Kokkaatko koirallesi? – Kokeile ainakin näitä herkkureseptejä!

Pyysimme Kuonon Facebook-tykkääjiä jakamaan parhaat koiranruokareseptinsä. Nämä herkut maistuvat koirallesi taatusti – nam!

Maksa-heppanamit (kuvassa)
Resepti: Henna Haapaniemi

400g jauhettua maksaa
500g hevosen jauhelihaa
2 kananmunaa
kourallinen tai kaksi leseitä tai kauraryynejä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita ainekset ja levitä seos pellille leivinpaperin päälle. Laita toinen leivinpaperi seoksen päälle, jottei se pala. Anna olla uunissa tunnin tai kauemmin, jos haluat namit kuivemmaksi.

Vinkki: Pidä seosta uunissa tunti, sammuta sen jälkeen uuni ja kypsennä vielä jälkilämmöllä puoli tuntia.
Vinkki 2: Lihaksi voi vaihtaa mitä tahansa jauhelihaa. Leseet voi korvata esimerkiksi perunajauhoilla tai maizenalla. Ne voi myös jättää pois, jolloin seokseen kannattaa lisätä 1-2 kananmunaa.
Vinkki 3: Pakasta nameja annospusseihin, ja sulata tarvittaessa.

Maksanamit
Resepti: Essi Savolainen

maksaa

Keitä maksaa kattilassa noin tunnin ajan, jotta siitä tule kiinteää. Paloittele se sen jälkeen kuutioiksi, ja paista uunissa 80 asteessa 2-4 tuntia. Maksapalat ovat valmiita, kun ne ovat tummanruskeita ja kovia.

Vinkki: Ota huomioon, että maksapalat kutistuvat uunissa.
Vinkki 2: Resepti toiminee myös sydämellä.

Nirson koiran liha-ateria
Resepti: Tuija Nummi

4 kg lihaa (jauhelihaa oman halun mukaan mitä eläintä)
oliiviöljyä

1 kg porkkanaa
2-5 kynttä valkosipulia
riisiä
1 kg lihaista ihraa

Pyöritä liha pienessä määrässä oliiviöljyä ja laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kypsennä liha uunissa matalalla lämmöllä (175 astetta) ja sekoittele välillä.

Raasta porkkanat isoon kattilaan valkosipulin kera. Lisää hieman vettä, etteivät vihannekset pala pohjaan. Porkkanasta irtoaa kypsyessä nestettä, joten kattilaan ei tarvitse lisätä paljoa vettä. Kypsennä ja soseuta. Lisää ihra vihannessoseen sekaan ja lämmitä niin, että ihra sulaa. Lisää sekaan riisiä imemään ylimääräistä nestettä. Riisin määrä riippuu siitä, miten löysää sose on ja miten kiinteää siitä haluat (riisin voi myös halutessaan jättää kokonaan pois).

Sekoita liha ja porkkanariisisose isossa astiassa ja annostele rasioihin. Tarjoile sellaisenaan tai lisää tarvittaessa öljyä tai riko kananmunaa sekaan.

Vinkki: Aterian voi laittaa annosrasioissa pakkaseen, josta sen voi kätevästi sulattaa.
Vinkki 2: Ateria on todella energiapitoinen, joten se ei välttämättä sovi sellaiselle koiralle, joka lihoo herkästi.
Vinkki 3: Kokeile tehdä ateriasta myös kalaversio. Ihran voi myös jättää pois, ja riisit voi korvata leseillä tms.

Friidun lohikatkarapukakku
Resepti: Riitta Jalonen

Murren Murkinan lohta
2 hapankorppua jauhettuna
1 kananmuna
suolaamatonta lohifilettä
katkarapuja koristeeksi

Sekoita ainekset keskenään ja muotoile niistä esimerkiksi sydämen muotoinen kakku. Leikkaa kakulle reunus lohifileestä ja koristele kakku katkaravuilla.

Lohta tai silakkaa koiralle
Resepti: Riitta Jalonen

kokonainen lohi tai silakoita

Fileoi lohi ja leikkaa evät, pää ja ylimääräinen rasva pois. Kypsennä lohi uunissa. Siivoa koiran osuus irti rangasta ja ruodoista lämpöisenä, anna jäähtyä ja tarjoa koiralle. Leikkaa kokonaista silakkaa tai fileetä saksilla pienemmäksi, paista kevyesti voissa tai öljyssä, anna jäähtyä ja tarjoa koiralle.

Vinkki: Soseuta raaka kala tehosekoittimessa mössöksi, jolloin ruodotkin ovat hyvää syötävää.

Kuva: Henna Haapaniemi