Aikuisille koirille on perinteisesti suositeltu loishäätöä kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Useimmat koiranpennun ostajat saavat ohjeeksi madottaa koiran säännöllisesti vuosittain vielä aikuisenakin, varmuuden vuoksi.

Tästä perinteisestä rutiininomaisesta suosituksesta ollaan kuitenkin nykyään luopumassa. Useat eläinlääkärit suosittelevat käytäntöä, jonka mukaan koira madotetaan vain, jos sillä epäillään matoja ja niitä löytyy ulostenäytteestä. Useat eläinlääkäriasemat tarjoavatkin näytepalvelua edullisesti, ulostenäytteen voi viedä tutkittavaksi ja madotusta ei tarvitse tehdä, jos näyte on puhdas.

Liity Kuonon Koiraperheeseen 🐶

Saa viikoittainen yhteenveto parhaista koiranhoidon artikkeleista, liity mukaan arvontoihin ja saa alennuksia koiratuotteista!

koiran koulutus

Moni koiranomistaja on kuitenkin edelleen siinä uskossa, että koira tulee madottaa säännöllisesti keväisin ja syksyisin, pitääkö tämä paikkansa?

Kuono selvitti asiaa soittamalla muutamalle eläinlääkäriasemalle. Kaikki haastattelemamme lääkärit ja hoitajat olivat melkolailla samalla kannalla madotuksen suhteen. Nykykäytännön mukaan ei enää ilman muuta suositella terveille aikuisille koirille säännöllistä loishäätöä, sillä tämä saattaa johtaa resistenttien loiskantojen muodostumiseen koirilla, mitä on tapahtunut jo mm. hevosilla. Myös kaikkea ns. turhaa lääkitsemistä pyritään välttämään. Poikkeuksia toki on ja loishäädönkin tarve on yksilöllinen. Haastattelemamme lääkärit suosittelivat säännöllistä madotusta siinä tapauksessa, jos koira viettää paljon aikaa ulkona, kuten metsästyskoirat. Samoin ikääntyvien sekä sairaiden, vastustuskyvyltään heikompien koirien madotusta säännöllisesti suositeltiin. Tartuntavaara nousee myös monen koiran perheissä, jolloin säännöllistä matolääkitystä suositeltiin.

Jos koira on perusterve aikuinen, madotusta ei siis tarvitse tehdä rutiininomaisesti, vaan nykyään suositellaan mieluummin ulostenäytteen tutkimista vuosittain. Näytteen perusteella päätetään koirakohtaisesti loishäädön tarve.

Onko teille tulossa pentu taloon? Tutustu Kuonon ja eläintenkouluttaja Noora Tihtosen koiran koulutus verkkokurssiin. Nämä opit kannattaa hanskata heti alusta alkaen.

Lähteet:

Evidensian Facebook-sivusto
Käpylän eläinlääkäriasema
Tuhatjalka/Virkkala
Evidensia/Nekala

 

Kuono on olemassa yhteistyökumppaniemme ansiosta.
Pääyhteistyökumppanimme vuonna on Jalo.

Tilaa Kuonon Uutiskirje

Kuonon postituslistalla kuulet ensimmäisenä, mitä Kuonossa tapahtuu.
Uutiskirjeessä järjestetään myös omia kilpailuja ja muuta mielenkiintoista.


Saa Kuonon parhaat koiranhoidon artikkelit kätevänä e-kirjana! Yli 60 sivua koiranhoitoon liittyviä vinkkejä ja oppaita. Lataa ilmainen kirja nyt!

Lataamalla e-kirjan liityt myös Kuonon viikkokirjeeseen, jonka voit peruuttaa milloin tahansa.