen syntyi vuonna 1992, mutta ensimmäiset avustajakoirat koulutettiin ja luovutettiin käyttäjille vuonna 1994.
Tiistaina 6. toukokuuta 2014 kello 18–20 pelattavaa ottelua ovat tukemassa monet nimekkäät suomalaiset. Invalidiliiton joukkueessa pelaavat Mikaelin avustajien lisäksi muun muassa kansanedustaja Jaana Pelkonen, näyttelijä Jasmin Hamid sekä toimittaja Baba Lybeck. Joukkuetta valmentaa TV- ja radiopersoona Aki Linnanahde. Virallisena huoltajana toimii HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti. Joukkueen johtaja on itseoikeutetusti Mikael.
Helsingin Sonera Stadiumilla pelattavan ottelun kommentoivat Mika Saukkonen ja Jukka Laaksonen, tapahtuman virallinen suojelija on Elisabeth Rehn ja juontajana toimii Marco Bjurström. Jalkapallon lisäksi yleisö saa nauttia suloisista avustajakoirista sekä livemusiikista, kun paikalla esiintyvät Axl Smith ja Kliff. Lisäksi tapahtumaa ovat tukemassa muun muassa Alexander Stubb, Krista Kosonen ja Maria Guzenina-Richardson.
Avustajakoiran tehtävä on auttaa käyttäjäänsä päivittäisissä toimissa, kuten ovien avaamisessa, esineiden poimimisessa ja noutamisessa, tavaroiden kantamisessa, pukeutumisessa ja riisuutumisessa. Avustajakoira lisää käyttäjänsä omatoimisuutta ja itsenäisyyttä ja tuo tämän elämään iloa, itsevarmuutta ja sosiaalisia kontakteja.
Avustajakoirat hankkii ja testaa Invalidiliitto kansainvälisen kriteeristön mukaan. Avustajakoirastatus myönnetään luonne-, terveys- ja taitotestit läpäisseelle koiralle ja sen osaamistasoa seurataan koko sen työuran ajan. Kaikki Suomen avustajakoirat koulutetaan Kemiössä. Avustajakoiran koulutuksessa painotetaan erityisesti koiran hallittavuutta kaikissa tilanteissa, sillä avustajakoiran on kyettävä suoriutumaan tehtävistään häiriöistä huolimatta.
Mitä Mikaelille sitten kävi? No aika hyvin! Labradorinnoutaja Perro Kingiä koulutettiin avustajakoiraksi, mutta se ei päässyt testeistä läpi ja Mikaelille tuli mahdollisuus ostaa koira omilla rahoillaan. Vaikka Perro Kingistä ei ollutkaan avustajakoiraksi, se pystyy auttamaan Mikaelia monissa asioissa. Kun avustajia ei enää yöllä ole, Perro King tuo Mikaelille turvaa.
Lisää tietoa Potkua2014-tapahtumasta voit lukea täältä. Lippu tapahtumaan maksaa 15 euroa ja sen voi ostaa verkkokaupasta tai tekstiviestillä.
Kuvat avustajakoiraoppilaista: Outi Puolakka
Viimeinen kuva Mikaelista ja Perro Kingistä: Petri Turtiainen
Teksti: Suvi Salminen